Vágólapra másolva!
A Holland Királyi Labdarúgó-szövetség (KNVB) 18 pontot levont a holland élvonalban szereplő SBV Vitesse Arnhem csapatától, amelynek köszönhetően matematikailag is búcsúzott az első osztálytól a klub.

A 2022 tavaszán még Konferencia-liga-nyolcaddöntőben szereplő, és ott a későbbi győztes AS Roma ellen búcsúzó Vitesse 4 fordulóval a bajnokság vége előtt egyébként is az utolsó helyen állt az Eredivisie-ben. Pénteken pedig még 18 pontos levonással is büntették a klubot, amivel az immáron mínusz 1 ponttal rendelkező arnhemieknek végérvényesen eldőlt a sorsuk. A Vitesse azért kapta a súlyos büntetést, mert egy vizsgálat következtében a KNVB tiltott pénzügyi kapcsolatokat tárt fel a klub és a Chelsea korábbi tulajdonosa, Roman Abramovics között. Az indoklás szerint a Vitesse nem teljesítette a licencszabályzat követelményeit, súlyosan megsértette a holland futballengedélyezési rendszert, és a vizsgálat során el is hallgatott létfontosságú adatokat. Abramovics 2022-ben távozott a Chelsea-től és vele együttműködésben a Vitesse-től, azóta pedig tiltva van a szerepvállalása a labdarúgóklubok élén.

Vitesse
A Vitesse 35 év után ismét a másodosztályban szerepel jövőre
Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

35 év után a másodosztályban folytatja a Vitesse

A Vitesse közleményben hangsúlyozta, hogy a pontlevonás elkerülhetetlen volt a féléves pénzügyi adatok helytelen benyújtása és amiatt, hogy nem tudták bizonyítani, hogy nincs kapcsolatuk Abramoviccsal.

Bár ez egy sötét nap mindenki számára, akit érdekel a Vitesse sorsa, ez a rideg valóság” 

– idézte Edwin Reijntjest, a klub vezérigazgatóját a goal.com.

A Vitesse nem nyújt be fellebbezést, hanem hangsúlyozta, hogy örül a licence megtartásának lehetősége miatt annak, hogy legalább a holland másodosztályban szerepelhet – 35 év után ismét.

Kapcsolódó cikkek