Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Óriási izgalmakat hozhat a labdarúgó NB II vasárnapi, utolsó fordulója. A feljutásért a Vasas és a Győr csapata vív majd ádáz csatát egymással. A tabella alján az a kérdés, hogy az egykor nagymúltú Pécs kiesik-e az NB III-ba.

Gyilkos harc a feljutásért

Ezen a héten, hétfőn Győrben az ETO csapata fordulatos mérkőzésen 3-2-re nyert a Vasas ellen. A Vasas ezen a meccsen kétszer is vezetett, de nem tudta megtartani az előnyét. Pedig Gera Zoltán csapata 1 pontos fórral érkezett a Győr otthonába, azaz nekik már egy döntetlen is megfelelt volna. 

Nem tudták ezt elérni, nem véletlenül volt annyira ideges néhány Vasas-játékos és Gera is a meccs után.

A Győr győzeéme ugyanis azt jelentette, hogy a tabellán jelenleg második ETO-nak 2 pont előnye van a Vasassal szemben.

A vasárnapi utolsó fordulóban a párosítás a következő lesz:

Vasas-Soroksár
Ajka-Győr

Mivel az ETO jelenleg két ponttal vezet a Vasas előtt, világos, hogy a zöld-fehéreknek elég egy döntetlen az Ajka otthonában.

Ebben az esetben a Vasas hiába nyerne a Soroksár ellen, a pontegyenlőség a Győrnek kedvezne, mert ebben az esetben a több győzelem rangsorol.

A Soroksár a tavalyi évben az 5. helyen végzett, most a 7. helyen áll a bajnokságban. Helyzetük tehát biztos, nem juthatnak fel, nem eshetnek ki. Ugyanakkor azt mindenki tudja, hogy a két edző, Gera Zoltán és Lipcsei Péter nagyon hosszú ideje szoros barátságot ápol. Nem véletlen, hogy a meccs előtt erre is kitért Lipcsei Péter, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozott:

Rengeteg badarságot hallottam az utóbbi egy hétben arról, hogy a Soroksár majd biztosan gond nélkül megadja magát Gera Zoliéknak. Ezt kikérem magamnak! Nyilván erről szó sincsen. A Vasas a jobb együttes, jobb játékosok alkotják, ennek ellenére azt kértem a csapatomtól, hogy vasárnap mindenki hozza ki magából a száz százalékot. Bízom a játékosaimban, szeretnénk megnehezíteni a Vasas dolgát, ez a célunk. 

Nem titok: a Soroksár nem dúskál anyagiakban, az év végi helyezésünktől is függ, hogy mekkora összeget kapunk a hazai szövetségtől. Szeretnénk az első tízben végezni, ez a motivációnk, hogy minél feljebb fejezhessük be az idényt."

125 éves a Ferencvárosi Torna Club, FTC, FerencvárosiTornaClub, Groupama Aréna,  GroupamaAréna, megemlékezés, 2024.05.03.
Lipcsei Péter, a Fradi korábbi labdarúgója most a Soroksár edzőjeként érkezik a Fáy utcába
Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez tehát azt jelenti, hogy a Soroksár egészen biztosan komolyan veszi majd a Vasas elleni utolsó meccset. És erre készül az Ajka is, amelynek Schindler Szabolcs az edzője. Az Ajka a tavalyi bajnokságban egészen elképesztő teljesítménnyel bronzérmes lett. Az idei NB II-es bajnokságot azonban rettenetesen kezdte el. A bajnokság felénél, a 17. forduló után 11 ponttal a 17. helyen álltak, azaz egészen biztos volt abban mindenki, hogy nem ússzák meg a kiesést. 

Ám a bajnokság második szakasza csodásan sikerült nekik. 16 meccsből 10 győzelmet arattak, 2 döntetlen mellett mindössze kétszer kaptak ki. 

Ha nem rontják el az őszi szezont, most ismét a feljutásért küzdenének. Éppen ezért a Győr is arra számíthat, hogy az Ajka nem fogja olcsón adni a bőrét. Egyáltalán nem lenne tehát meglepetés, ha az Ajka legyőzné az NB I-re pályázó riválisát.

