Vágólapra másolva!
Csütörtök este a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Sallai Rolandot és Szalai Attilát foglalkoztató Freiburg hazai pályán 1-0-ra legyőzte az angol West Ham United csapatát. A találkozó a 81. percben dőlt el Michael Gregoritsch góljával, a gólpasszt pedig Sallai Roland adta az osztrák támadónak.

A találkozónak az adta a pikantériáját, hogy a német csapat és Konferencia-liga-győztes angol együttes ősszel azonos csoportban szerepelt az Európa-ligában. Akkor mindkét csoportmeccset a West Ham United nyerte meg. Freiburgban 2-1-re nyertek az angolok, Londonban pedig 2-0-ra. A magyar válogatott Sallai Ronald mindkét csoportmeccsen kezdőként lépett pályára, a freiburgi találkozón gólt is lőtt, és ezúttal is ott volt a Freiburg kezdőcsapatában, míg a télen kölcsönben érkezett Szalai Attila a kispadon kapott helyet. 

A francia válogatott Kurt Zouma próbálja Sallai Rolandot szerelni
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az első félidőben a német csapat 60%-ban birtokolta a labdát, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani, mellette az angol csapat kontrái sem ültek, így egy viszonylag eseménytelen első 45 perc után gólnélküli döntetlennel mehettek a csapatok a szünetre.  A második félidőt jobban kezdte a Freiburg, Sallai pedig megvillant a 47. percben. Egy jobb oldali beadás után a magyar válogatott támadó gyönyörű mozdulattal ollózott kapura, de a lövése elakadt Konsztandínosz Mavropánoszban. Érdekesség, hogy Sallainak a Bundesliga előző fordulójában is hasonló megoldása, de sajnos akkor sem járt szerencsével, ugyanis kapufát ollózott a Bayern München elleni találkozón.

Az 50. percben ismét a magyar válogatott támadó volt a főszereplő, ugyanis egy beívelés után földre vitték a tizenhatoson belül, azonban Alejandro Hernández Hernández nem ítélt tizenegyest, ráadásként pedig egy sárgát is kiosztott Sallainak reklamálásért. 

Sallai Roland a csalódottsága a kihagyott helyzete után
Fotó: AFP

A folytatásban többet volt a labda a Freiburgnál, a második félidő legnagyobb helyzetét viszont a West Ham United hagyta ki. 

A 66. percben Jarrod Bowen került helyzetbe, az angol válogatott támadó jobbról el akarta tekerni a labdát a hosszú sarokba, de a tízméteres lövését Noah Atubolu óriási bravúrral védeni tudta. 

A hajrában aztán a Freibrug ritmust váltott, és a 81. percben Sallai gólpassza után megszerezte a vezetést. Egy szép támadás végén A bal szélen felfutó Christian Gunter játszotta vissza a labdát Sallainak, a magyar válogatott támadó 14 méterről keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt, az érkező Michael Gregoritsch pedig négy méterről az üres kapuba lőtt (1-0).

Sallai Roland, Michael Gregoritsch és Christian Gunter ünneplik a Freiburg gólját
Fotó: AFP

A hosszabbításra még maradt dráma, ugyanis a 94. percben Noah Weisshaupt kezezése után tizenegyest reklamáltak az angolok, a játék négy percig állt, végül videózás után a játékvezető nem ítélt büntetőt, így a Freiburg megnyerte a meccset és egygólos előnyből várhatja a visszavágót. 

Sallai Rolandot a 89. percben cserélték le, míg Szalai Attila ezúttal nem kapott lehetőséget a német csapatban. 

Az AC Milan több mint egy órát emberelőnyben futballozva 4-2-re verte a vendég Slavia Prahát, az Olympique Marseille négygólos sikerével eldöntötte a spanyol Villarreal elleni párharcot, míg a portugál Benfica hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a skót Glasgow Rangersszel.

Európa-liga, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Freiburg (német)-West Ham United 1-0 (0-0)
gólszerző: Gregoritsch (81.)

AC Milan (olasz)-Slavia Praha (cseh) 4-2 (3-1)
gólszerzők: Giroud (34.), Reijnders (44.),Loftus-Cheek (45+1.), Pulisic (85.), ill. Doudera (36.), Schranz (65.)

Benfica (portugál)-Glasgow Rangers (skót) 2-2 (1-2)
gólszerző: Di Maria (45+2.-11-esből), Goldson (67.-öngól), ill. Lawrence (7.), Sterling (45+5.)

Olympique de Marseille (francia)-Villarreal (spanyol) 4-0 (3-0)
gólszerzők: Veretout (23.), Mosquera (28.-öngól), Aubameyang 42., 59., az elsőt 11-esből)