Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében a szünetben, 1-1-es állásnál félbeszakadt belga-svéd Európa-bajnoki selejtezőt nem folytatják, hanem ez lesz a találkozó végeredménye. A meccs eredménye elméletileg már semmit nem befolyásol, megvan a két továbbjutó. Ugyanakkor ez a döntés visszahozta az esélyt arra, hogy a magyar válogatott bekerüljön az öt legjobb csoportgyőztes közé, és így első kalapos legyen az Eb-sorsoláskor, ha megverjük a bolgárokat és a montenegróiakat is.

Az UEFA közölte, a kontinenstornára már kijutott belga, valamint az egyenes ági kijutásról biztosan lemaradt svéd csapat is egy-egy pontot kap így.

A brüsszeli találkozó előtt a stadiontól nagyjából öt kilométerre egy terrorista megölt két svéd állampolgárt, akik belga sajtóértesülések szerint futballszurkolók voltak.

Az UEFA döntése az Eb-kijutást nem befolyásolja, az már eldőlt: a belgák és az osztrákok játszhatnak jövőre Németországban. Ezzel a döntetlennel most a belgák előnye egy pont Ausztria előtt. A döntés jelentősége abban van, hogy ez a második döntetlenjük, ugyanúgy, ahogy a magyaroknak. Ez pedig hatással van arra, hogy melyik válogatott kerül a legjobb öt csoportgyőztes közé.

Mivel a belgák gólkülönbsége most hattal jobb, mint a magyaroké, az utolsó meccsükön Azerbajdzsán ellen valószínűleg pontot kellene veszteniük, hogy mi járjunk jobban (az osztrákoknak egy döntetlenjük és egy vereségük van, így ha ők lennének a csoportgyőztesek, őket két győzelemmel megelőznénk).

Nem folytatják a mérkőzést Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Dursun Aydemir

Az UEFA végrehajtó bizottsága arról is határozott, hogy amíg Izraelben a terrorveszély fennáll, nem rendeznek nemzetközi találkozókat Izraelben. Az érintett klubcsapatok - a Makkabi Haifa és a Makkabi Tel-Aviv - semleges helyszínen fogadják majd ellenfeleiket az Európa-ligában, illetve a Konferencia-ligában.

Arról is döntés született, hogy jövő csütörtökről a Villarreal-Makkabi Haifa mérkőzést december 6-ra, míg a Makkabi Tel-Aviv - Zorja Luhanszk összecsapást november 25-re halasztják.