Vágólapra másolva!
A holland labdarúgó-bajnokság 34. utolsó fordulójában az Ajax 4-1-re győzött a De Graafschap vendégeként, így az amszterdami csapat megszerezte fennállása 34. bajnoki címét.

Az amszterdami csapat vasárnap 4-1-re legyőzte az Utrechtet a Johan Cryuff Arénában, míg a második PSV Eindhoven egygólos vereséget szenvedett Alkmaarban. Az Ajax ezzel egy fordulóval a vége előtt hárompontos előnyre tett szert, de a bajnoki címért járó salátás tálat nem kaphatta meg, ugyanis a Holland Labdarúgó Szövetség vezetői szerint az eindhoveni csapatnak matematikailag még volt esélye a bajnoki címre – az Ajaxnak 14-el jobb volt a gólkülönbsége, azonos pontszám esetén pedig a szabályok értelmében ez döntött volna az aranyéremről.

Ajax Amsterdam könnyed győzelmet aratott az utolsó fordulóban Forrás: AFP/Olaf Kraak

Az Ajax a 37. percben szerzett vezetést a dán Lasse Schöne találatával, azonban három perccel később Youssef El Jebli góljával egyenlített a Graafschap. A lefújás előtt Hakim Ziyech szólója után az argentin Nicolas Tagliafico passzolt az üres kapuba, így újra előnybe került az Ajax. A 67. percben Dusan Tadic tizenegyesből növelte az amszterdami csapat előnyét,

majd a 87. percben a szerb támadó egy gyönyörű szóló végén bombázott a kapuba, így 28. találatával beérte a góllövőlistán a PSV csatárát, Luuk de Jongot, és társgólkrály lett.

Az Ajax így hárompontos előnnyel nyerte a bajnokságot, és nem szorult rá a matekozásra a Heraclest 3-1-re verő PSV Eindhovenel.

Az Ajax 2014 óta először lett bajnok. Az amszterdami csapat a bajnoki címet a 34-es számú játékosának, Abdelhak Nourinak ajánlotta, aki 2017. július. 8-án összeesett a pályán a Werder Bremen elleni felkészülési meccsen. A most 22 éves játékost újra kellett éleszteni, és agykárosodást szenvedett.

Az eset óta ennek a számnak különleges jelentősége van Amszterdamban. A korábbi Ajax-játékos, Justin Kluivert is ezt a számot választotta a Romában, míg Philippe Sandler, a Manchester City 22 éves holland futballistája is 34-es mezben mutatkozott be a felnőtt csapatban.

A Feyenoord már tét nélküli meccsen nyert 4-1-re Fortuna Sittard otthonában. A rotterdami csapat már korábban bebiztosította a bronzérmét, így a találkozón keretbe sem került Robin Van Persie, akit a szurkolók múlt vasárnap hazai pályán búcsúztattak az ADO Den Haag elleni mérkőzésen. A 36 éves a világbajnoki ezüst- és bronzérmes támadót hatalmas molinóval köszöntötték, a játékosok pedig sorfalat álltak neki a 92. percben, amikor a közönség vastapsa közepette cserénél levonult a pályáról.

Meccs közben álltak díszsorfalat a visszavonuló legendának

Robin Van Persie utolsó meccsét játszotta a De Kuip Stadionban.