Náci karlendítés, sorozatos botrányok, őrjöngő szurkolók - ez ma a bolgár foci

fbl Horizontal
Bulgarian fans react during the Euro 2020 Group A football qualification match between Bulgaria and England at the Vasil Levski National Stadium in Sofia on October 14, 2019. (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Borzalmas helyzetben, soha nem látott mélyponton van jelenleg a bolgár labdarúgás. A balkáni ország futballja ugyan sosem tartozott a világelithez, azonban az 1994-es világbajnokságon a nemzeti csapatuk a torna egyik legszórakoztatóbb, legszebb játékát mutatta be, és hatalmas bravúrt ért el. Az azóta eltelt 30 évben a bolgár foci helyzete folyamatosan romlott, és egyre katasztrofálisabb állapotba került. A 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában pocsékul szereplő Bulgária, amely közel 20 éve nem jutott ki világeseményre, egy csoportban szerepel a magyar válogatottal, amelyet "elvileg" csütörtökön fogad hazai pályán, de erre egyre kevesebb az esély. A meccs megrendezését elképesztő botrány és káosz övezi, a bolgár foci pedig a teljes összeomlás szélére került.

Szavazzon!

Ön szerint megrendezik-e a csütörtöki Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőt?

Aranylabdás sztárral szárnyalt a bolgár foci

A bolgár labdarúgás az 1990-es években élte a fénykorát, ennek az időszaknak a csúcspontját pedig a '94-es foci-vb jelentette, amelyen a bolgár válogatott története legjobb szereplését érte el.

Az Egyesült Államokban rendezett, akkor még 24 csapatos tornán Bulgária fantasztikus, közönségszórakoztató játékkal menetelt az elődöntőig, és végül a negyedik helyen zárt.

Már az sem volt mindennapos, ahogy az amerikai vb-re kijutottak. Abban a selejtező csoportban játszottak, amelyben a franciák és a svédek is szerepeltek. A francia csapat az utolsó két vb-selejtezőjét hazai pályán játszotta, előbb Izrael, majd Bulgária ellen. Hihetetlen, de a francia csapat kétszer is kikapott (Izrael ellen 2-3, Bulgária ellen 1-2), ezzel a győzelemmel pedig a bolgárok mehettek a világbajnokságra.

Mit tudunk, hol lesz a meccs?

Kevesebb, mint 72 órával a Bulgária-Magyarország labdarúgó Eb-selejtező megrendezése előtt még teljes a bizonytalanság. Amit biztosan tudni lehet:

a. Szófiában egészen biztosan nem rendezik meg a találkozót.
b. Az eredetileg kijelölt plovdivi helyszínen a város önkormányzata nem engedélyezi a meccset, az ottani stadion a város tulajdona, az ő kezelésükben van
c. A keddi napon egy teljesen új helyszín, Kardzsali jelentkezett be a mérkőzés megrendezére.

Az tehát jól látható, hogy a bolgár szövetség mindenképpen szeretné megrendezni a mérkőzést, mert azt ők is jól tudják, hogy a meccs elmaradása esetén annak beláthatatlan következményei lennének. A csoportból való továbbjutás még nem dőlt el (kissé könnyebb lenne a helyzetünk, ha Marco Rossi csapata már Litvániában bebiztosította volna a kvalifikációt), éppen ezért a csoportban hátralévő négy mérkőzés közül akár az utolsó, a Magyarország-Montenegró találkozó is dönthet erről.

Az UEFA eddig egyetlen hivatalos közleményt sem adott ki. Ebből is látszik, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy legyen mérkőzés. (Hogy a háttérben milyen tárgyalások mennek, azt a nagyközönség nem tudja.) Jelzésértékű az is, hogy már kijelölték a meccs lengyel bíróját. Éppen ezért érdemes arra készülni, hogy mégis megrendezik ezt az összecsapást.

A bolgár válogatottban akkoriban olyan klasszisok futballoztak, mint az aranylabdás Hriszto Sztoicskov, aki 6 találatával a vb gólkirálya lett, a Máris szomszéd-hasonmás Jordan Lecskov, vagy éppen Lisztes Krisztián stuttgarti csapattársa, Kraszimir Balakov.

