Vágólapra másolva!
A Manchester United elleni hétvégi bajnokin kivédte Wayne Rooney büntetőjét Bogdán Ádám, a Bolton kapusa. Azt mondta, az angol csatár nem rúgta rosszul a tizenegyest, de kitalálta, milyen megoldást választ. A négyszeres magyar válogatott kapus már túltette magát az Everton ellen kapott egész pályás gólon, de dühítette, hogy itthon egyesek kárörömmel tálalták a hírt.

- Mi járt a fejében, amikor Wayne Rooney a tizenegyeshez készülődött 0-0-s állásnál? Figyelte a testbeszédét, vagy próbált az ő fejével gondolkodni, és a korábban rúgott büntetőit pörgette le magában, hogy milyen megoldást szokott választani?

- Mind a kettő. Elég sok videoanyagunk van a MU-ról, én is nézem a meccseiket a tévében, tisztában voltam vele, hogy a Manchester City elleni FA-kupameccsen a bal sarkot célozta meg, és akkor kihagyta. Próbáltam rájönni, mi játszódhat le a fejében, melyik oldalt fogja választani. Persze számít az is, egy játékos hogy áll oda a tizenegyeshez. Szerencsém volt, hogy kivédtem, jól olvastam a múltból, merre rúgja a labdát.

- Azt szokták mondani, a tizenegyest nem lehet védeni, csak rosszul rúgni, de úgy tűnt, ez nem volt egy rosszul rúgott büntető.

- Nem is volt az, volt benne erő, de megkönnyítette a dolgom, hogy nem laposan, hanem félmagasan érkezett a labda.

- A Goal.com nevű portálnál hét és feles, a Sky Sportsnál nyolcas osztályzatot kapott. Hányast adna magának?

- Nem szoktam osztályozni magam, nem is szoktam megnézni az internetes oldalak értékelését, de azért hallom, miket írnak. Jólesik az elismerés, de nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy ilyen meccsen védhettem, amiből tudok tanulni, és sok tanulsággal szolgált.

- A már említett Goal.com értékelésében azt írták, Carrick gólja miatt talán kicsit csalódott lehet. Az ismétlésből úgy tűnt, a MU-középpályás takarásból csavart a jobb sarokba. Hibáztatta magát?

- Az biztos, hogy nem volt egyszerű helyzet kapusszempontból, és ha egy kapus gólt kap, nem lehet boldog. Ugyanazt vallom, mint Király Gábor, ha gólt kapok, mindig azt nézem, mit lehetett volna máshogy vagy jobban csinálni.

- Egy-egy meccs után vissza szokta nézni a felvételeket? Kielemzi a kapusedzővel, mik voltak a pozitívumok vagy negatívumok?

- Igen, most is kaptunk egy DVD-t az egyénre szabott dolgokkal, de még nem foglalkoztam vele, mert kedden FA-kupameccset játszunk a Macclesfield ellen, most arra koncentrálok (Bogdán nem kapott gólt a kupameccsen, amit a Bolton 2-0-ra nyert meg - a szerk.).

- Ebben a szezonban már védett a Chelsea ellen is, hozzájuk képest milyen volt a MU?

- Nem játszottak lehengerlően, de így is rengeteg helyzetük volt, elég könnyen eljutottak a kapunkig. Zseniális csapatról van szó, félelmetes volt látni, hogy a játékosok milyen megoldásokat tudnak váratlanul előhúzni. Mi sajnos nem voltunk elég bátrak, pedig talán többet lehetett volna kihozni a meccsből.

- Ha most megkérdeznénk véletlenszerűen tíz angol focidrukkert, hogy mi jut eszébe a Bogdán Ádám név hallatán, akkor ön szerint mi ugrana be nekik: az, hogy ön kapta a 80 méteres gólt Tim Howardtól, vagy hogy kivédte Rooney büntetőjét?

