Dzsudzsák: A legkevesebb, hogy szívünket-lelkünket kitesszük a pályán

DZSUDZSÁK Balázs, nyilatkozatok
Baku, 2019. június 8. zsudzsák Balázs (k), valamnt az azeri Dmitrij Nazarov (b), Badavi Huszejnov (b2) és Gara Garajev (j) az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Willi Orbán két góljával, valamint Holman Dávid szenzációs találatával 3-1-re nyert Bakuban Azerbajdzsán ellen az Eb-selejtezők E-csoportjában, és ezzel vezeti a tabellát. A mérkőzés után az Origónak nyilatkoztak a győztes csapat tagjai.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Bakuból.

"Életem legcsodálatosabb pillanata volt, de ilyen gólra még álmomban sem gondoltam" - mondta az Origónak a harmadik találatot szerző Holman Dávid.

Holman Dávid, mielőtt megszerzi a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel tényleg egy álom vált valóra, életem első válogatott meccsén rúgtam ezt.

Ez volt az első labdaérintése?
Nem, az egy rossz passz volt (nevet). Kleinheisler jó labdát kapott, betette nekem, láttam, hogy van elég területem, megtoltam, majd bevertem a felsőbe, a kapus szeme közé. Életem egyik legszebb pillanata volt, ezt nem lehet modellezni, ezt nem lehet megtervezni.

Mindez 2-1 után történt, amikor akár meleg is lehetett volna a helyzet, nem?
Igen, abszolút. Azerbajdzsán nem volt rossz csapat, kemény meccset vívtunk ellenük. A gólom megnyugtatta a társaságot, onnantól kezdve az azerieknek már nem volt visszaút.

Oda sem megyünk feltartott kézzel, mint ahogy sehova sem - ez nem ennek a csapatnak a sajátossága.

Sokat beszéltek a mérkőzés előtt arról, hogy a nemzeti csapat 970 napja nem nyert idegenben meccset?
Nem sokat, de azért esett erről szó az öltözőben. Inkább arról beszéltünk, hogy milyen nagy nyomás van rajtunk, és

mekkora álmunk válna valóra, ha 2020-ban Budapesten játszhatnánk az Európa-bajnokságon.

Ennél nagyobb motiváció nem szükséges itt senkinek. Egy lépést tettünk az álom megvalósulása felé.

Baráth Botond jól és sallangmentesen játszott a magyar védelemben. Ő így látta a meccset. "Nagyon nehéz mérkőzés volt, mert a magas páratartalommal is meg kellett küzdenünk. Ami a mérkőzés szakmai részét illeti, nagyon fontos volt, hogy az azerieknek ne hagyjunk területet, ezt sikerült megoldanunk. 2-0-s vezetésünk után szinte a semmiből érkezett az azeriek gólja, erre nem számítottunk.

Nagy Dominik, Korhut Mihály, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik (b-j) ünnepli a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sajnos, nem értem oda, a kipattanót sem tudtuk megfelelően lereagálni. De ami ennél sokkal fontosabb volt, hogy a kapott gól után szinte azonnal tudtunk válaszolni, ezzel le is rendeztük az érdemi kérdéseket.

Nekünk ott sem lesz más feladatunk, mint itt volt, a fegyelmezett védekezés lesz mindennek az alapja. Csak így tudunk nyerni ellenük."

Dzsudzsák Balázs szintén boldogan nyilatkozott az Origo Sportnak.

"Hála az égnek, jó időben rúgtuk a gólokat, nagyon keményen megdolgoztunk érte. Talán most át sem érezzük, de a végelszámolásnál ez a három pont nagyon sokat jelenthet. Keveset beszélünk arról, hogy júniusban a magyar válogatott nem mindig játszott ennyire jól, most ezzel sem volt probléma.

Dzsudzsák Balázs (k), valamint az azeri Dmitrij Nazarov (b), Badavi Huszejnov (b2) és Gara Garajev (j) az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arról nem is szólva, hogy 970 nap után nyertünk idegenben meccset. Ezt tehát kipipálhatjuk, jöhet egy kis regeneráció, majd kedden egy nagyon fontos meccs vár ránk Wales ellen."

Melyik volt a nagyobb helyzete? Amit az azeri kapus kiszedett a felsőből, vagy amelyik kipattant a kapufáról?
Nem tudom, vissza kell nézzem. Mind a kettőn kimérgelődtem magam. Az elsőnél eszembe jutott a 2015-ös bukaresti gólom a románok ellen, azért is rúgtam oda. De a legfontosabb, hogy a csapat nyert, ez mindent felülmúl, és mindent bosszantó dolgot elfeledtet. Kedden remélem, bemennek a helyzeteim.

Magyarország jelenleg csoportelsőként várja a keddi, Wales elleni meccset. Egészen biztosan telt ház és felfokozott hangulat lesz Budapesten. Ez felszabadítólag hat, vagy nyomás alá helyezi a csapatot?
Nyomás az minden meccs előtt van, ez nem ismeretlen érzés a számunkra. Itt, a szívünk felett van egy címer, mi Magyarországot képviseljük, az a legkevesebb, hogy szívünket-lelkünket kitesszük a pályán. Csoportelsőként fogadjuk Wales együttesét, ettől nem kell összeesni, ez nem kell, hogy extra nyomás alá helyezzen bennünket.

Ez egy fontos lépés volt a céljaink megvalósítása felé. Az az együttes, amelyik ki szeretne jutni az Eb-re, hazai pályán nem kaphat ki. Ehhez tartjuk magunkat.

A három nagy ellenfél - Horvátország, Wales és Szlovákia - közül mind a három tud majd győzni Bakuban?
Ezt most nem lehet tudni, de nekünk ez a három pont már megvan. Adja Isten, hogy a háromból egy elhasaljon itt, mert az azeri nem rossz együttes. Azt hallottuk, hogy az azeriek mindent megtettek, hogy legyőzzenek bennünket, nagyon komoly bónuszt dobtak fel az együttesnek, röpködtek a számok rendesen. Csak abban bízhatunk, hogy a másik három ellenfelünk ellen is így játszanak.

A két gólt szerző Willi Orbán a következőket mondta: "Köszönöm a gratulációt, az első gól előtt Dzsudzsák Balázstól kiváló labdát kaptam, nem volt nehéz dolgom, a másodiknál meg jól jöttem ki a kavarodásból, ami a kapu előtt adódott.

Wales ellen hasonló felfogásban akarunk játszani, nagyon bízom abban, hogy eredményesek leszünk ellenük is."