Vágólapra másolva!
A két világháború közötti időszak egyik legtöbbet foglalkoztatott, kiemelkedő tehetségű fotósa, Kozák Lajos hagyatékából sosem látott képek kerültek elő az Aranycsapat játékosairól.

Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat és a kor más ismert labdarúgósztárjainak emblematikus trükkjeit. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat, valamint a kor több ismert klasszisának emblematikus trükkjeit.

Puskás Ferenc külső csűdrugása Kozák Lajos fázisfotóján Fotó: Kozák Lajos

A szakértő hozzáteszi, hogy az ötvenes években jellemzőek voltak a fázisfotós felvételek, amelyek a sport- és testnevelés oktatási programban játszottak kulcsszerepet. Kozák Lajos ennek a műfajnak specialistája volt, és több sporttémájú könyvet is illusztrált. A most előkerült képeken Puskás ballábas lövése, Kocsis fejese és ollózása, Hidegkuti cselei vagy Grosics védései is mozdulatról mozdulatra végigkövethetőek.

„Kozák Lajos egy 35 mm-es Kinamo Zeiss filmkamerát alakított át úgy, hogy a szektoridőt rövidítette és több kockát exponált a gép másodpercenként. Ez az eljárás egyedülállónak számított az akkori sportfényképezésben” - magyarázta Kasza Gábor. A digitálisan felújított képeket „A labdarúgás művészete” című kiállításon mutatják be június közepétől a Millenárison.

Kocsis Sándor fejese Kozák Lajos fázisfotóján Fotó: Kozák Lajos