Vágólapra másolva!
Több, mint két hónap eltelt a katari világbajnokság vége óta. A topligákban szereplő klubok és játékosok már akár 20-hoz közeli meccsszámmal is rendelkezhetnek a katari torna óta, ami egy jó visszajelzés lehet arra, hogy vajon hogy sikerült kiheverniük a döntőben szereplő játékosoknak – főleg az alapembereknek a nagyjából egy hónapos világbajnoki szereplést. Az azért előre kijelenthető, hogy az európai topligák most nem éppen azokról a focistákról szólnak, akik a francia vagy az argentin csapatban meghatározó szereplők voltak a katari tornán vagy akár a fináléban. Ebben a cikkben most azt vizsgáljuk meg, hogy a csalódottság vagy éppen a mámor után hogy zökkentek vissza a mindennapokba az argentin és a francia sztárok.

A katari világbajnokság döntője minden idők egyik legjobb fináléja volt. 3-3-as döntetlen, hosszabbítás, dráma, tizenegyesek, majd argentin siker. Több fantasztikus teljesítményt is hozott a meccs, a francia Kylian Mbappé három gólt szerzett, Lionel Messi kettőt, az argentin Emiliano Martinez fantasztikus védéseket mutatott be, de talán nem is azzal a meccsel kell már foglalkozni, hiszen élénken élnek még az emlékek a fejekben. Lássuk, a két válogatott sztárjai hogy teljesítenek azóta.

Argentin mámor után a szürke hétköznapok

Kezdjük az argentin csapattal és haladjunk posztonként előre, a határt pedig azoknál a focistáknál húztuk meg, akik minimum 100 percet játszottak a tornán.

Az argentin kapus, az Aston Villa játékosa, Emiliano Martínez az egész vb legjobb kapusa lett.

Büntetőket védett, pszichikai hadviselést folytatott, és valósággal berobban a nemzetközi köztudatba. Martinez a nyolc vb-meccsből négyszer gólt sem kapott, emlékezhetünk, milyen mámorosan, botrányosan ünnepelte a sikert.

Az Aston Villa nyilván más terep a 30 éves kapus számára, de érezhetően nem sikerült átmentenie a vb-formáját a Premier League-be. Hat bajnokiból csak kettőt nyert meg a Villa, Martínez egyszer nem kapott csak gólt, akkor ő lett a meccs embere is. Utolsó három bajnokiján a Leicester City, Manchester City, Arsenal hármastól sorrendben négy, három és megint négy gólt kapott.

Emiliano Martinez kicsit túlzásba vitte az ünneplést, miután megkapta a legjobb kapusnak járó díjat Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A világbajnoki döntőben a védők közül Nicolas Tagliafico, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Gonzalo Montiel, Nahuel Molina és German Pezzella kapott szerepet, de Lisandro Martínezzel is érdemes még foglalkozni, aki a döntőben nem állt be, de 301 percet kapott a világbajnokságon.

Otamendi közülük nem szigorúan véve topligában focizik, hanem a portugál Benficában, ahol már december 30-án 90 percet focizott, alig tíz nappal a döntő után. A vb óta hét meccse volt, mindig végig a pályán volt, négy meccsen pedig gólt sem kapott a csapata, amely ötpontos előnnyel vezeti a portugál bajnokságot.

Nicolas Otamendi ünnepli a vb-győzelmet Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Nahuel Molina (Atlético Madrid), Gonzalo Montiel (Sevilla), és German Pezzella (Betis) mind a spanyol élvonalban fociznak, de csak Molina volt igazából alapembere a csapatnak, ő pedig január elején már az Atléticóban szerepelt. A jobbhátvéd 10 meccsen focizott, ebből hatot meg is nyert a csapata, ráadásul kapott gól nélkül. Montiel számára már nem volt ekkora sikersztori a visszatérés, a kiesés elől menekülő Sevillában csak három meccset játszott végig. German Pazzella viszont alapember lett, visszaverekedte magát a Betisbe: kilencből hét meccsen kezdett, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak egy meccset úszott meg a sevillai csapat kapott gól nélkül.

Nicolas Tagliafico, a Lyon és a válogatott balhátvédje január 7-én játszott először klubcsapatában, azóta egy meccs kivételével mindig kezdő is volt, négy meccsen nem kaptak gólt. Cristian Romero a vb utá azonnal visszatért a Tottenham kezdőjébe, január elsején már bajnokin kellett szerepelnie. Nyolc meccsen volt azóta kezdő, de ebből csak négyet nyert meg a csapata, ráadásul

kapott hét sárga lapot is, egyszer pedig ki is állították.

Lisandro Martínez is Angliába tért vissza az ünneplést követően, de Erik ten Hag gondoskodott róla, hogy a négy fronton küzdő Manchester Unitedban ne kelljen azonnal szerepelnie. Január 10-én kezdett először, azóta így is játszott kilenc meccset kezdőként, ebből hat győzelem mellett ötször gólt sem kapott a manchesteri csapat.

A középpályások közül ki kell emelni Enzo Fernándezt, Alexis Mac Allistert és Rodrigo De Pault,

akik gyakorlatilag végigrobotolták az argentin válogatott vb-meccseit. Érdekes, de pont ők hárman azok, akik a klubjaikban a nagy megterhelés után sem okoztak különösebb csalódást. Enzo Fernández lett a világbajnokság felfedezettje, övé lett a legjobb fiatal játékosnak járó díj is. Fernández szinte azonnal visszatért a Benficába, majd egy meccset kihagyott, amikor úgy tűnt, máris megveszi a Chelsea, de január elején még nem jött össze az üzlet. Fernándeznek még volt négy meccse ezt követően Portugáliában, hármat meg is tudott nyerni vele a Benfica, a középpályás pedig mindig csapata legjobbjai között volt.

Enzo Fernández klubváltása egyelőre nem egy sikertörténet Forrás: AFP/Glyn Kirk

Fernandezt végül február elején, az átigazolási időszak hajrájában vette meg a Chelsea, a vételár pedig akár a 141 millió eurót is elérheti majd, ami brit rekordot jelent. Fernández új csapatában eddig nem igazán jött ki neki a lépés, négy meccsen két döntetlen és két vereség a mérlege, de a védelmében el kell mondani, hogy általában nem rajta múltak a kevésbé jó eredmények, ő mindig a csapata legjobbjai közé tartozott.

A Brighton focistája, Alexis Mac Allister is igazi üde színfoltja volt a vb-nek, Fernández mellett a másik nagy felfedezett lett, de ő maradt a klubjában. A Brighton 10-esét igazi hősként fogadták, amikor hazatért, január 3-án játszott először, három meccset csereként, majd visszakerült a kezdőbe. A vb óta egyetlen meccsét veszítette csak el a Brighton, amely így a hetedik helyen áll a PL-ben és tovább küzd a nemzetközi szereplés lehetőségéért.

Messi személyes testőreként marad meg a vb-ről az emlékezetünkben az Atlético Madrid focistája, Rodrigo De Paul, aki hosszasan heverte ki a vb fáradalmait. Madridban január 18-án játszott először, hat meccsen egy gólpassz és két sárga került a neve mellé, de ő is hozta azt, mint a többi középpályás a válogatottban.

Marcos Acuna (Sevilla) és Leandro Paredes (Juventus) kevesebb szerephez jutottak, de Acuna például azonnal visszatért a Sevilla csapatába, ahol az argentin Jorge Sampaoli edző azonnal számított rá. Acuna két góllal és két gólpasszal hálálta meg a bizalmat, szenvedő csapata jobb játékosai közé tartozik. Paredes esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ő a pontlevonásokkal küzdő csapatba is alig fér be, mindössze egy meccsen szerepelt végig a világbajnokság óta.

A Juventusnál maradva meg kell említeni Angel Di Mariát is, akin mintha nem fogna az idő. Igaz, hogy Allegri egyszer szinte idegbajt kapott tőle, de a vb óta is remekül teljesít a 35 éves focista. A szélső január 7-én már pályán volt, 11 meccsen rúgott hat gólt és adott két gólpasszt is.

Angel Di Maria a vb-döntőben is gólt szerzett Forrás: AFP/Adrian Dennis

Határozottan jót tett az Inter focistájának, Lautaro Martíneznek, hogy vége lett a világbajnokságnak. Lautaro majdnem lerombolta a vb-n azt, amit a többiek építgettek a rengeteg kihagyott helyzetével, de Milánóban újra megy neki a góllövés. A katari torna óta 12 meccsen nyolc gólnál és egy gólpassznál jár, de szokásához híven alaposan kileng a mutató az osztályzataival kapcsolatban.

