Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott tökéletes körülmények között készül Ausztriában a június 11-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságra. Csütörtökön az Origo is ott volt Saalfeldenben, ahol a játékosok közül Fiola Attilával és Varga Kevinnel is beszélgettünk. Fiola szerint egészen elképesztő lesz a telt házas Puskás Arénában játszani, Varga pedig arról beszélt, hogy egyetlen ellenfelünk sem nézheti le a magyar válogatottat. Helyszíni riport.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Saalfeldenből, Ausztriából.

Május végén, novemberi időjárási körülmények között zajlik a labdarúgó-Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott edzőtábora az ausztriai Saalfeldenben.

Nem gondoltam volna, hogy május 27-én a téli pulcsi és a kabát lesz a két legfontosabb ruhadarab, de amikor a kocsi áthaladt a síugró Négysáncverseny egyik állandó helyszínén, Bischofshofenen,

s megkezdte a felfelé kapaszkodást az 15%-os emelkedőkön, akkor a hőmérő higanyszála 5 fokig esett vissza.

Nagyszerű körülmények között készül a magyar labdarúgó-válogatott Ausztriában a foci-Eb-re Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerencsére pluszban. Néhány elvetemült kerékpáros és gyalogos rendíthetetlen nyugalommal rótta az utakat, de rajtuk kívül teljesen kihalt volt az amúgy turistaparadicsomnak számító környék. Igaz, a koronavírus-járvány miatt most nehezebb az országba való bejutás. Elvileg.

Gyakorlatilag a határállomáson az osztrák hatóságok rá se hederítettek arra a papírarzenálra, amit magunkkal hoztunk (PCR-tesztek, igazolások, regisztrációk), simán jutottunk be az országba.

A saalfeldeni Hotel Gut Brandlhof tehát az a szálloda, amelyben jelenleg a magyar válogatott főhadiszállása van. A hotelben nem csak a focisták laknak, vannak itt civil szállóvendégek is, bár őket hermetikusan elkülönítik a csapattól, vagy fordítva, teljesen mindegy. A szálloda mellett található pályán ideális feltételek között zajlanak az edzések.

A szálloda előtti zászlók is jelzik, hogy itt edzőtáborozik a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az öt évvel ezelőtti franciaországi Eb-re is Ausztriában készült a magyar csapat, igaz, akkor 30 napot töltöttek az országban, és innen utaztak az Európa-bajnokságra.

Most annyiban más a helyzet, hogy az Eb előtti utolsó két felkészülési meccset (Ciprus és Írország ellen) Budapesten, a Megyeri úti stadionban játssza a csapat,

ezért innen majd visszautaznak a Telkiben lévő edzőtáborba. A végleges kerethirdetés azonban még Saalfeldenben lesz június 1-jén. Ekkor derül ki tehát, hogy melyik 26 játékos lehet tagja az Eb-n induló csapatnak.

A magyar válogatott Eb-mérkőzései

2021. június 15. Magyarország-Portugália, 18.00, Budapest, Puskás Aréna
2021. június 19. Magyarország-Franciaország, 15.00, Budapest, Puskás Aréna
2021. június 23. Németország-Magyarország, 21.00, München, Allianz Aréna

Az MLSZ csütörtökön délutánra sajtónapot szervezett Ausztriába, erre érkeztünk meg kora délután. A játékosok közül Varga Kevin és Fiola Attila állt a média rendelkezésére. Előtte Szabó Gergő, a válogatott sajtófőnöke adott átfogó tájékoztatást. "Holender Filip is megérkezett, így elmondható, hogy teljes a csapat Ausztriában.

Szoboszlai Dominik is bekapcsolódott a munkába Fotó: Csudai Sándor - Origo

A német különítmény is befutott.

A válogatott játékosok közül Varga Kevin és Fiola Attila vett részt a sajtóbeszélgetésen. Az Origo kérdésére Fiola Attila azt mondta, hogy kirázza a hideg, ha arra gondol, hogy a franciák és a portugálok ellen is 67 ezer néző fog nekik szurkolni a Puskás Arénában.

- mondta Fiola. "Öt évvel ezelőtt is sokat beszéltünk arról, mi várhat ránk Franciaországban, aztán odamentünk, és olyan dolgokat tapasztaltunk, amelyeket álmunkban sem gondoltunk.

Fiola Attilát kirázza a hideg, ha arra gondol, hogy 67 ezer néző előtt léphet pályára a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Én amúgy is olyan játékos vagyok, akit feldob a nézők jelenléte, szerintem az összes csapattársam így van ezzel" - mondta Fiola Attila.

A játékostól azt is megkérdeztük, hogy az ellenfelek ismeretében mibe kapaszkodhat a válogatott? Hiszen a világbajnoki címvédő franciák, az Eb-aranyérmes portugálok mellett a németek lesznek még a vetélytársaink az EB F-csoportjában. "A 2020-as év nagyszerűen sikerült, olyan csapatokat is megvertünk, akikkel szemben nem bennünket tartottak esélyesnek" - mondta Fiola. "Az Izland elleni Eb-pótselejtezős diadal olyan katarzist okozott, amiből hosszú ideig lehet erőt meríteni.

