Vágólapra másolva!
A Premier League kizárta a Chelsea igazgatóságából Roman Abramovicsot, miután az Egyesült Királyság kormánya súlyos szankciókkal sújtotta a klubot és annak orosz milliárdos tulajdonosát. Abramovics így nem vehet részt többé a klub vezetésében, ráadásul mihamarabb el kell adnia a londoni csapatot.

Az orosz-ukrán háború kapcsán az Egyesült Királyság csütörtökön az országban lévő teljes vagyona befagyasztásával büntette meg a Chelsea orosz tulajdonosát, Roman Abramovicsot. Majd egyre több szankcióra derült fény, többek között a londoni klub nem igazolhat játékosokat, nem hosszabbíthat szerződést a lejáró szerződésű futballistáival, nem adhat el jegyeket a hazai mérkőzéseire, nem értékesíthet semmilyen terméket, vagyis gyakorlatilag nem tehet szert semmilyen bevételre.

A brit kormány és a Premier League is fellépett Abramoviccsal szemben Forrás: AFP/Justin Tallis

Az Egyesült királyság kormánya a klub eladásának folyamatát is felfüggesztette, azonban ezt a döntését pénteken megváltoztatta. Így Abramovics mégis eladhatja a klubot, amennyiben bizonyítani tudja, hogy ebből semmilyen anyagi hasznot nem szerez.

Szombaton viszont a Premier League hivatalos közleményben jelezte, hogy kizárja Abramovicsot a Chelsea igazgatói posztjáról. A liga szóvívője elmondta, hogy a testület döntésének értelmében a csapat továbbra is edzhet és lejátszhatja a mérkőzéseit.

Abramovics 2003-ban vásárolta meg mintegy 168 millió euróért a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát pedig egyszer nyerte meg.