A Chelsea lesz a Liverpool ellenfele az FA-kupa-döntőben

775798670 fbl Horizontal FOOTBALL
Chelsea's English midfielder Ruben Loftus-Cheek (R) celebrates with teammates after scoring the opening goal of the English FA Cup semi-final football match between Chelsea and Crystal Palace at Wembley Stadium in north west London on April 17, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A Chelsea jutott másodikként az angol labdarúgó FA Kupa fináléjába, miután a Wembley Stadionban rendezett vasárnapi elődöntőben 2-0-ra legyőzte a Crystal Palace csapatát. Thomas Tuchel legénysége így a Liverpoollal találkozik majd a fináléban.

A Löw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Chelsea az FA-kupában próbálta meg feledtetni szurkolóival a hétközi Bajnokok Ligája-búcsút a Real Madriddal szemben. Thomas Tuchel sérülés miatt nem számíthatott Hudson-Odoi, Chilwell és Barkley játékára, de így is a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára csapatát. A német szakember

a Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – James, Jorginho, Kovacic, Alonso – Werner, Mount – Havertz tizenegynek szavazott bizalmat.

A Chelsea jutott be másodikként az FA-kupa fináléjába Forrás: AFP/Glyn Kirk

Bár a Chelsea esélyeshez méltón jobban kezdte a mérkőzést, mégis az első félidő legnagyobb helyzete a Crystal Palace előtt adódott, amikor Cheikhou Kouyate vette célbe a kapu jobb oldalát, a lövését azonban bravúrosan védte Edouard Mendy, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok. Ráadásul Tuchelnek némi fejfájást okozhatott, hogy horvát középpályása, Mateo Kovacic megsérült, így már az első félidő derekánál Ruben Loftus-Cheek váltotta.

A fordulás után jóval nagyobb erőket mozgósított a Chelsea, a nyomasztó fölény pedig a 65. percben góllá érett: Kavertz passzolt Loftus-Cheekhez, aki a tizenhatosról bombázott kapura, a lövése megpattant egy védőn, így a labda védhetetlenül vágódott a Jack Butland kapujába.

A végeredményt Mason Mount állította be a 76. percben, miután Werner passza után betört a tizenhatoson belülre, ugyan picit hosszan tolta meg, de még éppen bele tudott stukkolni, így a labda a kapu jobb alsó sarkába kötött ki.

A hátra lévő időben már csak a gólkülönbség volt kérdéses, a Chelsea a hajrában még akár növelhette is volna előnyét, de a csereként beállt Lukaku a kapufát találta el.

Sikerével a Chelsea sorozatban a harmadik évben jutott be az FA-kupa döntőjébe, azonban két éve az Arsenal, tavaly pedig a Leicester City bizonyult jobbnak. Az idei fináléba a londoni Kékek majd a Liverpoollal találkoznak. Érdekesség, hogy a ligakupa február 27-i fináléjában is ez a két csapat találkozott egymással, akkor a Liverpool gól nélküli döntetlen után maratoni tizenegyespárbajban 11-10-re múlta felül a Chelsea-t.

Az FA Kupa döntőjét május 14-én játsszák a Wembley Stadionban.

Eredmény, Fa-kupa, elődöntő
Chelsea-Crystal Palace 2-0 (0-0)
gólszerzők: Loftus-Cheek (65.), Mount (76.)