Jordan Lecskovék öröme a címvédő németek legyőzése után az 1994-es vb-n Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Dimitar Penev szövetségi kapitány irányításával Bulgária a végső győzelemre is esélyes Argentínát, valamint Görögországot is legyőzve csoportmásodikként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol büntetőpárbajban nyert Mexikó ellen, a legjobb nyolc között pedig a címvédő Németországot ejtette ki hátrányból fordítva Sztoicskov és Lecskov góljaival. A bolgár válogatott "aranygenerációja" az elődöntőben nagy küzdelemben maradt alul a Roberto Baggio vezette olaszok ellen, aztán a bronzmeccsen a torna másik nagy meglepetéscsapata, Svédország 4-0-ra kiütötte.

Látványos támadójátékának és emlékezetes győzelmeinek köszönhetően a bolgár válogatott a világbajnokság üde színfoltja volt, ráadásul

a bolgár foci történetének legnagyobb játékosa, a Barcelonában 8 éven át futballozó, BEK-győztes és ötszörös spanyol bajnok Sztoicskov az 1994-es év végén meg is kapta az Aranylabdát.

A bolgár foci legendája, az aranylabdás Hriszto Sztoicskov Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Multhaup Oliver

A bolgár válogatott két évvel később, fennállása során először indulhatott Európa-bajnokságon, miután kijutott a '96-os angliai Eb-re. A nemzeti együttes játékoskerete még a korábbinál is erősebbnek tűnt, azonban Bulgária nem tudott továbbjutni a csoportjából. Sztoicskov ezúttal is remekelt, mindhárom csoportmeccsen gólt lőtt, de a balkániak csak a románokat tudták legyőzni, a spanyolokkal döntetlent játszottak, a franciáktól simán kikaptak, a 4 szerzett pont pedig csak a harmadik helyre volt elég.

A bolgár válogatott ezt követően az 1998-as vb-re még kijutott, de egy gól nélküli döntetlen mellett kétszer is kikapott a csoportjában, így mindössze egy gólt szerezve simán kiesett.

A spanyolok ellen elszenvedett megalázó 6-1-es vereség volt Bulgária legutóbbi világbajnoki mérkőzése, ugyanis azóta nem jutott ki egyetlen vb-re sem.

A bolgár foci hanyatlása

A bolgár válogatott a 2000-es Eb-ről és a 2002-es vb-ről is lemaradt, de a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságra a selejtezőcsoportját megnyerve kijutott. A '90-es évek aranygenerációjának klasszisai ekkorra már szinte mind visszavonultak, ám így is remek játékosok alkották a nemzeti csapatot.

A válogatott csapatkapitánya a Celtic és az Aston Villa középpályása, Sztilijan Petrov volt, mellette Martin Petrov és Dimitar Berbatov emelhető ki.

Utóbbi a Bayer Leverkusen játékosaként robbant be, később játszott a Tottenham Hotspurben, legszebb éveit pedig a Manchester Unitedben töltötte, amellyel kétszer nyert Premier League-et, és rengeteg emlékezetes gólt szerzett.

A 2011-ben PL-gólkirályi címet szerző csatárt a hazájában hétszer választották meg az év futballistájának, de a válogatottban csak egyetlen világeseményen szerepelhetett, ugyanis Bulgária a 2004-es Eb óta nem jutott ki nemzetközi tornára. A közel 20 éve rendezett Európa-bajnokságon a bolgár válogatott nehéz csoportba, Svédország, Dánia és Olaszország mellé került, ám ettől függetlenül is csúfosan leszerepelt. Plamen Markov szövetségi kapitány együttese már az első meccsén 5-0-ra kikapott a Zlatan Ibrahimoviccsal felálló svédektől, majd a dánok és az olaszok ellen is vereséget szenvedett.

A bolgár válogatott három vereséggel, 1-9-es negatív gólkülönbséggel zárta a tornát, és azóta egyetlen Eb-n és vb-n sem szerepelt.

Martin Petrov zokogott a 2004-es Eb-búcsú után Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A bolgárok egyedül 2008-ban álltak közel a bravúrhoz, mert csak 1 ponttal szereztek kevesebbet a második helyen kijutó hollandok mögött, így kevéssel maradtak le az osztrák-svájci rendezésű Európa-bajnokságról. Az ezt követő években Berbatovon kívül nem tudott nemzetközi klasszist kitermelni a bolgár labdarúgás, ami meglátszik az eredményeiken. Az óriási tehetségnek tartott, a Manchester Cityben és a Juventusban is megfordult Valerij Bozsinov nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, a 105-szörös válogatott Sztilijan Petrovnál pedig 2012-ben leukémiát diagnosztizáltak, ami a profi karrierje végét jelentette.

