Vágólapra másolva!
Idén is Dél-Amerika és Európa legjobbja, azaz az Internacional és az Internazionale juthat döntőbe a klubvilágbajnokságon, pedig mindkét csapat gyengébb formát jut jelenleg. A Pachuca első mexikói csapatként döntőzne, a Seongnam öt dél-koreai válogatottal lép majd pályára, a pápuai Hekari United csatárát viszont kinevették, mikor elújságolta, hogy az Interrel indulnak egy tornán.

A szerdán kezdődő klubvébé első mérkőzése nem hozzá lázba a sportág kedvelőit, sokkal több izgalmat tartogat BL csoportkörének utolsó fordulója. Az Egyesült Arab Emírségekben rendezett torna igazán csak a jövő héten válik érdekessé, amikor bekapcsolódik két Inter, vagyis az európai, illetve a dél-amerikai induló. Hatalmas meglepetést jelentene, ha a december 18-i finálét nem az Internazionale és az Internacional játszaná - az eddigi kiírások során mindig a BL-győztes és a Libertadores-kupa nyertese jutott a döntőbe.

"Nagyon gyors és technikás az Internacional"

Az elmúlt három évben európai együttes nyerte a trófeát, idén azonban nehéz lenne azt mondani, hogy az Internazionale az első számú favorit. A milánóiak egyáltalán nincsenek formában, Rafa Benítez edző menesztéséről hetek óta cikkez a sajtó. A spanyol egyelőre bizalmat kapott a klubelnöktől, Massimo Morattitól, azonban Olaszországban biztosra veszik, hogy ha a csapat nem nyeri meg a klubvilágbajnokságot, akkor 2011-et már nem vele kezdik. Beníteznek tehát létfontosságú a trófea begyűjtése, de ez az egész klubra igaz: Moratti ebből a szempontból is szeretne édesapja nyomába lépni, akinek elnöksége alatt az 1960-as években az Inter a BEK megnyerése után a Világkupát is begyűjtötte.

A milánóiak 23-as keretéből hiányzik a sérült Walter Samuel és Coutinho, a jelenleg szintén nem teljesen egészséges Julio Cesart, illetve McDonald Marigát azonban nevezték. Az Internél nagyon bíznak benne, hogy a bajnokságban eltiltott, és így az elmúlt hetekben kényszerpihenőre kárhoztatott Samuel Eto'o továbbra is bombaformában játszik, Benítez pedig máris a leendő döntőre koncentrál - pedig ahhoz, hogy a csapat oda eljusson, egy elődöntőt is játszania kell. A FIFA hivatalos honlapjának adott nyilatkozatában a szakvezető kifejtette: "Eddig csak az Internacionalra koncentráltunk, többször is megnéztem a brazilokat, akik nagyon gyors és technikás csapatot alkotnak. Közvetlenül a klubvébé előtt a többi riválist is megvizsgáltuk, mert bár tisztában vagyunk a saját erősségeinkkel, tiszteljük a többi kontinens labdarúgását is." A spanyol trénernek nincsenek jó emlékei a klubvébéről, hiszen 2005-ben a Liverpool szakvezetőjeként elveszítette a döntőt a brazil Sao Paulo ellen.

Orladoni helyettesítheti Julio Cesart a kapuban
Forrás: AFP

Maradona- és Gattuso-hasonmás a braziloknál

Dél-Amerikából eddig csak brazil csapatok tudták megnyerni a klubvilágbajnokságot - utoljára éppen az Internacional, 2006-ban. Abból az együttesből ketten maradtak meg hírmondónak: a kapus Renan, illetve a középhátvéd Indio. A Porto Alegre-i együttes az olaszokhoz hasonlóan alaposan visszaesett azóta, hogy a nyáron megnyerte a kontinentális kupát: a nemrég véget ért brazil bajnokságban a csapat mindössze a nyolcadik helyet szerezte meg. A gárdában rengeteg Európát megjárt futballista akad: a csatár Rafael Sobis a spanyol Real Betisben futballozott, a középpályás Tinga a Borussia Dortmund profija volt, a csapatkapitány Bolivar pedig két és fél évet húzott le a Monacóban. Utóbbi a profi hozzáállást is eltanulta Európában: "A legnagyobb kihívást az elődöntő jelenti, mert az lesz az első meccsünk. Egyelőre nem beszélünk az esetleges Internazionale elleni találkozóról, azt meghagyjuk az újságíróknak."

