Vágólapra másolva!
A múlt heti első mérkőzésen elért 3-3-as döntetlen után a Ferencváros 0-0-t játszott kedden a visszavágón a norvég Molde ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének playoffjában a Groupama Arénában, így hősies küzdelemben, idegenben lőtt gólokkal jutott be az FTC a Bajnokok Ligájába.

Szergej Rebrov csapata Norvégiában sokáig szinte tökéletes játékot mutatott be, már a 7. percben vezetést szerzett Franck Boli góljával, majd az 52. percben Myrto Uzuni fejese után úgy látszott, el is dőlt a párharc. A házigazda norvégok azonban szinte a semmiből visszajöttek, alig negyedóra alatt egyenlítettek és a hajrában a vezetést is átvették,

mígnem a magyar bajnok Ihor Haratin büntetőjével egyenlített (3-3).

A Fradi büntetőből egyenlített a fordulatos idegenbeli meccsen Forrás: MTI/EPA/NTB/Svein Ove Ekornesvag

Az UEFA honlapjának statisztikái szerint

a Ferencváros története során tíz olyan európai kupapárharcot vívott, amelyben az első mérkőzésen idegenben döntetlent ért el, ezek közül nyolcszor jutott tovább.

A Molde ezzel szemben hétszer került olyan helyzetbe, hogy hazai döntetlen után kellett volna kivívnia a továbbjutást, s háromszor járt sikerrel. Ezek közül a legnagyobb skalpot egyértelműen az 1999/2000-es szezonban gyűjtötte be, amikor is a BL-selejtező utolsó körében az otthoni 0-0 után 1-1-es döntetlennel, idegenben lőtt góllal búcsúztatta a spanyol Mallorcát és jutott fel története során először, s mindezidáig utoljára is a főtáblára.

A Ferencváros - amely tavaly az Európa-liga csoportkörében volt érdekelt - 25 év után juthatott újra a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe.

A zöld-fehérek emlékezetes BL-szereplése óta a magyar csapatok közül csak a Debrecennek sikerült elérnie a csoportkört a 2009/10-es idényben.

A párharcnak óriási pénzügyi tétje is volt, hiszen a BL csoportkörébe jutás jelentősen több pénzt ér, mint a vesztesnek az Európa-liga főtábláján való szereplés: a meccset megelőzően mindkét csapat 6,4 millió eurót (körülbelül 2,3 milliárd forint) keresett a selejtezőben.

A párharc győztese további 15,25 millió euróval (5,5 milliárd forint) gazdagodott,

míg az El-csoportkör "csak" 2,92 millió eurót (1 milliárd forint) ér.

Így érkezett meg a Ferencváros a stadionhoz:

A korábbi BL-selejtezőkhöz hasonlóan ezúttal is komoly járványügyi intézkedések mellett lehetett bejutni - lázmérés, kézfertőtlenítés, kötelező maszkviselés -, ennek ellenére mégis könnyedén ment minden.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mindent bele #ferencvaros #fradi #hajrafradi #championsleague

Ferencvárosi Torna Club (@ftcofficial) által megosztott bejegyzés,

A stadionban sajnos ezúttal sem lehettek szurkolók, ám a Groupama Arénán kívül összegyűltek a zöld-fehér csapat fanatikusai – ahogy a Dinamo Zagreb ellen is az előző körben –, a szurkolásuk pedig be is hallatszott, amely plusz erőt adhatott a ferencvárosi játékosoknak.

Fradi-szurkolók a stadion előtt:

A fanatikusok szurkolása sok erőt adott a játékosoknak Fotó: Koncz Márton - Origo

A szurkolók üzenete a stadionban:

A szurkolók üzentek is a játékosoknak: "Adj erőt, hogy be tudjak lépni. Van hitem a magas falak előtt! Mindent bele!" Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi a Dibusz – Lovrencsics, Botka, Blazic, Heister – Sigér, Haratin, Somália – Zubkov, Tokmac, Uzuni tizeneggyel vágott neki az összecsapásnak. A mérkőzés első lövésére a 4. percig kellett várni, amikor Haratin a jobb alsó mellé lőtt távolról. A magyar csapat próbálkozása felébresztette a Moldét is, amely letámadással zavart tudott okozni, de James 20 méterről leadott lövését Botka blokkolni tudta középen. Pillanatokkal később Zubkov labdájával Tokmac léphetett volna ki, de elrontotta a levételt a tizenhatoson, így oda lett a lehetőség.

A 12. percben Sigér lekészítése után Zubkov lőhetett 25 méterről, nem is volt rossz a próbálkozása, de Linde magabiztosan védett.

Nem sokkal később Uzuni ment el a jobb oldalon, Tokmac pedig érkezett középen, de nem volt neki jó a középre adás, pedig hatalmas lehetőség volt ez a Ferencváros előtt.

Az első negyedóra gól nélkül pörgött le, méghozzá kiegyenlített játék mellett. A Fradinak nem is kellett sietnie, ekkor idegenben lőtt gólokkal továbbjutásra állt Szergej Rebrov együttese.