A vb második szakaszában a Lautaro helyére került Julián Álvarez hiába tért haza világbajnoki címmel, Erling Haaland mögött továbbra is csak csere többnyire a Manchester Cityben. Mindössze négy meccsen kezdett, összesen két gólja van a Cityben, neki alaposan leromlott a formája.

Végül elérkeztünk Lionel Messihez, a vb legjobbjának választott játékosához, aki csapatkapitányként vezette győzelemre Argentínát. Az ő esete azért is különleges, mert argentinként francia csapatba, a PSG-hez tért haza, így őt különösebben meg sem ünnepeltek a stadionban. A csapat edzésén a társak megtapsolták, de nagyjából ennyi jutott neki. Messi január 11-én játszott először, rögtön góllal tért vissza, első hat meccsén 4 gólt rúgott, de a fontos meccseken, a Marseille elleni kupakiesés alkalmával és a Bayern elleni BL-nyolcaddöntőben sem csinált szinte semmit, pedig tőle azt várnák, hogy ne feltétlenül a Ligue 1-ben, hanem a BL-ben tegyen hozzá a csapat játékához. A Lille elleni bajnoki hosszabbításában parádés szabadrúgásgólt szerzett, de a Bayern ellen kellene majd felnőnie a feladathoz és megmutatni, hogy nem csak a válogatottban van már kedve az igazán nagy meccseken küzdeni.

A francia csalódás a klubokban is folytatódott

Az talán valahol érthető, hogy a győzteseknek könnyebb visszazökkenniük a mindennapi valóságba, mint a vb-döntőben, az utolsó lépcsőfoknál elbukó focistáknak, akiknek egy negatív élménnyel a hátuk mögött kell újra edzésbe, munkába állniuk.

Hugo Lloris finoman szólva sem élete formájában tért vissza a vb-ről. Hat meccsen védhetett a válogatott már csak egykori csapatkapitánya – miután lemondta a válogatottságot – , ezeken, három vereség, 8 kapott gól volt a mérlege, majd megésrült a térde, ami miatt két hónapot kell kihagynia.

A francia védelemben Raphael Varane (Manchester United), Theo Hernández (AC Milan), Jules Koundé (Barcelona), Dayot Upamecano (Bayern München) és Ibrahima Konaté (Liverpool) játszotta a legtöbb meccset. Varane a vb után Llorishoz hasonlóan lemondta a válogatottságot, így csak a Unitedra tud koncentrálni, ahol nagyon úgy tűnik, hogy ha egészséges, akkor Lisandro Martinez mellől kirobbanthatatlan. A francia világbajnok úgy is 11 meccsen játszott már a vb óta, hogy Ten Hag próbálja pihentetni. Rá is igaz, mint fentebb Lisandro Martinezre, hogy egyetlen meccsen kapott ki vele a vb óta a manchesteri csapat.

Theo Hernandez visszatérése a Milanba finoman szólva sem volt egy diadalmenet.

A Salernitana elleni bajnoki siker után hét nyeretlen meccs követezett, amiből csak kettő volt döntetlen, a többi vereség. Ebben a sorozatban a balbekknek is volt pár pocsék meccse.

Theo Hernandez a Marokkó elleni elődöntőben gólt is szerzett Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Jules Koundé úgy tűnt, jól tér vissza a Barcelona csapatába, hosszú veretlenségi sorozatot sikerült produkálnia a csapatával, amit a Manchester United elleni vereség, és az El-ből való kiesés zárt le, így lehet a bajnoki cím megnyerésére koncentrálni. Az első, barcelonai meccsen Koundé a csapat egyik leggyengébb játékosa volt, öngólt is rúgott, ráadásul a vébé óta ez a második öngólja volt. És még örülhetett, hogy Rashford felrúgásáért a bíró nem állította ki.

Upamecano esetében érezhető volt egy kis jetleg a visszatérés után, pedig csak január 20-án volt jelenése a Bayern kezdőjében. Három döntetlennel kezdte újra a bajnokságot a bajor csapat, majd jött három győzelem, hogy aztán a Gladbach ellen 8 perc alatt kiállíttassa magát a Lipcséből igazolt belső védő.

A francia védők közül Konaté érezhette magát a legpocsékabbul, ugyanis egy rettenetes Liverpoolba tért vissza. Hat meccsen egyetlen győzelem és három vereség jutott neki, majd megsérült. Konaté csak árnyéka volt önmagának és annak, amit a válogatottban produkált és ezt jól mutatja az angol bajnokság tabelája is, amelyen a Liverpool csak a nyolcadik. A BL-ben a 2-0 utáni 2-5 a Real Madrid ellen sem kecsegtet túl sok jóval a nyolcaddöntő visszavágója előtt.