Az Internacionalnak három argentin légiósa is van, akik közül az irányító Andrés D'Alessandro jó teljesítményének köszönhetően ősszel a válogatottba is visszakerült. Ő is játszott Európában (Wolfsburgban és Zaragozában), és argentin labdarúgás klasszikus hagyományait képviseli: rendkívül technikás középpályás, aki remekül lát a pályán. Nem véletlen tartották őt is fiatalon a sok Maradona-utód egyikének. Honfitársa, Pablo Guinazú viszont nem technikai tudásával, hanem hatalmas munkabírásával emelkedik ki. Egy alkalommal megkérdezték tőle, hogy mit csinál, amikor elfárad meccs közben, ő pedig azt válaszolta: "Tovább futok."

Így nyert Libertadores-kupát az Inter (pirosban)


A Pachuca és a Seongnam meglepetésre készül

A két Inter egyelőre nem tudja, hogy ki lesz az ellenfele a jövő heti elődöntőkben. A brazilok leendő riválisát azért nagy valószínűséggel meg lehet jósolni, hiszen az Internacional a kongói Mazembe és a mexikói Pachuca győztesével játszik majd - nagy meglepetés lenne az afrikaiak továbbjutása. A Pachuca merész álmokat dédelget, végső diadalra tör, legalábbis paraguayi csatára, Edgar Benítez szerint: "Arról álmodunk, hogy a BL-győztessel is játszunk majd."

Pedig nem árt, ha a mexikóiak óvatosak, hiszen a közép-amerikai ország képviselői az első, 2000-es kiírás óta egyszer sem tudtak felkerülni a dobogóra. A Pachuca azonban képes lehet a meglepetésre, a keretben a mexikói válogatott játékosok mellett akad amerikai, kolumbiai és argentin is - például az a Damián Manso, aki 2008-ban az LDU Quito színeiben már szerepelt klubvébén, sőt, a torna harmadik legjobb játékosának választották meg.

Az Internazionale ága valamivel könnyebbnek tűnik: a milánóiak a Hekari United, Al-Vahda, Seongnam Ilhwa trió valamelyikével játszanak majd. A torna nyitómeccsén a házigazda arabok a pápua új-guineai Hekarival találkoznak, amelynek játékosai számára már az is hatalmas eredmény, hogy ott vannak a klubvébén. "A szülőfalumban, Koparakiban először azt hitték, hogy csak viccelek, amikor elmondtam, hogy ugyanazon a tornán játszunk majd, mint az Inter" - mondta a klub támadója, Kema Jack. Az amatőr óceániai gárda kiverése valószínűleg nem okoz nehézséget az Al-Vahdának, amelynek soraiban három brazil is akad, köztük az a Fernando Baiano, aki karrierje során 42 gólt ért el a spanyol élvonalban a Málaga, a Celta Vigo és a Murcia színeiben. A negyeddöntőben a Seongnam ellen a házigazdáknak már nehezebb dolguk lesz, hiszen ellenfelük az ázsiai BL aktuális győztese, amelyben öt dél-koreai válogatott is szerepel.

A klubvébé programja

selejtező:
szerda: al-Vahda (egyesült arab emírségekbeli) - Hekari United (pápua-új-guineai) 17 ó

az elődöntőbe jutásért:
péntek: Pachuca (mexikói) - Mazembe (kongói) 17 ó
szombat: Szongnam Ilhva Csonma (dél-koreai) - al-Vahda/Hekari United 17 ó

elődöntő:
december 14., kedd: Internacional (brazil) - Pachuca/Mazembe 17 ó
december 15., szerda: Internazionale (olasz) - Szongnam Ilhva Csonma/al-Vahda/Hekari United 18 ó

az 5. helyért:
december 15., szerda: Pachuca/Mazembe - Szongnam Ilhva Csonma/al-Vahda/Hekari United 15 ó

a 3. helyért:
december 18., szombat: Internacional/Pachuca/Mazembe - Internazionale/Szongnam Ilhva Csonma/al-Vahda/Hekari United 15 ó

döntő:
Internacional/Pachuca/Mazembe - Internazionale/Szongnam Ilhva Csonma/al-Vahda/Hekari United 18 ó



www.global-soccer.eu