- A gólra biztos emlékeznének, de szerintem inkább arra, hogy Howard rúgta, és nem arra, hogy kinek. Mind a két eset bulvármomentum, a Manchester ellen például hat nehezebb szituáció is volt, mint a büntető, mégis mindenki a tizenegyesre emlékezett.

http://www.youtube.com/embed/abKyA89tVeI


- Howard gólja elég irreális időjárási körülmények között született, gyakorlatilag a szél tolta be a labdát a kapuba. Jobban zavarta ez a gól, mint - mondjuk - az, amit Scholes lőtt a hétvégi bajnokin?

- Zavart, de nem éreztem magam hibásnak, nem tudom, csinálhattam-e volna bármit is másképp. A labda 23-24 méterre a kaputól pattant le, majd utána már csak a gólvonal mögött. Tudtam, hogy sokat fognak beszélni erről a gólról, lám, most is előkerült. De én már továbbléptem, és szerencsére azóta volt két jól sikerült meccsem.

- Azt nyilatkozta, rosszul esett önnek, amilyen visszhangja volt itthon a gólnak egy internetes portálon. A kommentekre gondolt, vagy arra, ahogy tálalták a hírt?

- A kommenteket nem olvasom, de ezen az oldalon nem ez volt az első eset, és nem igazán értem a motivációt, biztos a káröröm vezérli őket. Naivan azt gondoltam, ha egy magyar a Premier League-ben játszik, az nagy dolog, és ha egy ilyen momentumot kiemelnek, akkor nem úgy írják meg, ami szakmailag sem helytálló. Dühítő, de úgy látszik, ez egy ilyen világ. Van persze egy csomó olyan újság és internetes oldal, ahol korrekten és normálisan tálalták a hírt, de vannak csalódások is, amit meg kell szoknom, úgy tűnik, ez együtt jár a futballal.

http://www.youtube.com/embed/_jxMztoSVxo


- Jussi Jaaskelainen felépülése hogy halad? Milyen esélyt lát arra, hogy Owen Coyle edző a finn kapust visszateszi a kezdőbe, ha ismét bevethető lesz?

- Jussi egyelőre külön gyakorlatokat végzett, de hamarosan edzésbe áll, és ahogy ismét teljes értékű munkát végez, onnantól csak az edzőn múlik, visszakerül-e. Nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hanem saját magammal, és az a lényeg, hogy a keddi kupameccsen, illetve minden alkalommal, amikor lehetőséget kapok, olyan teljesítményt nyújtsak, hogy fejtörést okozzak Coyle-nak, amikor dönteni akar közöttünk.

- A Bolton védelmének talán legfontosabb tagja, Gary Cahill a Chelsea-hez igazolt. Van hozzá hasonló tudású védő, aki a helyébe léphet?

- Nehéz lesz pótolni, hiszen egy angol válogatott játékosról van szó, a távozásával több lehetőséget kaphat David Wheater, neki kell bizonyítania. Ez egy ilyen szakma, sérülések, eltiltások, eligazolások befolyásolhatják egy csapat életet, és ilyenkor játszhatják be magukat a csapatba azok, akik korábban kevés lehetőséget kaptak.

- Andrusch József, a válogatott kapusedzője a sportnapilapnak azt nyilatkozta, ön lehet az első magyar, aki magasan jegyzett angol csapatnál védhet, és csak idő kérdése, mikor viszi el valamelyik. Edzője, Owen Coyle pedig azt mondta, káprázatos pályafutás áll ön előtt. Mit szól a két véleményhez?

- Ezek az igazán jóleső dolgok, ezek számítanak, meg az, hogy én mit érzek, mit gondolok a meccsekről Azért még óvatosságra intenék mindenkit, nem védtem még olyan sok meccsen, most egy olyan stádiumban vagyok, amikor az a fontos, hogy bizonyítsak.

