Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rengeteg pénzből tették tönkre a világ egyik legjobb csapatát

Bayern München, Manchester United, Bajnokok Ligája
Bayern Munich's German midfielder #07 Serge Gnabry (C) celebrates scoring the 2-0 goal in front of the United players during the UEFA Champions League Group A football match FC Bayern Munich v Manchester United in Munich, southern Germany on September 20, 2023. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/2024-es szezonjának már a második játéknapja csúcsrangadót hozott, a csoportkör első fordulójában a Bayern München hazai pályán fogadta a Manchester Unitedet. A két együttes őrült meccset játszott egymással, a hét gólt hozó talákozón végül a jobb csapat, a bajor rekordbajnok nyert, míg az angolok továbbra is borzalmas formában vannak. A Real Madrid megmentője ismét a nyári sztárigazolás, Jude Bellingham volt, az Arsenal pedig hat évnyi szünet után kiütéses győzelemmel tért vissza a legrangosabb európai kupasorozatba. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Futballőrület Münchenben, egyre borzalmasabb helyzetben a Manchester United

A Bayern München az előző szezon nehézségei után összekapta magát és jól indította az új idényt, a Bundesligában négy meccsen 10 ponttal rajtolt, és a nyári sztárigazolás, Harry Kane is gyorsan beilleszkedett a csapatba, az angol csatár a bajor együttesben is gólerősen futballozik. A Manchester United pocsékul kezdte a 2023/2024-es évadot, a Premier League első öt fordulójában már háromszor is kikapott, így a BL-csoportkör csúcsrangadójának sem az angol együttes volt az esélyese.

A manchesteri klub tulajdonképpen a legendás Sir Alex Ferguson 2013-as távozása óta szenved, azóta rengeteg edzőt, többek között Luis Van Gaalt és José Mourinhót is "elfogyasztott", és hiába költött az elmúlt években őrült összegeket játékosokra, az eredmények nem jönnek. Fergusonnal 1999-ben - akkor éppen a Bayern ellen - és 2008-ban BL-t nyert a United, 2009-ben és 2011-ben is döntőig jutott, és a skót edző az utolsó szezonjában bajnoki címmel búcsúzott. Azóta nem tudott PL-t nyerni a klub, BL-finálénak pedig a közelébe sem jutott.

A tavaly nyáron kinevezett Erik Ten Hag vezetésével a Bajnokok Ligája-indulást legalább ki tudta harcolni a United, de a jelek szerint nem számíthat túl sok sikerre a csapat az európai kupaporondon.

Pocsékul kezdte a Manchester United az idei szezont Forrás: AFP/Christof Stache

A Bayern elleni csoportrangadót nem kezdték rosszul Bruno Fernandesék, ám az első félidő közepén kezdett magához térni a Bayern és vezetést szerzett,

bár az első gól egyértelműen André Onana kapus számlájára írható, aki csúnyán bevédte Leroy Sané lövését.

Az Intertől igazolt kameruni kapus már az előszezonban is kapott egy potyagólt, akkor a félpályáról emelték át, de ez a mostani egy még elképesztőbb ügyetlenség után született. A Unitedet megtörte a döbbentes gól, gyorsan kapott pár perc múlva még egyet, és ugyan szépített a második félidő elején, a Bayern gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget Harry Kane révén. A hajrában aztán potyogtak a gólok, Casemiro kétszer is eredményes volt, végül a 18 éves Mathys Tel találata döntött. A németek 4-3-ra nyerték a rangadót, ami csak az eredményét tekintve mondható szorosnak, a játék képe alapján egyértelműen látszott, melyik a jobb csapat.

Elképesztő potyagólja után borzasztóan csalódott volt André Onana Forrás: AFP/Tobias Schwarz

"Nagyot hibáztam és ez kulcsfontosságúnak bizonyult, miattam kaptunk ki. A csapatot rosszul érintette a hibám,

ebből tanulnom kell és továbblépnem rajta. Nem voltunk könnyű helyzetben, de annak örülök, hogy képesek voltunk visszajönni a meccsbe. Most nehéz időket élünk, de egységesnek kell maradnunk és tanulnunk a hibáinkból. Ez az egyetlen dolog, amit tehetünk" - fogalmazott a meccs után a Manchester United kapusa.

de meg kell dolgoznunk a saját szerencsénkért. Ha nem követjük a játékunk alapelveit, akkor gólokat fogunk kapni" - értekelt a United vezetőedzője, Erik Ten Hag, miután csapata a hatodik tétmeccsén már a negyedik vereségét szenvedte el a szezonban.

A United ráadásul sorozatban harmadszor kapott ki, mindegyik alkalommal legalább 3 gólt kapott, ilyenre legutóbb 1978-ban volt példa.

Idén nyáron több mint 200 millió euróért vásárolt új játékosokat a klub, de az eredményeken mindez egyáltalán nem látszik.

Erik Ten Hag együttese borzalmasan kezdte a szezont Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A hétgólos rangadót megnyerő Bayern egyik legjobbja ezúttal is a nyári sztárigazolás, Harry Kane volt, aki a United ellen 11-esből volt eredményes. Az angol válogatott csatár 6 meccsen már 5 gólnál és 2 gólpassznál jár a bajor rekordbajnok színeiben.

miután megszereztük a harmadikat gólunkat. A United érdeme, hogy vissza tudtak jönni a meccsbe, szóval ez a három pont egy nagyon jó kezdet" - mondta Kane.

A Bayern edzője, Thomas Tuchel, aki egy korábbi eltiltása miatt nem ülhetett le a kispadra és helyette Lőw Zsolt irányított, örült a győzelemnek, de nem volt maradéktalanul elégedett a csapatával. "Kicsit furcsa volt, mert a második félidőben jobban játszottunk, azonban azt elveszítettük, de az elsőt megnyertük. A ma esti győzelem fontos volt az önbizalmunk és a fejlődésünk szempontjából, de bőven van még min dolgoznunk.

értékelt a győzelem után a BL-győztes tréner.

Thomas Tuchel szerint még bőven van hová fejlődnie a csapatának Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Az A csoport másik mérkőzésén a Köbenhavn az 58. percben már két góllal vezetett a Galatasaray otthonában, de a 73. percben emberhátrányba került. A török együttes mindezt képes volt kihasználni, és a 90. perc előtt két gólt is szerzett, ezzel 2-2-es döntetlenre mentette a találkozót.

Kiütéssel tért vissza a BL-be az Arsenal, megint a sztárigazolás mentette meg a Real Madridot

A B csoportban a Bajnokok Ligájába hat év szünet után visszatérő Arsenal a PSV Eindhoven együttesét fogadta az első fordulóban. Mikel Arteta csapata látványos és eredményes támadójátékot mutatott be, a mérkőzés bő fél óra alatt eldőlt. A londoniak az első játékrészben már három góllal vezettek, a 4-0-s végeredményt a 70. percben a meccs emberének választott Martin Odegaard állította be.

"Boldogok vagyunk, amiért visszatértünk.

Azt gondolom, mi ide tartozunk: a legmagasabb szintre, a legnagyobb csapatok közé.

Fantasztikus atmoszférát teremtettek a szurkolóink, akik nagyon örülnek a visszatérésünknek. Nagyon éveztük ezt az egészet" - nyilatkozta a norvég középpályás.

Az Arsenal csapatkapitánya, Martin Odegaard lett a meccs embere Forrás: AFP/Adrian Dennis

Élvezni fogom a pillanatot, a győzelmet, de holnap reggel már a Tottenham elleni derbire gondolok" - értékelt a győzelem után Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője.

A B csoport másik mérkőzésén az Európa-liga-címvédő Sevilla a francia Lens csapatát fogadta. A 9. percben ugyan Lucas Ocampos góljával vezettek a spanyolok, de a francia együttes még az első félidőben egyenlített, az eredmény pedig a folytatásban már nem változott.

A Sevillában két veterán spanyol klasszis Sergio Ramos és Jesús Navas is pályára lépett.

Mindketten már 37 év fölöttiek, és a Bajnokok Ligájában 2012 óta nem volt példa arra, hogy egy csapatban egyszerre két ilyen idős mezőnyjátékos is a pályán legyen. Akkor a Manchester Unitedben Ryan Giggs és Paul Scholes volt a két rangidős.

A C csoport favoritja, a Real Madrid a BL-újonc Union Berlin elleni találkozón végig hatalmas fölényben játszott, de sokáig csak kapufákig és kihagyott helyzetekig jutott. A 94. percben aztán érkezett a nyári sztárigazolás, Jude Bellingham és közelről a kapuba vágott egy kipattanót, ezzel Carlo Ancelotti együttesének sikerült győzelemmel kezdenie a BL-idényt, és továbbra is százszázalékos a szezonban.

A Dortmundtól szerződtetett angol válogatott középpályás azonnal közönségkedvenc lett Madridban, 6 meccsen már 6 gólnál és egy gólpassznál jár,

a La Ligában és a Bajnokok Ligájában is góllal mutatkozot be a spanyol gigászban.

Megint Jude Bellingham góljával nyert a Real Madrid Forrás: AFP/Thomas Coex

Itt játszani sokkal többet jelent, mint amiről valaha is álmodtam. Amióta az eszemet tudom, a TV-ben a Real meccseit nézem, és most ezt a mezt viselhetem és gólokat szerezhetek a klubban" - mondta Bellingham, aki a szezon során már többször is a hajrában vagy a hosszabbításban szerzett győztes gólt.

A szurolók már most imádják a gólerős focistát, akinek a tiszteletére a Santiago Bernabeu Stadionban a meccs után elénekelték a The Beatles világhírű dalát, a Hey Jude című slágert.

A C jelű négyes másik mérkőzésén az olasz bajnoki címvédő Napoli szoros meccset játszott a portugál Braga otthonában, és végül egy 88. percben esett öngólnak köszönhetően győzött 2-1-re.

A D csoportban a Bajnokok Ligája előző szezonjában döntőig jutó Inter már a 4. percben hátrányba került a Real Sociedad ellen, de a spanyolok nem tudták megőrizni egygólos előnyüket, mert a világbajnok argentin csatár, Lautaro Martinez a 87. percben kiegyenlített.

Nem játszottunk jól, de fontos volt, hogy elkerüljük a vereséget, mert sokkal bonyolultabb lenne most a helyzetünk" - értékelt a meccs után az Inter gólszerzője.

Az Inter csapatkapitánya, Lautaro Martinez fontos gólt szerzett Forrás: AFP/Cesar Manso

A D csoport másik meccsén a Benfica már a 13. percben emberhátrányba került, Antonio Silvát kezezés miatt állította ki a bíró a Salzburg elleni összecsapáson. Az osztrák csapat ugyan már az első percekben kihagyott egy büntetőt, de az emberelőnyét hamar gólra tudta váltani, a második félidőben pedig egy újabb találattal lezárta a mérkőzést. A portugálok 10 emberrel is rengeteg lehetőséget dolgoztak ki, ám jobb helyzetkihasználásának köszönhetően a Salzburg nyert 2-0-ra.

Rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de a végén el kellett fogadnunk, hogy a mai egy olyan meccs, amelyen nem tudunk gólt lőni" - mondta a mérkőzés után a Benfica vezetőedzője, Roger Schmidt.

A Salzburg meglepetésre Lisszabonban nyert a Benfica ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Alex Juarez

Hosszabbítás:

Végezetül jöjjenek a szerdai játéknap további érdekességei:

  • A Manchester United kapusa, André Onana az eddigi hat meccsén összesen már 14 gólt kapott a szezonban.
  • Az ezt megelőző 28 évben a Manchester United nem kapott 4 gólt BL-csoportmeccsen, egészen mostanáig.
  • 1978 óta, tehát 45 éve először fordult elő, hogy legalább 3 gólt kapott három egymást követő meccsén a United.
  • A Bayern München 20 éve folyamatosan megnyeri első csoportmeccsét a BL-ben.
  • A Bayern folytatta remek sorozatát, utóbbi 35 BL-csoportmeccsén veretlen (32 győzelem, 3 döntetlen).
  • A 2010/2011-es BL-szezon óta először nyerte meg kapott gól nélkül az első csoportmeccsét az Arsenal.
  • A Benfica ellen pályára küldött, 21 éves és 183 napos átlagéletkorával a Salzburgé a legfiatalabb kezdőtizenegy a Bajnokok Ligája történetében.
  • Az európai topligákban a Real Madrid az egyetlen csapat, amely eddig az összes meccsét megnyerte a szezonban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Bayern München (német)-Manchester United (angol) 4-3 (2-0)
gólszerzők: Sané (28.), Gnabry (32.), Kane (53., 11-esből), Tel (92.), illetve Höjlund (49.), Casemiro (88., 95.)

Galatasaray (török)-FC Köbenhavn (dán) 2-2 (0-1)
gólszerzők: Boey (86.), Tete (88.), illetve Elyounoussi (35.), Goncalves (58.)
piros lap: Jelert (Köbenhavn, 73.)

B csoport:
Sevilla (spanyol)-RC Lens (francia) 1-1 (1-1)
gólszerzők: Ocampos (9.), illetve Fulgini (24.)

Arsenal (angol)-PSV Eindhoven (holland) 4-0 (3-0)
gólszerzők: Saka (8.), Trossard (20.), Gabriel Jesus (38.), Ödegaard (70.)

C csoport:
SC Braga (portugál)-SSC Napoli (olasz) 1-2 (0-1)
gólszerzők: Bruma (84.), illetve Di Lorenzo (45+1.), Niakate (88., öngól)

Real Madrid (spanyol)-Union Berlin (német) 1-0 (0-0)
gólszerzők: Bellingham (94.)

D csoport:
Real Sociedad (spanyol)-Internazionale (olasz) 1-1 (1-0)
gólszerzők: Mendez (4.), illetve Martínez (87.)

Benfica (portugál)-FC Salzburg (osztrák) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Simic (15., 11-esből), Gloukh (51.)
piros lap: Antonio Silva (Benfica, 13.)

Mindent egy helyen az Eb-ről