Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
A döntetlenje ellenére a Midtjylland nyerte a dán labdarúgó-bajnokságot, miután az utolsó forduló előtt éllovas Bröndby vasárnap délután vereséget szenvedett.

A dán bajnokság alapszakaszát az FC Midtjylland 48 ponttal nyerte a 47 pontos Bröndby IF és a 45 pontos FC Köbenhavn ellen, így szinte garantált volt az izgalmas rájátszás. A hatcsapatos felsőház aztán tényleg szorosan alakult, két fordulóval a szezon vége előtt még négy csapatnak is volt esélye a bajnoki címre. Végül aztán a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős és kétszeres címvédő Köbenhavn és az FC Nordsjælland a záró játéknap előtt kiszállt az aranyéremért folyó küzdelemből, ám a Bröndby és a Midtjylland 62-62 ponttal várta a tabella élén a vasárnapi zárást. A Bröndby +26-os, míg a Midtjylland +19-es gólkülönbséggel várta az utolsó meccsét, és mivel Dániában ez a mutató számít, így úgy tűnt, a herningieknek a Bröndby pontvesztése kell a bajnoki címhez.

FC Midtjylland, dán foci, dán bajnokság
Az FC Midtjylland focistái sem igazán hihették, hogy a döntetlennel is megnyerik a dán bajnokságot
Fotó: ERWIN SCHERIAU / APA / AFP

A Bröndby és a Midtjylland is elizgulta a bajnoki címért zajló csatát

A Midtjylland ilyen előjelek ellenére hazai pályán, a Dán Kupa-győztes Silkeborg IF ellen 26 perc után kétgólos hátrányba kerültek. A szünetben aztán valami megváltozott, és az 53. percre megfordította a meccset a herningi csapat. Ám a 82. percben kiegyenlített a Silkeborg, és a Midtjylland már nem tudott újabb gólt szerezni, így maradt a 3-3-as végeredmény. Ez azt jelenti, hogy a legutóbb 2021-ben bajnok Bröndby egy döntetlennel már ünnepelhette volna az újabb aranyérmét hazai pályán, a már biztosan ötödikként záró Aarhus GF együttese ellen, 29 ezer sárga mezes szurkoló előtt, hihetetlen hangulatban. Azonban Rasmus Lauritsen a gólja után öngólt vétett, majd a második félidőben hátrányba is került a Bröndby, amely ugyan először még kiegyenlített, 

a 78. percben megnyerte a meccset az Aarhus, és elcsendesítette a Bröndby Stadion közönségét.

Így aztán mégis a Midtjylland ünnepelhetett, 2020 óta először, története negyedik bajnoki címét szerezve. Ezzel ráadásul a BL-selejtező második körébe is kvalifikáltak a herningiek, míg a Bröndbynek maradt a Konferencia-liga.

A 2023-24-es dán bajnokság felsőházának végeredménye:

1. FC Midtjylland 63 pont, 2. Bröndby IF 62 pont, 3. FC Köbenhavn 59 pont, 4. FC Nordsjælland 58 pont, 5. Aarhus GF 44 pont, 6. Silkeborg IF 36 pont.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről