Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Egy éve a sikertelen vb-selejtező után kevesen hitték volna, hogy a magyar labdarúgó-válogatott két körrel a vége előtt vezetni fogja a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportját, amelyben Anglia, Olaszország és Németország az ellenfél. Márpedig a magyar csapatnak a bravúros júniusi szereplésével reális esélye van a bennmaradásra, sőt a szuperdöntőbe jutás is elképzelhető. A nyári meccsek után szinte az egész világ a magyarok sikerétől volt hangos. Éppen ezért megnéztük, hogyan jutott el idáig Marco Rossi együttese, és azt is, hogy mi múlik pontosan a szeptemberi mérkőzéseken.

A magyar válogatott már a tavaly nyári Európa-bajnokságon is megmutatta, hogy képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival. Marco Rossi együttese a három csoportmérkőzéséből kettőn úgy szerzett pontot, hogy az ellenfelek futballistái csúcsformában voltak.

A magyar csapat az Eb-n először a Puskás Arénában lépett pályára a portugálok ellen, ahol 65 ezer magyar szurkoló szeme láttára a 84. percig képes volt tartani a lépést, de végül Cristiano Ronaldo vezérletével 0-3 lett a vége. Ez volt az egyetlen vereség tavaly nyáron, amit a mieink elszenvedtek.

Az Eb-n kétszer is vezetett a magyar válogatott a németek ellen, de akkor végül nem sikerült a továbbjutás Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

Marco Rossi csapata a sima vereség után megmutatta, hogy van tartása, és az előző két világbajnokkal, vagyis Franciaországgal (1-1) és Németországgal (2-2) szemben már sikerült végig emberfeletti teljesítményt nyújtani. A franciákkal hazai pályán frenetikus hangulatban, a németekkel pedig idegenben sikerült döntetlent játszani. Utóbbi találkozón ráadásul kétszer is vezetett a magyar válogatott Münchenben, de végül a pontosztozkodás a 2014-es világbajnok számára ért továbbjutást, míg a mieink két ponttal, emelt fővel búcsúztak a tornától.

Alighanem a sikertelen vb-selejtező után kevesen gondolták, hogy ennyire képes lesz magára találni a magyar válogatott.

Már csak azért is, mert a Nemzetek Ligája harmadik kiírásában kőkemény riválisokat kapott a válogatott. A bravúros A-ligába való feljutással azonos csoportba sorsolták a csapatot a tavalyi Eb-ezüstérmes Angliával, a 2014-es világbajnok Németországgal és az Európa-bajnok Olaszországgal. Ekkortájt sokan úgy gondolták, borítékolható a hat vereség, de legalábbis egy esetleges pontszerzés is hatalmas bravúrral érne fel.

A vk-selejtezők után júniusi NL-meccseken már ismét az Eb-n látott teljesítményét nyújtotta a Rossi-csapat Forrás: Getty Images/Christof Stache

Nos, a magyar válogatott jelenleg ott tart, hogy óriási reményekkel vághat neki az utolsó két Nemzetek Ligája-meccsének, köszönhetően a bravúros júniusi szereplésének. Mert az eddig lejátszott négy meccsre visszatekintve ez tényleg bravúr volt a javából, igazi futballünnep.

Az egész egy angolok elleni történelmi győzelemmel kezdődött, amit Szoboszlai Dominik tizenegyesből lőtt góljával sikerült elérni. Az a tény, hogy a magyar válogatott hatvan év után tudta ismét legyőzni Angliát, hatalmas önbizalmat és lelkesedést váltott ki. Ám ezt követően jött az olaszok elleni 2-1-es vereség, ahol első félidőben kétgólos hátrányba került a csapat, aztán egy öngóllal visszajött ugyan, de komoly esélye nem volt az egyenlítésre.

A 17 éves Vancsa Zalán az Európa-bajnok olaszok ellen mutatkozott be a magyar válogatottban és meghívót kapott a szeptemberi meccsekre is Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel a tavalyi Európa-bajnokságon már sikerült bravúrt elérni a németek ellen, így a telt házas Puskás Aréna közönsége joggal bízhatott az újabb csodában. A júniusi NL-meccsek egyik legnagyobb felfedezettje, Nagy Zsolt már a 6. percben megszerezte a vezetést, majd a 9. percben Jonas Hofmann alakította ki az 1-1-es végeredményt. Marco Rossi az első két találkozón a kapusposztot kivéve nem változtatott a kezdőcsapatán, de a németek ellen már kénytelen volt több helyen is változtatni. Egyfelől az olaszországi meccsen már látszódtak a fáradtság jelei a csapaton, másrészt Schäfer András eltiltás miatt nem léphetett pályára. Ennek ellenére kifejezetten jól játszott a csapat a nagyon erős németek ellen és kis szerencsével akár a győzelem is meglehetett volna. Hiszen a helyzetek alapján inkább Hansi Flickék lehetettek elégedettebbek, akiknek mindössze egy kaput eltaláló lövésük volt a meccsen, míg a másik oldalon Manuel Neuernek hétszer is védenie kellett.