Sigér Dávid is hatalmasat küzdött Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban sem sokat változott a játék képe, a Fradi magabiztosan játszott, a Molde pedig nem tudott igazán veszélyes lenni, míg az FTC hosszú indításokkal próbálta zavarba hozni a vendég csapat védelmét. A 25. percben Sigér vesztett labdát a hazai térfélen, majd Arsnes lőtt 25 méterről jócskán kapu fölé. Egy perccel később pedig sárga lapot érően szabálytalankodott a norvégok középpályása. A 31. percben Heister bal oldali beadása után Tokmac volt a tizenhatoson belül jó helyzetben, de nem tudott belefejelni a labdába.

A 33. percben ismét Zubkov került jó helyzetbe, lőtt is 19 méterről, a labda elakadt a blokkban.

Olekszandr Zubkov veszélyesen játszott az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 39. percben szép Fradi-támadás végén Zubkov készítette le a labdát Heisternek, akinek azonban pontatlan volt a középre adása, pedig veszélyesen érkezett a kapu előtt Uzuni. A norvégok lövéssel válaszoltak a magyar csapat helyzetére, Eikrem lőtt 17 méterről kapu fölé a 41. percben. Egy perccel később Botka vesztett labdát a magyar kaputól 25 méterre, majd a visszarántásért sárgát is kapott. A szabadrúgást Eikrem jócskán kapu mellé lőtte.

Az első félidő nem hozott újabb lehetőséget, így gólnélküli döntetlennel mentek a csapatok az öltözőbe,

ez pedig azt jelentette, hogy a Ferencváros újabb 45 perccel közelebb került az álmaihoz.

A Fradi döntetlenre állt a félidőben a Molde ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő elején sem nyílt ki egyik csapat sem, így nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. Egyedül James csúnya belépője borzolta a kedélyeket, amelyért sárga lapot is kapott a Molde támadója.

Az 54. percben nagy vendég helyzetet úszott meg a Ferencváros: Wolff emelt Hussain elé, aki az ötösről kapu fölé lőtt, de kellett ehhez Blazic blokkja is.

Az 58. percben már Dibusznak is védenie kellett, Wolff lecsúszott bal oldali beadása kis híján a bal felsőben kötött ki. Pillanatokkal később újra lőhetett a Molde a tizenhatoson belülről, de a labda levágódott a blokkról. Nehéz pillanatok voltak ezek.

A 60. percben a Fradi is megszerezhette volna a vezetést, de

hiába szolgálta ki szépen Uzuni Zubkovot, az ukrán nem találta el jól a labdát 6 méterről, amely így elcsorgott a kapusig.

Elképesztő csata volt a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 66. percben Zubkov mehetett volna el a jobb oldalon Tokmac szép passza után, de cselezni próbált, a norvégok védője pedig megállította a tizenhatos sarkánál. Az utolsó 20 perchez érve még mindig idegenben lőtt gólokkal az FTC állt továbbjutásra, így az idő a Moldét sürgette.

A 71. percben újabb hazai lehetőség maradt ki, Lovrencsics jobb oldali beadása után Linde rúgta ki a labdát. A következő percekben a Molde beszorította a Fradit, a zöld-fehérek azonban hősiesen vdéekeztek.

A 76. percben Dibusznak egy óriási bravúrt is be kellett mutatnia, amikor Hestad lőtt kapura az ötös jobb sarkáról. Ez volt a norvégok egyetlen igazi helyzete.

Rebrov érezte is, hogy cserélni kell, Sigér helyére Laidouni állt be a 79. percben, majd egy perccel később Tokmac helyett Isael lépett pályára. A 84. percben Uzuni került helyzetbe, de sokat cselezett, végül 15 méterről kapu mellé tekert.

A 88. percben óráiso Molde-helyzet maradt ki, Brynhildsen lőtt 14 méterről centikkel a jobb alsó mellé.

A norvégok mindent megtettek a hátralévő időben az egyenlítésért, de ez szerencsére nem sikerült nekik, sőt, a Fradi többször is megindulhatott volna kontrából. Uzuni a végén még gólt is lőtt, de sajnos lesen volt. Az eredmény azonban már nem változott, így

a Fradi 25 év után jutott újra a Bajnokok ligája csoportkörébe!

Bajnokok Ligája, playoff, visszavágó
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk
Ferencváros-Molde (norvég) 0-0
sárga lap: Botka (42.), illetve Aursnes (26.), James (49.), E. Hestad (55.)
Továbbjutott, a Fradi 3-3-s összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal.

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Botka, Heister - Haratin, Sigér (Laidouni, 79.), Somália (Frimpong, 87.) - Uzuni, Nguen (Isael, 79.), Zubkov

Molde: Linde - Pedersen, Gregersen, Ellingsen, Haugen - Hussain (Omoijuanfo, 81.), Aursnes - E. Hestad, Eikrem, Knudtzon (Brynhildsen, 64.) - James