Botrányok és eredménytelenség - romokban a bolgár foci

A bolgár válogatott élén az utóbbi két évtizedben rengeteg szövetségi kapitány megfordult, de egyik szakember keze alatt sem tudott érdemben előrelépést mutatni a nemzeti csapat. A játékosként világklasszis, ugyanakkor heves vérmérsékletű és gyakran botrányba keveredő Sztoicskov a 2004-es Eb-kudarc után elvállata az együttes irányítását, ám belebukott a feladatba. Az egykori aranylabdás sztár gyenge eredményeket ért el a csapattal, amelyet a 2006-os vb-re és a 2008-as Eb-re sem tudott kijuttatni.

Kapitánysága idején több játékosával is összeveszett, Sztilijan Petrov például megfogadta, hogy addig nem hajlandó a nemzeti együttesben futballozni, amíg Sztoicskov az edző.

"Nem hiszek a taktikában" - mondta többször is, de egy idő után már a bolgár szövetség sem hitt benne, és szűk három év után kirúgta.

Később a spanyol Celta Vigónál dolgozott, amely kiesett az élvonalból, aztán Bulgáriában a Litex Lovecs és a CSZKA Szófia csapatainál is megfordult, de jelentős sikereket sehol sem ért el.

Hriszto Sztoicskov is megbukott a bolgár válogatott élén Forrás: AFP/Henrik Montgomery

A 2012-es Eb-selejtezők idején a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus is irányította a bolgár válogatottat, de csak 10 meccset kapott, ugyanis a feltűnően gyenge eredmények miatt kirúgták a legendás német focistát.

Sztoicskov mellett a bolgár foci aranygenerációjának másik ikonikus alakja, Kraszimir Balakov is leült a válogatott kispadjára, de a Stuttgart egykori klasszisának megbízatása nem tartott sokáig. Balakov 2019 nyarán került a nemzeti csapat élére, így testközelből tapasztalhatta meg azt a hatalmas botrányt, ami az angolok elleni, hazai Eb-selejtezőn történt.

A szófiai találkozót kétszer is félbe kellett szakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál volt a labda.

Emellett a bolgár szurkolók egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, majd a második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-s kiütéssel nyertek meg.

Botrányosan viselkedtek a bolgár szurkolók az angolok elleni Eb-selejtezőn Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A megalázó vereség után Balakov a pocsék eredményekre hivatkozva, mindössze hat mérkőzés után távozott a posztjáról, Bojko Boriszov miniszterelnök pedig a rasszista botrány után lemondásra szólította fel a bolgár fociszövetség elnökét, Boriszlav Mihajlovot.

Mihajlov, aki a korábban a bolgár válogatott kapusa volt, 2021-ben visszatért és Berbatovval szállt harcba a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFSZ) elnöki tisztéért. Mihajlov októberben győzött, ötödik alkalommal választották újra a szövetség elnökévé, ám a 11 szavazattal kevesebbet kapó Berbatov szerint érvénytelen volt a rendkívüli tisztújítás végeredménye, mert ellenfelének a szükséges 242 helyett eggyel kevesebb voks jutott.

Tavaly márciusban aztán folytatódott a háborúskodás, az újabb tisztújító kongresszuson 76 klub képviselői Berbatovra adták voksukat, a BFSZ vezetése azonban Mihajlovval az élén nem ismerte el a választás eredményét.

Boriszlav Mihajlov, a Bolgár Labdarúgó Szövetség elnöke Forrás: NurPhoto via AFP/Georgi Paleykov/NurPhoto/Georgi Paleykov

A bolgár foci újabb botránya: szánalmas bohózat lett a magyarok elleni meccsből

A bolgár labdarúgó-válogatott körüli zűrzavart és összeomlást jól szemlélteti mindaz, ami a csapat háza táján történt, és történik jelenleg a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában. Az együttes mindössze két pontot gyűjtve, győzelem nélkül áll a G csoport - amelyet a magyar válogatott vezet - utolsó helyén. Bulgária tehát ismét csúfosan leszerepelt és esélye sem volt kijutnia egy újabb nemzetközi tornára, de az i-re a pontot az teszi fel, amely a magyarok elleni meccsüket övezi.

