Vágólapra másolva!
A Holland Labdarúgó Szövetség három évre eltiltotta a Twentét az európai kupasorozatokból, amiért megszegte a szabályokat és szándékosan megtévesztette a szövetséget.

A KNVB keddi bejelentése szerint a klub eladta néhány játékosa átigazolási jogát egy külső befektetőnek. Az eltiltás mellett a klub 45 ezer eurós (14,3 millió forintos) büntetést is kapott, és

még a holland licencét is bevonhatják,

ha nem működik együtt teljes mértékben az ügyet vizsgáló független testülettel. A 2010-es bajnok, jelenleg mindössze a 16. helyen álló egyesület bejelentette, nem fellebbez a döntés ellen.

A Football Leaks nevű honlap múlt hónapban hozta nyilvánosságra azt a szerződést, amelyben a Twente és a Doyen Sports Investments arról állapodott meg, hogy a klub 5 millió euróért (1,5 milliárd forintért) cserébe eladja hét játékosa átigazolási jogát 10 és 50 százalék közötti mértékben a máltai székhelyű cégnek.

Douglas, a Twente játékosa Forrás: AFP/Francisco Leong

A szerződést 2014-ben kötötték, még azelőtt, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) betiltotta a harmadik fél tulajdonjog-birtoklását. A FIFA mint a játék feddhetetlenségét veszélyeztető tényezőt minősítette szabályellenesnek ezt a módszert, mert általa a befektetők átigazolásokat kényszeríthetnek ki a nyereség reményében. A KNVB elküldte a szerződéseket a szövetség ügyészének és a FIFA-nak is.