Vágólapra másolva!
Kolumbia nagyon határozott és meggyőző játékkal 2-0-ra legyőzte a házigazda Egyesült Államok labdarúgócsapatát a centenáriumi Copa Améria nyitónapján.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Kolumbia – Egyesült Államok 2–0 (2–0)
gól: Zapata (8.), James Rodríguez (42., büntetőből)

Nagy várakozással tekintett az első ízben Dél-Amerikán kívül, ezúttal az Egyesült Államokban megrendezett Copa América elé az amerikai futballválogatott, amelynek szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann szinte előrehozott döntőként beszélt a Kolumbia elleni nyitómérkőzésről.

Utólag azért megállapítható, ha ez finálé volt, akkor igen gyengécske Copa elé nézünk, a hazaiaknak ugyanis alig akadt momentuma a mérkőzésen.

A 8. percben máris vezetést szerezte a vendégek, az első szögletet Cardona közepre rúgta, az ötös sarkától visszakanyarodó Zapata pedig kapásból a meglepett Guzan kapus mellett a bal sarokba vágta (1-0).

Ugyan a statisztika szerint a hazaiak többet birtokolták a labdát, ez az eredményen nem látszott meg, egy Dempsey próbálkozáson kívül semmit sem lehetett feljegyezni.

A 42. percben Yedlin kézzel ért a labdához a 16-oso belül, a büntetőt James Rodríguez a bal alsó sarokba vágta (2-0).

Az amerikai csapat nem ivott vért a szünetben, mert a második játékrész első negyedórájában gyakorlatilag nem ért labdához, a labdabirtoklás olyan 90:10 arányú lehetett.

A közönség fütyült, Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány pedig – akit rengeteg kritika ért az elmúlt hónapokban – csak mosolygott az oldalvonal mellett.

Pedig nem volt oka az örömre, csapata alárendelt szerepet játszott. Aztán volt öt jó perc, előbb egy szögletet követően Dempsey fejesét rúgta ki a gólvonalról a középpályás Pérez, majd ugyancsak a Seattle Sounders csatára villant, 23 méteres szabadrúgását óriási bravúrral ütötte ki Ospina.

A 70. percben aztán James rosszul esett a bal vállát sokáig ápolni kellett, nem is tudta folytatni a mérkőzést, és látva a fájdalmait, lehet, számára véget is ért a torna.

Carlos Bacca egy kapufáig jutott Forrás: AFP/Mark Ralston

A 77. percben még Bacca növelhette volna a kolumbiai előnyt, de a lécet döngette meg. Kolumbia a 2-0-s győzelemmel nagy lépést tett a továbbjutás felé, míg az amerikaiak nehéz helyzetbe kerültek, hiszen Costa Rica és Paraguay ellen a túlélés lesz a tét.

A szombati program:
A csoport:
23.30: Costa Rica – Paraguay

Vasárnap játsszák:
B csoport, 1. forduló, vasárnap:
1.30: Haiti – Peru
4.00: Brazília – Ecuador

C csoport, 1. forduló:
23.00: Jamaica – Venezuela