– méltatta a meccs után a mieinket a német válogatott szövetségi kapitánya, Hansi Flick.

A német válogatott legutóbb 2016 áprilisában egy barátságos meccsen tudta legyőzni a magyar válogatottat Fotó: Koncz Márton - Origo

A négy nyári mérkőzés közül talán a legelképesztőbb bravúrt Wolverhamptonban vitte véghez a magyar válogatott, amikor akkora pofont osztottunk ki az Eb-ezüstérmes angoloknak, amit a szigetországiak még a mai napig is emlegetnek. A magyar válogatott egészen emberfeletti teljesítményt nyújtva 4-0-ra didalmaskodott, és az első olyan vereséget mérte saját pályáján Angliára, amikor úgy kaptak ki négy vagy több találattal, hogy közben egyet sem szereztek.

"Volt ugyan szerencsénk is, de megérdemeltük, mert az elejétől kezdve együtt harcoltak, együtt szenvedtek, és összetartottak a játékosok. Ez most tényleg egy csapat volt, és nagyon-nagyon örülök, hogy ezt az eredményt el tudtuk érni, ami most bevonul a magyar labdarúgás történelmébe.

Hogy ha belegondolok, hogy hol és mikor kezdtük el ezt a munkát, hogy honnan indultunk el és most hova érkeztünk. Nos, szerintem senki nem számított ilyen eredményre, még a legszebb álmainkban sem.

Ez számomra is egy hihetetlen dolog. Abszolút, ez volt a pályám eddigi csúcsa"
– mondta Marco Rossi az angliai csoda után.

Marco Rossi bebizonyította, hogy komolyan veszi a feladatát Fotó: Koncz Márton - Origo

A futball őshazájában Sallai Roland lett az első magyar futballista Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor óta, aki 90 perc alatt egynél többször vette be az angolok kapuját. A Freiburg támadója mindezt azon a találkozón mutatta be, ami még az Aranycsapat legendás 6:3-as győzelménél is nagyobb különbségű lett. A magyar csapat egyik kulcsjátékosára azonban arccsonttörés miatt biztosan nem számíthat Marco Rossi a szeptemberi meccseken.

A júniusi eredmények annak tudtában is meglepőek voltak, hogy az angolok és a németek jelenleg is az év végi világbajnokságra készülnek, az Eb-győztes olaszok pedig a vb-kiesés után új csapat építésébe kezdtek. Ennek ellenére mégis pont Roberto Mancini csapata volt az egyetlen, amelyiknek eddig sikerült legyőznie a mieinket.

A magyar csapat egyik kulcsembere, Sallai Roland nem lehet ott a szeptemberi NL-meccseken Forrás: AFP/Adrian Dennis

Persze, eddig a tündérmesébe illő szerepléshez azért a szerencse is kellett, hiszen a hosszú szezontól kizsigerelt sztárokat pihentető és sokat rotáló riválisok egymástól rabolták a pontokat, ami a magyar válogatott malmára hajtotta a vizet.

Az angolok az olaszokkal és a németekkel is döntetlent játszottak, a negyedik körben pedig Hansi Flick csapata 5-2-re győzte le Olaszországot.

Egészen döbbenetes, de a négy meccs során csupán egyedül az olaszországi találkozón került hátrányba a Rossi-csapat, ám a mieink még akkor sem törtek meg, sőt a második félidőre feljavult a védelem és támadásban is bátrabb játékot mert vállalni, igaz ez csupán a szépítésre volt elegendő. Ha a nyár eleji selejtezőket nézzük, akkor kivétel nélkül mindenki, akinek Marco Rossi lehetőséget adott, hozzá tudott tenni valami pluszt a csapat játékához.

Nagy Ádám és az olasz válogatott Lorenzo Pellegrini küzd a labdáért Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az NB I tavalyi szezonjának gólkirálya, az azóta Dél-Koreában játszó Ádám Martin is bizonyította képességeit azzal, hogy csereként beállva két tanári gólpasszt is kiosztott Anglia ellen. Az egyiket éppen annak a Nagy Zsoltnak, aki védő létére az angolok és a németek kapuját is bevette.