Vajon a három csoportellenfél hogyan vélekedik Magyarországról? - tettük fel a kérdést Fiolának. "Ez egy nagyon érdekes felvetés, mert mindig arról beszélünk, hogy mi mit gondolunk az ellenfelekről, de azt sosem kérdezi meg senki, hogy fordítva hogy van ez?

Fiola beszélt az ausztriai edzőtábor körülményeiről is.

Fiola Attila szerint is tökéletes körülmények között készül Ausztriában a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azt mondta, hogy 5 évvel ezelőtt is hasonló jellegű volt a csapat felkészülése, most is mindennel elégedett. "Öt éve sem úgy utaztunk az Eb-re, hogy mi lennénk az esélyesek, aztán megnyertük a csoportot. Most azért alapvetően más a helyzet, mert ez a csoport jóval erősebb, mint a franciaországi négyes volt.

Persze az ember sok videót meg meccset megnéz, de azért ez nem ugyanaz, mint testközelből átélni azt, amit tud. 2017-ben a vb-selejtezőn már játszottam ellene, nem volt könnyű meccs, olykor össze is akasztottuk a bajszunkat. Roppant jó játékos és nagyon kellemetlen ellenfél."

Fiola beszélt arról is, hogy számára nagyon fontos a válogatott szereplés. "Mindig nagy örömmel jövök el ide, nagyon jó ehhez a közösséghez tartozni.

A debreceni Varga Kevin a török Kasımpaşa Spor Kulübü játékosaként küzdötte végig a szezont, igaz, még az NB II-es Debrecen színeiben is játszott öt meccset, mielőtt Törökországba igazolt.

Varga Kevin, a magyar válogatott játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Origo először azt kérdezte Vargától, mennyire nehéz a játékosoknak elviselni azt a monotonitást, amit az edzőtábor okoz. "Normális esetben a válogatott csak pár napot tud együtt készülni egy-egy vb vagy Eb-selejtező előtt.

Ugyanakkor a Telkiben lévő edzőtábor is tökéletes körülményeket biztosít a számunkra."

Varga elmondta, hogy szerdán két edzése volt a csapatnak, ezek után mindenki nagyon fáradt volt, ezért nem is szerepelt a programban a Manchester United-Villareal Európa-liga-döntő közös megtekintése.

Nagyon sokat számít, hogy minél több időt töltsünk együtt."

Marco Rossi szövetségi kapitány (középen) és Gera Zoltán (jobbra) a magyar válogatott ausztriai edzőpályáján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Origo azt kérdezte Varga Kevintől, hogyan kell a magyar csapatnak hozzáállnia ehhez a csoporthoz. "Korábban egy-egy alkalommal mindig volt olyan meccs, amire rámondták, hogy ezt mindenképpen meg kell nyernünk, aztán meglátjuk, mi lesz a többi találkozón. A mostani Eb-n ez nincs így, hiszen halálcsoportban vagyunk.

Varga Kevin Törökországban 37 meccsen lépett pályára, 4 gólt lőtt és 4 gólpasszt is adott. Ebben az idényben összesen 47 mérkőzésen szerepelt (ebben benne van az öt debreceni találkozója is.) "Mindez szokatlan volt nekem, mert ekkora terheléshez nem szoktam korábban. Ugyanakkor ez is kellett ahhoz, hogy itt lehessek a válogatottban. Védekezésben szerintem nagyon sokat fejlődtem, talán ez tűnt fel a szövetségi kapitánynak.

Varga Kevinnel óriásit fordult a világ az elmúlt egy évben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A törökországi igazolásom óriási váltás volt, hiszen egy olyan hatalmas városban éltem, mint Isztambul, ami először nagyon szokatlan volt nekem. Ami az Eb-t illeti, nagyon sokat gondolok arra, hogy mekkora dolog lenne pályára lépni.

Az Origo azt kérte Varga Kevintől, hogy egy szóval jellemezze a magyar válogatott Eb-csoportját.

"Halálcsoport - nincs erre jobb szó.

Ugyanakkor szerintem nemcsak nekünk az, hanem a három ellenfelünknek is. Hogy ők mit gondolnak rólunk? Nehéz ezt megfejteni, de

Az eddigi eredményeink adnak számunkra akkora respektet, hogy az ellenfelek ne így beszéljenek rólunk."

Csütörtökön délután a saalfeldeni edzőpályán tartott tréninget a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtóbeszélgetés után a magyar csapat a szálloda melletti pályán tartott rövid edzést. A magyar válogatott a következő napokban is Ausztriában folytatja a felkészülést, majd június 1-jén, kedden Marco Rossi szövetségi kapitány itt hirdeti ki a végleges keretet. Arról az eseményről is a helyszínről számol be az Origo.