Itt az újabb bizonyíték arra, milyen károkat okozott a katari foci-vb

fbl Horizontal
Ecuador's forward #13 Enner Valencia leaves the pitch on stretcher after sustaining an injury during the Qatar 2022 World Cup Group A football match between the Netherlands and Ecuador at the Khalifa International Stadium in Doha on November 25, 2022. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Sokan, sok helyen elmondták, leírták a tavaly november-decemberi katari foci-vb előtt, hogy nem jó ötlet a téli rendezés. Most itt egy újabb súlyos bizonyíték arra, hogy nem volt a legjobb ötlet a szezon közepén rendezni a sportág legnagyobb eseményét.

Nyolc nap. A Howden biztosító társaság kimutatása szerint ennyivel volt hosszabb a tavaly téli katari foci-vb miatt a megsérülő játékosok átlagos felépülési ideje korábbi évekkel összehasonlítva.

A cég egy évvel a torna után publikálta a 2022-23-as idényben rögzített, az öt nagy topligában szereplő játékosokra koncentráló European Football Injury Index nevű felmérését. Eszerint míg 2022 októberében, azaz világbajnokságot megelőző hónapban a 88 sérültet jelentő játékos átlagos gyógyulási ideje 11,35 nap volt, addig a tornát követő hónapban, azaz 2023 januárjában ez az időszak 19,41 napra, ami mintegy 70 százalékos emelkedés.

Enner Valenciát viszik le hordágyon a Hollandia elleni vb-mérkőzésen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A legnagyobb arányban a boka- (170%), a vádli- és sípcsont- (200%) és a combizomsérülések (130%) száma emelkedett a torna miatti igénybevétel, vagy éppen a vb kikényszerítette a szokatlan leállás, majd újrakezdés miatt.

A kutatás szerint az előző idényben az összes európai bajnokságot figyelembe véve 3985 sérülést regisztráltak. Külön kiemelik, hogy a vb-n szereplő játékosok közül a legtöbben a Premier League-ben és a Bundesligában sérültek meg a legtöbben közvetlenül a torna után: előbbi bajnokságban 49, míg utóbbiban 46 sérülést listáztak.