Túlzás nélkül, amit Marco Rossi eddig kitalált, az rendre maradéktalanul működött. A 3-4-2-1 vagy a 3-5-2-es felállás remekül elfedi az egyes játékosok gyengeségeit, cserébe viszont mindenkinek előtérbe kerül az erőssége. Így

könnyen lehet, hogy az évszázad legjobb magyar válogatottja formálódik épp a szemünk előtt.

Önbizalom, csapatszellem, fegyelmezettség a magyar válogatott sikerének kulcsa Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Catherine Ivill

Nagy mertékben Anglia oda-vissza legyőzésének is köszönhetően alakulhatott ki az a nem mindennapi meglepetés, hogy a magyar válogatott hét ponttal vezeti jelenleg a Nemzetek Ligája halálcsoportját, és rendkívül közel került ahhoz, hogy bebiztosítsa a bennmaradását az A divízióban, sőt, akár még meg is nyerheti azt. Hiszen az utolsó két körnek úgy megy neki a magyar válogatott, hogy öt pont az előnye az utolsó Angliával szemben. Vagyis ha az angolok akár csak egyetlen pontot is veszítenek a németek vagy az olaszok ellen, vagy ha mi akár csak egyetlen pontot is szerzünk a szeptemberi mérkőzéseken, akkor a legjobbak között maradunk.

A hátralévő két meccs nem lesz könnyű, még akkor sem, ha a német válogatott az elmúlt évekhez képest gyengébben teljesített az elmúlt időszakban, míg a Roberto Mancini irányította Eb-győztes olaszok a vb-selejtezős kudarc után szeretnének javítani.

A németek ellen júniusban és a tavalyi Európa-bajnokságon is megmutatta a nemzeti csapatunk, hogy van keresnivalója,

hiszen mindkétszer döntetlen született, így joggal reménykedhetünk benne, hogy idegenbeli meccs ide, vagy oda, ismét meglepetést okozhatunk egy esélyesebb rivális ellen. Főleg ha sikerül a játékosoknak az idén látott csapategységet és fegyelmezett, illetve eredményes játékot reprodukálniuk a pályán. Ráadásul Szoboszlai Dominik, Willi Orbán és Gulácsi Péter számár sem lesz ismeretlen a helyszín, ugyanis klubcsapatuk, az RB Leipzig stadionjában, a Red Bull Arénában csap majd össze a két válogatott. A házigazdánál pedig koronavírus miatt a világklasszis kapus, Manuel Neuer, valamint Leon Goretzka személyében két meghatározó futballista sem léphet pályára a Nationalelf soron következő két találkozóján.

További motiváció lehet a csapat számára Szalai Ádám visszavonulása, aki szerdán jelezte, hogy a németek és az olaszok elleni meccset követően már nem lesz válogatott. Biztosak vagyunk benne, hogy a társak és Szalai és szép búcsút terveznek a válogatott eddigi alapemberének, aki megfelelő helyen, az A divízióban hagyná maga mögött a nemzeti csapatot.

Ádám Martin eddig a válogatottban is extra teljesítményt nyújtott Fotó: Koncz Márton - Origo

Persze, mondhatnánk, hogy evés közben jön meg az étvágy, hiszen a csoportgyőzelem sem elérhetetlen, ehhez elegendő lehet három pontot szerezni a két meccsen. Ebben az esetben tovább folytatódna a csoda, hiszen indulási jogot szerezne a csapat a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjébe, amelybe az A divízió négy csoportgyőztese jut be, a végső győztes pedig kijut az Eb-re. Ha netán számunkra kedvezőtlenül alakulna a hátralévő két forduló és csoportutolsóként zárnánk a sorozatot, minden bizonnyal még akkor is meglesz az esély az Eb-pótselejtezőre.

Ám ha sikerülne elérni azt a még nagyobb bravúrt, hogy bennmarad a csapat az elitben, akkor igencsak kedvező helyzetbe kerül a 2024-es Eb selejtezősorozata előtt. Az UEFA ugyanis az NL-eredmények alapján sorsolja majd be különböző kalapokba a csapatokat, vagyis a sorozat A divíziójának csoportelsői és -másodikjai, valamint a két legjobb harmadik helyezett lesz kiemelt, azaz első kalapos a sorsoláson.

Júniusban az egész világ a magyar válogatott sikerétől volt hangos Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott az NL következő körében szeptember 23-án, pénteken lép pályára Lipcsében a német válogatott ellen, három nappal később pedig Olaszországot fogadja a Puskás Arénában, és az a találkozó jelenti majd a csoportkör zárását is.

Mindent egy helyen az Eb-ről