Kiesik-e a Pécs az NB III-ba?

Nem kisebb izgalmak várhatóak az alsóházban sem. Az már eldőlt, hogy a négy kieső helyből hármat a Tiszakécske, a Mosonmagyaróvár és a Siófok vitt el. 

A Siófok NB III-ba zuhanása szintén megérne egy külön fejezetet, de mi most a Pécs csapatával foglalkozunk,

amely jelen pillanatban a 15. helyen áll, ami szintén a kiesést jelenti a számukra. A 14. (még éppen bentmaradó helyen) a BVSC áll, a Kisteleki István által is edzett BVSC előnye 2 pont a Pécs előtt. Azaz a BVSC-nek egy pont is elég lesz a biztos bentmaradáshoz, hiszen a BVSC-Pécs összevetésben a győzelmek száma a budapesti csapatnak kedvez.

Az utolsó forduló párosítása:

Pécs-Szeged
BVSC-Honvéd
A Szeged és a Honvéd is óriási reményekkel kezdte meg az NB II-es bajnokságot. Mind a két klub nagyon szeretett volna feljutni, de erre a Honvédnak semmi esélye nem volt. Sőt, a magyar futball egyik legpatinásabb csapatának a bajnokság közben azért kellett reszketnie, nehogy a kiesők között találja magát. 

A kiesést megúszta a Honvéd, 

de másra ebben az NB II-es bajnokságban aligha lehet büszke. Ugyanígy érezhet a Szeged, amely sokáig ott lihegett a Vasas és a Győr nyakán, de végül pár váratlan vereség elég volt ahhoz, hogy a negyedik helyen kössenek ki.

Kisteleki István
Az MLSZ korábbi elnöke, Kisteleki István (a képen jobbra) jelenleg a BVSC labdarúgócsapat szakmai igazgatójaként dolgozik. Most a bentmaradásért küzdenek
Fotó: bvsc.hu

A Pécs-Szeged meccs érdekessége, hogy a csongrádi csapat kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban (22), a Pécs pedig az az együtes, amely a legkevesebb gólt szerezte (19). 

Ez a 19 lőtt gól (33 meccsen) tényleg borzalmasan kevés. 

Ezzel együtt is bent maradhat a Pécs, amelynek a győzelem mellett azon kell szurkolnia, hogy a Honvéd verje meg a Szőnyi úton a BVSC csapatát.

A Pécs edzője, Mátyus János pályafutása során már megoldott ehhez hasonló feladatot, de ennyire nehéz dolga talán sosem volt még. Az NB 2.hu-nak így beszélt: "Többször lenyilatkoztam, hogy anno játékos pályafutásom során kifejezetten szerettem Pécsett játszani, hiszen mindig elképesztő hangulatot teremtettek a szurkolók. Az ilyen atmoszféra ösztönző hatással bír és mindezt már a PMFC edzőjeként is elmondhatom. 

Budapest Honvéd - Pécsi MFC, Honvéd-pécs, HonvédPécs, labdarúgás, foci, Merkantil Bank Liga, 29. forduló, 2024.04.21.
Mátyus János a lehetetlennel próbálkozik meg Pécsett
Fotó: Polyák Attila - Origo

A klub megtette azt a gesztust a drukkerek számára, hogy ingyenessé tette a belépést a vasárnapi hazai szezonzáró bajnokira, így bevallom, arra számítok, hogy minden eddiginél többen látogatnak ki nézőink és szurkolóink. Ha lehet így fogalmazni, jó értelemben vett pokoli hangulatra van kilátás. 

A célunk közös, vagyis a bennmaradás kiharcolása, ehhez pedig kérni szeretnénk még utoljára egy óriási támogatást, amit három ponttal viszonoznánk. Arra a feladatra vállalkoztam már a kinevezésem első pillanatától kezdve, hogy a másodosztályban tartsam a csapatot. Jelenleg nem foglalkoztat más, minthogy ezt elérjük, még ha a sorsunk nem csak a saját kezünkben van.