Aurélien Tchouaméni és Eduardo Camavinga közül utóbbi simán visszakerült a madridiak kezdőjébe, előbbinek sérülés és betegség is nehezíti a dolgát, de a fiatal, védekezőbb felfogású középpályásoknak nem okozott túl nagy törést az elveszített finálé.

Antoine Griezmann már korábban nyert vb-t, most pedig egy ezüsttel tért vissza az Atlético Madridhoz, és nem mellékesen úgy, hogy remekül irányított a középpályán a világbajnokágon. Griezmann december 29-én már újra az Atlético kezdőjében volt, azóta 11 meccsen két gól és négy gólpassz a mérlege.

Antoine Griezmann remek formája kitart a vb óta is Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Adrien Rabiot is azonnal a Juventus kezdőjében találta magát a visszatérését követően, de a vb óta egyetlen gól és nulla gólpassz került a neve mellé. Youssouf Fofana sem kapott túl sok pihenpt, rögtön a Monaco középpályássorában kellett helytállni december végén, de nem okozott csalódást.

Ousmane Dembélé a világbajnokságon nem nyújtott maradandót, de Barcelonába visszatérve úgy tűnt, végre elkaphatja a fonalat. Ez sem először történt, ahogy az sem, hogy a rövid fellendülést egy sajnálatos sérülés zárta le, mindössze nyolc meccs után.

Kingsley Coman összesen nem kapott kétmeccsnyi terhelést Katarban, így nem csoda, hogy jó formában tért vissza a Bayern Münchenhez. A trófeahalmozó szélső hét meccsen négy gólt szerzett, a PSG ellen győztes gólt rúgott a BL nyolcaddöntőjében, de ott meg is sérült, nem tudni pontosan mennyit kell kihagynia.

Olivier Giroud megdöntötte Katarban Thierry Henry válogatott gólrekordját, összesen négy gólt szerzett Katarban. A Milannal viszont ő is csak szenvedett 11 meccsen mindössze két gólt szerzett az olasz csapatban, pedig több meccsen is végig a pályán volt. Giroud helyettesei közül Randal Kolo Muani lehetett volna az igazi hős, aki a döntő hosszabbításának utolsó pillanataiban ziccerben hibázott, pontosabban Martinez védett. A Frankfurt csatára egy vb-góllal tért haza és azzal az emlékkel, amivel örökké együtt kell élnie, hogy mi lett volna, ha. A fiatal csatár nyolc meccsen hét gólnál és két gólpassznál jár a vb óta, és ez akkor is szenzációs, ha a Napoli elleni BL-meccsen kapott piros lapjára gondolunk.

Randal Kolo Muani nagyot harcolt a vb-döntőben, gólt is lőhetett volna Forrás: AFP/Franck Fife

Marcus Thuramnak már nem sikerült ilyen jól a téli időszak. Katarban sem lőtt gólt és a Mönchengladbachban sem túl acélos a vb óta, egyetlen gólja van azóta a Bundesligában, igaz, azt a Bayern ellen szerezte csereként beállva és győzelmet is ért.

Messi lett a torna legjobbja, Martínez a legjobb kapus, Mbappé pedig a gólkirály Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Kylian Mbappé az a franciáknak lassan, mint Messi Argentínának. Kétszeres vb-döntős, Geoff Hurst óta az első, aki legalább három gólt szerzett vb fináléjában, de ez sem volt elég az aranyhoz. Mbappé a hátán vitte a csapatát, ameddig lehetett, nyolc góljával ő lett a gólkirály. A vesztes döntő óta négy meccset is kihagyott sérülés miatt, a bajnokságban mindössze három gólja van azóta, de volt egy mesterötöse a kupában. A Bayern elleni BL-meccsen csak csereként tudott beállni sérülése miatt, viszont akkor nagyot lendített a csapata játékán, de csak lesgólig jutott. Rá is igaz, ami Messire, hogy a szurkolók azt várják, hogy ne kupameccsen lőjön öt gólt, hanem vb-döntőhöz hasonló éles meccsen, mondjuk a Bayern elleni visszavágón, hogy a klubjával is csúcsra, azaz BL-győzelemig érhessen.