Vágólapra másolva!
A török országgyűlés drasztikusan csökkentette a sportmérkőzések manipulálásáért, játékosok megvesztegetéséért kiszabható büntetési tételeket, így az eddig maximálisan adható 12 év szabadságvesztés helyett ezentúl három év lesz a legtöbb, amit kiszabhat a bíróság.

Ez a lépés óriási fordulatnak tekinthető, mivel éppen a jelenlegi kormány fogadtatta el nyolc hónappal ezelőtt az eddigi, szigorú retorziókat megfogalmazó törvényt.

A mostani enyhítés komolyan befolyásolhatja az idén kirobbant futball bundabotrány érintettjeinek tárgyalását. Ellenzéki oldalról többen azon vélekedésüknek adtak hangot, hogy a határozatra azért volt szükség, hogy a vádlottak között szereplő Aziz Yildirim, a Fenerbahce elnöke enyhébb büntetést kapjon. A módosítást beterjesztő sportminiszter, Suat Kilic ugyanakkor visszautasította ezeket a gyanúsításokat.

A török bundabotrány kapcsán jelenleg több mint 30 játékossal és sportvezetővel szemben folyik hivatalos vizsgálat, így többek között Yildirim, valamint Tayfur Havutcu, a kupagyőztes Besiktas vezetőedzője ellen.

A vizsgálatok szerint az elmúlt szezonban 19 mérkőzés végkimenetelét manipulálták, a botrány középpontjában pedig a Fenerbahce áll, amelynek vezetői olyan sikeresen bundázták meg a meccseket, hogy a gárda megnyerte a bajnokságot. A Fenerbahcét a török szövetség visszaléptette a Bajnokok Ligájától, helyette a Trabzonspor szerepel.