Botrányba fulladt a Messiék elleni rangadó, sosem érte még ekkora szégyen a brazil válogatottat

foci vb 2026, világbajnoki selejtező, vb-selejtező, Lionel Messi, Rodrygo, argentin válogatott, brazil válogatott
Argentina's forward Lionel Messi (C) and midfielder Rodrigo De Paul (R) argue with Brazil's forward Rodrygo during the 2026 FIFA World Cup South American qualification football match between Brazil and Argentina at Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on November 21, 2023. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2026-os labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőinek 6. fordulójában a brazil válogatott 1-0-s vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő argentinoktól hazai pályán, a Rio de Janeiró-i Maracanában. Argentína ezzel magabiztosan őrzi a vezetését a csoportban, Brazília viszont a selejtezők harmadánál nagy lemaradásban van.

Botrány a meccs előtt és közben is

A találkozó egyetlen gólját Nicolas Otamendi szerezte egy szöglet utáni fejesből a 63. percben, a meccs azonban mégsem erről maradt emlékezetes, hanem inkább a dulakodásokról. Az argentinok először el sem akarták kezdeni a rangadót, amiért a brazil rendőrség és a vendég szurkolók, családtagok között összetűzés alakult ki – Lionel Messiéknek kellett nyugtatniuk a drukkereiket, noha Emiliano Martínez egy alkalommal be is akart szállni a verekedésbe.

Már a meccs előtt hatalmas volt a feszültség a lelátón és a pályán is Forrás: AFP/Carl De Souza

A mérkőzés alatt aztán a pályán sem a játék játszotta a főszerepet. Összesen 42 (26 brazil és 16 argentin) szabálytalanság volt a meccsen, és főleg a hazai játékosok játszottak durván: Rodrygo már a kezdő sípszó előtt összeszólalkozott Lionel Messivel, Gabriel Jesus és Raphinha is sárga lapot érően csapta arcon Rodrigo de Pault, majd a 81. percben Joelinton egy ennél is egyértelműbb törlesztésért már nem úszta meg a piros lapot.

Történelmi brazil vereség, 22 éve nem látott mélypont

  • A Selecao története során először veszített világbajnoki selejtezőt hazai pályán, így már csak Spanyolország az egyetlen a világon, amely még sosem kapott ki odahaza vb-kvalifikációs meccsen.
  • A brazil válogatott története során második alkalommal veszített el sorozatban legalább három tétmérkőzést – az első ilyennél, 2001-ben négyes vereségsorozatot produkált a csapat.
  • Szintén ekkor, 2001-ben fordult elő utoljára ezelőtt, hogy egymás utáni négy tétmérkőzésen maradt nyeretlen a brazil nemzeti együttes.

A legutóbb Uruguay ellen vereséget szenvedő argentinok immáron négy mérkőzés óta nem kaptak ki a braziloktól, és továbbra is vezetik a selejtezőcsoportot.

Brazília viszont a kvalifikációs sorozat harmadánál mindössze a hatodik helyen áll

– igaz, a vb létszámnövelése miatt ez is továbbjutó pozíciót jelent.

Eredmények, 2026-os foci-vb, dél-amerikai selejtezők, 6. forduló:
Brazília-Argentína 0-1, Paraguay-Kolumbia 0-1, Ecuador-Chile 1-0, Uruguay-Bolívia 3-0, Peru-Venezuela 1-1

A dél-amerikai vb-selejtezők állása 6 forduló után:
1. Argentína 15 pont, 2. Uruguay 13, 3. Kolumbia 12, 4. Venezuela 9, 5. Ecuador 8, 6. Brazília 7, 7. Paraguay 5, 8. Chile 5, 9. Bolívia 3, 10. Peru 2