Vágólapra másolva!
Október 28-án ünnepeli alapítása 70. évfordulóját a Hajduk Split horvát futballcsapat Torcida nevű ultracsoportja, amelyik egészen elképesztő módon tette emlékezetessé a nagy napot.

Az 1950-ben Zágrábban tanuló dalmát egyetemisták által alapított Torcida Split a világ legrégebbi ultracsoportjaként tartja magát számon. A fiatalok egy Crvena zvezda elleni bajnoki találkozó előtt döntötték el, hogy a szurkolás Európában addig ismeretlen, szervezett módját fogják választani. A mintát az 1950-es világbajnokságon, a hazai, brazil csapatot támogató drukkerek közös szurkolása adta. Innen a név is: a brazil-portugál "torcida" szó jelentése egyszerűen "szurkolók", írja a Croatiaweek.com angol nyelvű horvát lap.

A Torcidát egykor alig száz diák alapította, mára viszont több ezer tagja van, és meglehetősen komoly - olykor eléggé kétes - hírneve: a spliti Poljud Stadionban varázsolt elképesztő hangulat és a gyönyörű koreográfiák mellett nem ritkán súlyos rendbontásokkal hívják fel magukra a figyelmet.

Azt viszont nem lehet tőlük elvenni, hogy ünnepelni tudnak! Már a Hajduk Split 100. születésnapjára szervezett megmozdulás is emlékezetes volt, azonban a kedd esti-éjszakai mutatvány még azon is túltett: