Vágólapra másolva!
Az MTK Budapest labdarúgócsapata kedden elutazott Isztambulba, ahol a Fenerbahce otthonában szerdán magyar idő szerint 20 órától mutatkozik be a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában. Garami József együttesének nincs könnyű dolga, hiszen a magyar bajnok az egyik legnehezebb ellenfelet kapta. A török együttesben játszik többek között a brazil világbajnok Roberto Carlos, s a nyáron odaszerződött a júniusban az Eb-győztes spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Aragonés, valamint csatára, Dani Güiza is.

Az 1907-ben alapított Fenerbahce egyértelműen Törökország egyik meghatározó csapata, története során 17-szer nyert bajnokságot és négyszer török kupát.

Az isztambuli élklub, amely hazai mérkőzéseit a város ázsiai területén fekvő stadionjában játssza, legutóbb a második helyen végzett a bajnokságban. Az együttest nyártól az Európa-bajnok spanyol válogatott volt szövetségi kapitánya, Luís Aragonés irányítja.

Ráadásul az elmúlt idényben érte el eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét azzal, hogy a Bajnokok Ligájában egészen a negyeddöntőig menetelt. A legjobb nyolc között a későbbi ezüstérmes Chelsea állította meg a törököket.

A jelenlegi keret legismertebb játékosa a 35 éves brazil Roberto Carlos, aki korábban háromszor nyert BL-t a Real Madriddal. Mellette az Európa-bajnokságon bronzérmes török válogatott hat futballistája tagja a csapatnak, többek között a bajnokság gólkirálya, az Eb-n elődöntőt érő találatot szerzett Semih Sentürk, valamint a kapitány Emre Belözoglu.

A nyári átigazolási időszak legnagyobb szerzeménye egyértelműen a spanyol Dani Güiza: a Mallorcától érkezett támadó az elmúlt szezonban 27 találattal lett a Primera División gólkirálya, olyan csatárokat megelőzve, mint Ruud van Nistelrooy vagy Luis Fabiano. Güizáért 17,4 millió eurót adtak, fizetése évi hárommillió euró. A Fener vele pótolta az Eb előtt megsérült Deividet.

Az MTK különrepülőgépe magyar idő szerint kedden 16 négy órakor szállt le az egyik isztambuli kisebb repülőtéren, ahol nem mindennapi fogadtatásban volt része a csapatnak. A játékosokat virágcsokorral várták, és már a terminálon megkapta mindenki a névre szóló szobakártyáját is. A gárda elé tíz tévéstáb és mintegy negyven újságíró jött ki, nagy népszerűségnek örvendett a csapattal tartó korábbi Fener-edző Mészöly Kálmán.

Ami az esélyeket illeti, az mtkhungaria.hu olvasóinak a 42 százaléka szerint már Isztambulban eldől a továbbjutás a Fener javára, míg 33 százaléknyian bravúros kék-fehér sikert várnak. A szavazók 14 százaléka úgy véli, szoros MTK-vereség után Budapesten derül ki, hogy ki megy tovább, s a legkevesebben (11%) gondolják azt, hogy nem születik gól a törökországi meccsen.

Az MTK és a Fenerbahce legutóbb az UEFA-kupa 1999/2000-es kiírásában találkozott egymással: akkor az első fordulóban hatalmas meglepetésre, a gól nélküli magyarországi mérkőzést követően a visszavágón a holland Henk ten Cate irányította kék-fehér gárda Kenesei Krisztián duplájával 2-0-ra diadalmaskodott és továbbjutott.

A találkozót a Sport1 közvetíti. A visszavágót augusztus 6-án rendezik a Szusza Ferenc-stadionban.