Akármekkora hó esik, focimeccs halasztása Finnországban kizárva

ALL Horizontal SNOW GRANDSTAND SPORTS FIELD FOOTBALL
Indulhat a pályatakarítás Finnországban
Vágólapra másolva!
A finn bajnokság, a méltán népszerű Veikkausliiga hétvégén rajtol és a finn szövetség szeretné elejét venni a sok meccshalasztásnak. Az északi országban az időjárás gyakran szólt bele a focibajnokság programjába, de ennek most úgy tűnik, vége.

A szövetség elnöke, Matti Apunen elmondta, azoknak a csapatoknak, amelyek nem tudják játékra alkalmas állapotba hozni a pályájukat, alternatívát kell keresniük, azaz megjelölni egy másik létesítményt, ahol lebonyolítható a bajnoki. Halasztás esetén az adott klub elveszíti majd a „hazai pálya előnyét".

Indulhat a pályatakarítás Finnországban Forrás: AFP/Matti Bjorkman

Apunen szerint a tömeges halasztások rengeteg bonyodalmat okoztak a bajnokságok hajrájában és azt reméli, az új szabályok értelmében több csapat is modernizálja majd a stadionját. Az elnök szerint amúgy is igen rövid idő áll rendelkezésre a bajnokság befejezésére, így nem fér bele halasztás.

Miután a tél még nem ért teljesen véget Finnország egyes területein, könnyen lehet, hogy a csapatok tömegesen keresnek majd új pályákat. Az IFK Mariehamn mellett bajba kerülhet a TPS Turku, az FC Honka és a PS Kemi csapata is.

Az IFK Mariehamn stadionja az Åland-szigeteken található és könnyen lehet, hogy nem lesz alkalmas a játékra a HJK Helsinki elleni meccsre, így a magyarhoz hasonló bajnoki lebonyolítás miatt akár háromszor is idegenben szerepelhet a bajnokcsapat otthonában.

Peter Mattsson, a klub képviselője szerint ez igazságtalan, de Apunen szerint ez kell ahhoz, hogy a finn foci felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz.