Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgás újabb nagy napja lehet 2023. november 16-a, ugyanis Bulgáriában kiharcolhatja az Európa-bajnoki részvételt a magyar labdarúgó-válogatott. A szófiai Eb-selejtezőnek tehát hatalmas tétje van, ugyanis egy ponttal már biztos résztvevője a németországi Eb-nek a válogatott, de Szoboszlai Dominikék egy győzelemmel a csoportelsőséget is bebiztosítanák. A magyar labdarúgás történetében már az is egyedülálló, hogy egymás után két Európa-bajnokságon ott volt a csapat. A Marco Rossi vezette válogatott azonban most azt is elérheti, hogy sorozatban harmadszor is ott legyen az Eb-n.

Sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezők előtt a válogatott

Az utolsó két meccs következik a magyar labdarúgó-válogatott számára a 2024-es Európa-bajnoki selejtezőkön.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata továbbra is veretlen. A remek szereplést az is mutatja, hogy egy Litvánia elleni sikerrel már két meccsel a selejtezők vége előtt kijuthatott volna az Európa-bajnokságra a csapat, de ott egy 2-2-es döntetlen született. Ezzel az vált biztossá, hogy

egy szófiai döntetlennel már biztosíthatja a kijutást a csapat, egy győzelemmel pedig a csoportelsőséget is,

ami azt is jelentené, hogy az első vagy a második kalapba kerülne a december 2-i sorsoláson. Vereség esetén akkor jut ki a válogatott az Eb-re, ha a csoport másik találkozóján a harmadik Montenegró hazai pályán nem győzi le Litvániát. Ha minden eredmény ellenünk szólna, akkor az utolsó körben, Montenegró ellen is elég lenne azt a bizonyos egy pontot megszerezni.

A magyar esély továbbra is jó a kijutásra, tíz meccse nem kapott ki a magyar válogatott, míg a botrányoktól sújtott Bulgária kilenc meccse nyeretlen, legutóbbi négy összecsapását pedig egyaránt elvesztette. Márciusban a magyarok hazai pályán könnyedén szereztek háromgólos győzelmet.

Sorsdöntő meccs vár a magyar csapatra Bulgáriában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bolgár csapatnak új szövetségi kapitánya van Ilian Ilijev személyében, ez pedig mindig óvatosságra intheti az ellenfelet, ugyanis nem lehet tudni, mit várhatunk az új felállástól. Marco Rossinak továbbra is nélkülöznie kell több kulcsjátékosát. Nem lehet majd a csapattal a védelemben Willi Orbán és Fiola Attila, de nem bevethető a támadósorban Sallai Roland és Varga Barnabás sem. Az sem segíti a csapatot, hogy Szalai Attila és Nagy Ádám szinte alig játszanak a klubjaikban, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a mérkőzés helyszíne is csak kedden vált biztossá, azaz teljes bizonytalanságban készült a válogatott, hogy lesz-e meccs és ha igen, akkor hol.

A csoport másik találkozójának tétje, hogy Montenegró versenyben marad-e az Eb-részvételt jelentő első két helyért, amihez nyernie kell Litvánia ellen. A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett - szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.

Marco Rossi csapata harmadik Európa-bajnokságán lehetne ott zsinórban, de az 1986-os világbajnokság óta először juthat ki egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

Múltidéző - magyarok az Eb-n

Németország jövőre a labdarúgó Európa-bajnokságok története 17. kiírásának ad otthont. Az eddigi 16-ból a magyar fociválogatott 4 alkalommal volt jelen: 1964-ben, 1972-ben, 2016-ban és 2021-ben. Az első két alkalommal még csak négy együttes vett részt a tornán, később pedig hiába emelték előbb nyolc, majd tizenhat csapatosra a torna létszámát, 44 éven át Magyarország nélkül rendezték meg az Eb-t. Ezért is volt az egész ország bizakodó, amikor 2016-tól 24 csapatosra növelték a résztvevők számát, hiszen a magyar futballválogatott lehetősége megnőtt – mint kiderült, a csapat élni is tudott a továbbjutási eséllyel.

A 2016-os labdarúgó Eb selejtezőiben a magyar válogatott csoportharmadikként végzett, mégis csak egy utolsó másodpercekben szerzett török gólnak köszönhette, hogy nem jutott ki (legjobb harmadikként) automatikusan Franciaországba. A Norvégia elleni oda-vissza vágós pótselejtezőkön aztán a Bernd Storck szövetségi kapitány által felfedezett Kleinheisler László góljával idegenben is győzött a csapat, hogy aztán néhány nappal később a Groupama Arénában több tízezren láthassák a 2-1-es győzelmet és ezzel a kijutás bebiztosítását.

A 2016-os Eb-n történteket aztán talán már mindenki kívülről tudja, noha hét és fél éve történt: Ausztria ellen egy 2-0-s bravúr, majd Izland és a később Európa-bajnoki címet ünneplő Portugália ellen egy győzelemmel felérő döntetlen, hogy aztán csoportelsőként továbbjutva Belgium jelentse a végállomást a nyolcaddöntőben.

Négy évvel később, ezúttal már Marco Rossi irányításával ismét a pótselejtezőn múlt a válogatott Eb-kijutása, ekkor a Nemzetek Ligája-eredményeknek köszönhetően lett meg a playoff, amit a koronavírus-járvány kitörése miatt 2020 tavaszáról az év őszére helyeztek át.

Az első ellenfél idegenben Bulgária volt (ismerős, ugye?), majd a 3-1-es győzelem után jött a mindent eldöntő találkozó Izland ellen, a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött.

Ezen a találkozón Gulácsi Péter hibája után Loic Nego a hajrában megszerezte az egyenlítést, majd amikor már mindenki a hosszabbítást várta, jött Szoboszlai Dominik győztes gólja.

A 2021 nyarára halasztott kontinenstorna azért is volt különleges, mert összesen négy mérkőzésnek Magyarország volt a helyszíne, a kijutásnak köszönhetően pedig ebből kettőn a sérült Szoboszlait és Kalmár Zsoltot nélkülöző magyar labdarúgó-válogatott is szerepelhetett. A halálcsoportban ezt a két meccset az Eb-címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország ellen játszhatta a csapat, az eredmények (0-3, 1-1) alakulása miatt pedig a Németország elleni, müncheni összecsapásnak is volt tétje. Aztán ugyan a meccs nagy részében továbbjutásra állt Marco Rossi válogatottja, a 84. percben egyenlítettek a németek, így

a 2-2-es végeredmény után 2 ponttal, csoportnegyedikként, de emelt fővel búcsúzott az együttes.

2016 után 2021-ben is megőrültek a magyar szurkolók, amikor az Eb-n játszott a labdarúgó-válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Rég volt ekkora magyar esély a kijutásra

Így érkezett el a 2023-as év, amikor a 2024-es Eb selejtezőire sor kerül(t). A tavaly mutatott szenzációs Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően az első kalapból húzták ki a magyar válogatottat, de így sem tűnt egyszerűnek a szerb-montenegrói-bolgár-litván csoport. Az első fordulóban szabadnapos volt a válogatott, amely akkor Észtország ellen vívott felkészülési meccset, majd jöhetett Bulgária a Puskás Arénába. A nagy feszültségből hamar óriási boldogság lett: Vécsei Bálint, Szoboszlai Dominik és Ádám Martin góljával már 40 perc után eldőlt a mérkőzés.

Júniusban aztán következett egy értékes montenegrói döntetlen, majd egy Litvánia ellen aratott könnyed hazai siker.

Négy forduló után kapott gól nélkül, veretlenül vezette a csoportját a magyar válogatott. Ami még fantasztikusabb volt, hogy utóbbi megmaradt a belgrádi találkozó után is,

ahol hiába vezetett Szerbia, Varga Barnabás és Willi Orbán góljával két perc alatt fordított és nyert Marco Rossi együttese. A veretlenség pedig azóta is fennáll, hiszen a csehek elleni felkészülési meccsen elért döntetlen után – elképesztő érdeklődés mellett – a Puskás Arénában is kikaptak a szerbek, legutóbb pedig Litvániában kétgólos hátrányból felállva mentett meg egy pontot a magyar válogatott.

Szerbia ellen a maximális hat pontot gyűjtötte be az ezzel az Eb kapujába lépő magyar válogatott Forrás: Mirkó István

Utóbbi találkozón egy esetleges győzelemmel a kijutás is biztossá vált volna, ám mindenki abban reménykedik, hogy annak elmaradásával csak 30 nappal megcsúsztatták az újabb garantált Eb-szereplést Szoboszlai Dominikék.

A labdarúgó Európa-bajnokság sztárjai lehetnek

Ami nem sikerült a magyaroknak a legutóbbi selejtezők során, az már sikerült több válogatottnak is. A németek természetesen automatikus résztvevői a hazai Európa-bajnokságnak, de már készülhet a tornára

Spanyolország, Skócia, Franciaország, Anglia, Törökország, Belgium, Ausztria és Portugália.

Csütörtökön a magyar válogatott mellett még egy csapatnak, az északi szomszédunknak, Szlovákiának van esélye kiharcolnia a továbbjutást és ezzel a kvalifikációt. Szlovákiának elég egy pontot szereznie otthon Izlanddal szemben, s ezzel a többi meccs eredményétől függetlenül bebiztosítja Eb-részvételét a már biztosan csoportelső és a kontinenstornára kijutott Portugália mögött.

Az A csoportban a két biztos Eb-résztvevő, Spanyolország és Skócia a csoportelsőségért küzd, az F csoportban Belgium és Ausztria már kijutott az Eb-re, kettejük közül előbbi csapat szabadnapos lesz csütörtökön, az osztrákok pedig a sereghajtó észtek vendégei lesznek.

Cristiano Ronaldo a szaúdi ligából érkezve is kihagyhatatlan egyelőre Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Ezzel már most biztossá vált, hogy olyan sztárok lehetnek majd ott a tornán és lehetnek versenyben a legjobb játékos címért, mint mondjuk az angol Jude Bellingham, Bukayo Saka, Phil Foden, Harry Kane vagy Jack Grealish vagy a francia Kylian Mbappé, Eduardo Camavinga, illetve Randal Kolo Muani, Nagy erőssége lehet a spanyol csapatnak Gavi, Pedri vagy Rodri, míg a hazaiaknál Florian Wirtz törhet be ezen a tornán a közvetlen élvonalba.

A portugáloknál hatodik Európa-bajnokságán szerepelhet majd Cristiano Ronaldo,

olyan sztárokkal kiegészülve, mint Bernardo Silva, Bruno Fernandes vagy Rafael Leao. Csak remélni tudjuk, hogy végre megmutathatja magát nagy világversenyen a Liverpool magyar sztárja, Szoboszlai Dominik is.