Egyelőre mindenki szeme előtt a vasárnapi mérkőzés lebeg!"

Haladás-búcsú Gyirmóton

Még egy mérkőzésről kell szólnunk, 

mert a Gyirmót-Haladás meccs több lesz egy szimpla zárófordulós összecsapásnál.

A Haladás ugyanis nem kapta meg az MLSZ-től a következő bajnokságra szóló licenszet, így az biztos, hogy egy ideig a szombathelyi csapatnak ez lesz az utolsó NB II-es meccse. Hogy az NB III-as indulást vállalja-e a Haladás, az a következő héten derül ki. Az mindenesetre sokat mondó, ahogy az idei bajnokságban 24 meccsen pályára lépő Jancsó András írt a Facebookon. Ebből idézünk."Mindannyiunk életében fekete nap ez a mai. 

Egyszerűen nincsenek szavak. Leírhatatlan fájdalom, düh és bizonytalanság kavarog bennem. Még mindig nem tudom felfogni, hogy nincs licenc, és jövőre nincs NB II a Haladással.

 Tavaly nyáron, amikor visszatérhettem szülővárosomba, talán én voltam a legpozitívabb ember. 

Szombathelyi Haladás, NB II
A Szombathelyi Haladás jövőre nem szerepelhet az NB II-ben
Fotó: Haladás Szurkolói Kör/Facebook

Mára kiderült, hogy a nyári ankéton felvázolt 2 éves koncepció és a szebb jövő csak üres, mögöttes tartalom nélküli mondatok voltak. A szeptemberi alkalmazotti bérek október 10-én elmaradtak és az ezt követő mosonmagyaróvári meccsen elkezdődött egy negatív széria, amely az őszi szezon zárásáig 6 nyeretlen meccsel párosult. Ez alatt a több mint 3 hónap alatt nagyon sok ígéretet kaptunk, amelyekkel próbálták a csapatot jó úton tartani. A csapat tette a dolgát, de nyilván élt a szerződés szerinti jogaival, és beadta a fizetési felszólításokat, amelyek decemberben le is jártak. 

Ennek lett a következménye, hogy az amúgy sem bő keretből, 3 társunk is élt a szerződésbontási lehetőségével. Ez az időszak nagyon sok feszültséget szült mindenki számára. 

A februári eleje óta tartó időszakban ismét kezdtek csúcsosodni a problémák és újra a bizonytalanság vette át a főszerepet. 

Szombathelyi Haladás
Kilátástalan helyzetben a Haladás
Fotó: haladas.hu 

Az azóta eltelt 4 hónapban párszor kaptunk információt az ügyvezetőnktől, aki próbálta a feszült helyzetet oldani, tette mindezt kevés sikerrel. A többségi tulajdonos – sajnos a sok ígérete ellenére – sem tájékoztatott személyesen minket, az arra érdemes alkalmazottjait és munkavállalóit, akik az utolsó pillanatig tettük a dolgunkat. Tettük ezt úgy, hogy egzisztenciális válságba került sokunk élete. Ki így, ki úgy küzdött és küzd jelenleg is problémákkal. 

Amit tettek ezzel a csodálatos, 105 éves, gazdag tradíciójú klubbal, és annak több ezer szimpatizánsával, az elfogadhatatlan! Teljes bizonytalanságba sodorva ezzel a szombathelyi labdarúgást és a Szombathelyi Haladást.

Az NB II 34. fordulójának párosítása:

17.00: 
Pécsi MFC–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
Kolorcity Kazincbarcika SC–Budafoki MTE
Gyirmót FC Győr–Szombathelyi Haladás
BVSC-Zugló–Budapest Honvéd
Aqvital FC Csákvár–Tiszakécskei LC
Credobus Mosonmagyaróvár–BFC Siófok

17.30: 
Vasas FC–Soroksár SC
FC Ajka–ETO FC Győr

 

Mindent egy helyen az Eb-ről