Vágólapra másolva!
A negyeddöntők első mérkőzéseivel folytatódott a labdarúgó Európa Liga sorozata. Magyar szempontból a legérdekesebb mérkőzést a Fulham vívta, amely Gera Zoltánnal soraiban 2-1-re verte a német Wolfsburgot, a magyar játékos gólpasszal járult hozzá a sikerhez. A Standard Hamburgban kapott ki 2-1-re, a Babel kiállítása miatt 60 percet emberhátrányban futballozó Liverpoolt két büntetővel tudta térdre kényszeríteni a Benfica. A Valencia-Atlético spanyol házirangadó 2-2-vel ért véget.

Eredmények, Európa Liga, negyeddöntő, első mérkőzések
Fulham (angol) - Wolfsburg (német) 2-1 (0-0)
London, Craven Cottage
v.: Damir Skomina (szlovén)
Fulham: Schwarzer - Davies, A. Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff, Etuhu, D. Murphy (Baird, 87.), Dempsey - Gera - Zamora
Wolfsburg: Benaglio - Pekarik (Martins, 74.), Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner (Dejagah, 84.) - Misimovic - Grafite, Dzeko
gól: Zamora (59.), Duff (63.), illetve Madlung (89.)

Ugyan mind a hazai, mind a vendég oldalon aggodalomra adott okot, hogy egy-egy csatár sérüléssel bajlódik, ám végül Bobby Zamora és Edin Dzeko is ott volt a kezdőben. Az első tíz percben helyzetet nem lehetett feljegyezni, legalábbis Dzeko 16 méteres, a kaput jócskán elkerülő kísérlete nem tartozott ebe a kategóriába.

A középpályások fel-alá futkosása mellett a két védelem szilárdan állt, így szűkültek a lehetőségek. A 20. percben Gentner kísérletét Schwarzer fogta, majd a 22. percben Gera szánta el magát lövésre, a 23 méteres bomba meg is pattant a kapus előtt, de Benaglio vetődve, másodszorra megkaparintotta.

A 31. percben Dempsey veszélyeztetett, majd Benagliónak kellett kivetődve tisztáznia Zamora jobb oldali, alapvonal mellőli beadását (de lehet, lövését) követően.

A félidő legnagyobb helyzetét a 45. percben hagyta ki a Fulham: Duff a 16-os vonalán jobb oldalról balra cselezte magát, lekészített labdáját Dempsey futtából a jobb kapufa mellé lőtte.

Forrás: AFP

A második félidő hatalmas Wolfsburg-lehetőséggel indult: egy hatalmas bedobást követően Hangeland felett átszállt a labda, Dzekót úgy meglepte a lehetőség, hogy az ötösről ordító helyzetben a jobb kapufa mellé fejelt. Fél perc múlva Grafite kapott nagy labdát a leshatáron, 17 méteres lövését azonban Benaglio könnyedén fogta.

A sokkal agresszívabban játszó németeknek köszönhetően feljavult a mérkőzés, ám az 59. percben mégis a Fulham szerzett vezetést. Zamora kapott remek labdát Gerától, egy testcsellel két védőt is elküldött, majd 22 méterről védhetetlenül csavart a hosszú, jobb sarokba (1-0).


Lendületbe jött a Fulham, négy perc múlva ismét gólank örülhettek a szurkolók. Ezúttal Konchesky balról Zamorához játszott, a center háttal a kapunak lekészítette a labdát, az érkező Duff pedig 15 méterről kilőtte a jobb sarkot (2-0). Egy perc múlva Dzeko szépíthetett volna, de Schäfer beadását közelről a léc fölé perdítette.


A 80. percben Grafite lábában is ott volt a gól, ám hiába szerzett labdát az ellenfél térfelének közepén, s loholt be a 16-oson belülre, csúnyán a kapu mellé lőtt. Három perc múlva a csereként beállt Martins 16 méterről, estében próbálkozott, Schwarzer vetődve védett. A nagy wolfsburgi nyomás a 89. percben érett góllá, Madlung közeli fejesét nem védhette már Schwarzer (2-1).


A 2-1-es győzelemmel a bekapott gól miatt nem lehet elégedett a Fulham, az angol csapatra nagyon nehéz visszavágó vár egy hét múlva

További eredmények:
Hamburg (német) - Standard Liege (belga) 2-1 (2-1)
gól:
Petric (42., büntetőből), Van Nistelrooy (45.), illetve Mbokani (31.)

Valencia (spanyol) - Atlético Madrid (spanyol) 2-2 (0-0)
gól:
Manuel Fernandes (67.), Villa (82.), illetve Forlán (59.), Antonio Lopez (72.)

Benfica (portugál) - FC Liverpool (angol) 2-1 (0-1)
gól:
Óscar Cardozo (59., 79., mindkettőt büntetőből), illetve Agger (9.)
piros lap: Babel (30., Liverpool)