November 6-án a bolgár szövetség az UEFA-val egyeztetve úgy döntött, hogy a Magyarország elleni, november 16-ai Eb-selejtezőt Szófia helyett Plovdivban rendezi meg, hogy megelőzze a várható szurkolói rendbontást. Az időpontot is megváltoztatták, az eredetileg meghirdetett - magyar idő szerinti - 20.45 óra helyett 18 órás kezdésre, ráadásul zárt kapuk mögött kerül sor a találkozóra, amennyiben azt valóban lejátsszák. A mérkőzést az eredeti elképzelés szerint is Plovdivban rendezték volna, de szeptember 26-án bejelentették, hogy a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion lesz a helyszín.

Ez azóta már többször módosult, és jelenleg arra is van esély, hogy játék nélkül, 3-0-s gólkülönbséggel kaphatja meg a három pontot Marco Rossi csapata,

amely márciusban ugyanekkora különbséggel győzte le Bulgáriát a Puskás Arénában. Az elméleti esély tehát erre is megvan, más kérdés, hogy az UEFA szinte bizonyosan szeretné mindezt elkerülni.

Szoboszlai Dominikék 3-0-ra nyertek a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bolgár szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy hadd lehessen Plovdivban megrendezni a magyarok elleni Eb-selejtezőt, különben a bolgár szövetséget kizárja az UEFA és nagyon súlyosak lesznek a következmények, ám Plovdiv önkormányzata nem járult hozzá ahhoz, hogy az átépítés alatt álló Hriszto Botev Stadion adjon otthont a mérkőzésnek.

A veszélybe került csütörtöki meccs kapcsán az internetre felkerült egy videó arról, hogy milyen állapotban volt egy hónapja a plovdivi Botev Stadion, majd felmerült annak a lehetősége, hogy a Kardzsaliban található 11.200 férőhelyes Arda Arénában kerüljön sor az Eb-selejtezőre. Persze egyáltalán nem biztos, hogy a lerobbant állapotú stadion megkapja a lehetőséget az UEFA-tól, ráadásul az európai szövetség az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást alapesetben nem engedélyez. Kardzsali polgármestere hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a városi Arda Arénában szívesen látnák vendégül a két válogatottat, és 99 százalékban biztos abban, hogy náluk rendezik a mérkőzést. Ha lesz Eb-selejtező, akkor azt a lengyel Daniel Stefanski vezeti majd, de az UEFA engedélyének magadását gátolhatja, hogy az Arda Aréna több szempontból sem felel meg a nemzetközi előírásoknak.

Egyelőre nagy esély van arra, hogy amennyiben nem lehet Plovdivban lejátszani a meccset, akkor a győzelemért járó három pontot a magyar válogatott kapja, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

A plovdivi önkormányzat nem járult hozzá, hogy a Hriszto Botev Stadionban rendezzék meg a bolgár-magyar Eb-selejtezőt Forrás: Twitter

"Ez egyszerűen abszurd!

A legnagyobb probléma pedig az, hogy miközben nem tudják megoldani a gondokat, fel sem merül bennük, hogy távozzanak" - jellemezte a bolgár labdarúgás kaotikus helyzetét Dimitar Berbatov.

A bolgár foci történelmi mélypontra került és az ország labdarúgása egyre reménytelenebb helyzetben van. Klubszinten sem tudnak felmutatni jelentős sikereket, de ami a válogatottat illeti, katasztrofális állapotok uralkodnak.

Az 1994-es vb-csoda óta fokozatosan süllyedt egyre mélyebbre a futball színvonala Bulgáriában, a nemzeti csapatnak már hosszú évek óta nincs esélye kijutnia világeseményre.

A minőségi játékosok hiánya, a szurkolói botrányok és a szövetségen belüli harcok a bolgár futball összeomlásához vezettek, és a balkáni országban már egy Eb-selejtező megrendezése is megoldhatatlan feladatnak bizonyul. Bárhogyan is végződik a magyarok elleni meccs körüli bohózat, minden bizonnyal egy nagyon hosszú és minden eddiginél sötétebb időszak elé néz a bolgár labdarúgás.

Most már a magyarokon is sok múlik

Cikkünk megjelenésének pillanatában tehát még mindig nem lehet tudni, mi lesz ennek a mérkőzésnek a sorsa. Az idő most már nagyon sürgeti az összes érintett felet. Az UEFA szabályai meglehetősen merevek, ezt kellene most az európai szövetségnek kissé lazábban kezelni ahhoz, hogy a mérkőzést meg lehessen rendezni Kardzsaliban. Ehhez azonban már a magyarok beleegyezése is szükséges. Amennyiben a magyar szövetség nemet mond a bolgárok utolsó ajánlatára, aligha tudják a meccset csütörtökön lejátszani.