Forrás: MTI/Földi Imre

- A Wolverhampton, QPR, Blackburn, Wigan négyesből, vagyis a közvetlen alsóházi riválisokból hármat kell megelőznie a Boltonnak, hogy bennmaradjon. Össze fog jönni?

- Nem vagyunk könnyű helyzetben, főleg, ha megnézzük a sorsolást. A következő hat bajnokin olyan ellenfeleink lesznek, mint a Liverpool, az Arsenal, a Chelsea és a Manchester City. Nincs más lehetőség, össze kell fognunk, és kihozni a maximumot magunkból. Otthon pontokat kell rabolnunk a nagycsapatoktól, a közvetlen riválisokat pedig meg kell verni.

- Az FA-kupa a legnagyobb presztízzsel bíró kupasorozat a világon, ahol egy negyedosztályú csapat is megszoríthat egy élvonalbelit. Lehet esélye a Macclesfieldnek a Bolton otthonában esedékes újrajátszás során?

- Mivel a bajnokság prioritást élvez, biztos, hogy lesznek változások a csapatban a szombati felálláshoz képest. A Macclesfielddel már harmadszor fogunk összecsapni az idényben, mert a Ligakupában is játszottunk velük, nagyon kellemetlen ellenfélről van szó, amely masszívan bekkel, és kontrákra épít. A 2-2-re végződő előző meccsen bátran, nyíltan fociztak, persze egyénileg messze vannak a MU-játékosaitól, de ezt hatalmas lelkesedéssel pótolják. Most is nagyon kemény meccsre számítok, de továbbjutást várok (Bogdán nem kapott gólt a kupameccsen, amit a Bolton 2-0-ra nyert meg - a szerk.).

- Az előző szezonban remekül kezdett a Bolton, a bajnokság harmadánál az ötödik helyen állt, végül 14. lett. Idén minek tulajdonítható, hogy féltávnál ilyen nehéz helyzetben vannak?

- Az első meccset ugyan megnyertük, de aztán jött a Manchester City, a Liverpool, majd a MU elleni vereség, egy ilyen rossz sorozatból pedig nagyon nehéz kikeveredni, folyamatosan ott van a nyomás a csapaton, hogy győzni kell, ez egy ördögi kör. Van persze más oka is, a csapat motorját, Stuart Holdent még a tavasszal rúgta le Jonny Evans, a MU védője, mellette a nyáron igazolt jobbhátvéd, Tyrone Mears és a koreai Lee is kidőlt sípcsonttörés miatt. Ha ehhez hozzáveszem, hogy Johan Elmander és Daniel Sturridge is elhagyta a csapatot nyáron, akkor látszik, hány meghatározó embert vesztettünk el, akiket nem sikerült pótolni.

Forrás: AFP

- Eddig négyszer védett a magyar válogatottban, elégedett azzal, ahol jelenleg tart a nemzeti csapatban?

- Úgy érzem, egyre jobb pozícióba tudom verekedni magam. Ehhez az is kell, hogy a klubcsapatomban folyamatosan vagy elég sok meccsen védjek. Ez is egyfajta pluszmotiváció, hogy megtartsam a helyem a kezdőben, mert ettől ugyan önmagában nem lesz automatikus, hogy lehetőséget kapjak a válogatottban, de erősíti a pozícióm.

- Ha az elmúlt éveket nézzük, akkor mondhatjuk, hogy Király Gábor mögött jelenleg ön a második számú kapus a válogatottban. Mi az, amiben Király jobb önnél - a rutinon kívül?

- A rutin óriási segítség, Királynak megszámlálhatatlanul sok meccse van, védett az angol és a német első-, illetve másodosztályban, ettől függetlenül ő sem fiatalodik, ahogy én sem. Szokták mondani, hogy még fiatal vagyok, van időm, de valahol el kéne kezdenem, szeretnék védeni. A kapitány dolga, hogy eldöntse, kit választ. Egyébként nagyon jó a viszonyom Királlyal, nagyon szeretek vele dolgozni, sokat lehet tőle tanulni.