Nélküle sosem lettünk volna azok, akik - Beckenbauert gyászolja a sportvilág

Bayern Munich vs SC Freiburg Horizontal FOOTBALL
Retired soccer players Franz Beckenbauer (L) and Lothar Matthaeus greet each other ahead of the German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and SC Freiburg in the Allianz Arena in Munich, Germany, 20 May 2017. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
78 éves korában meghalt a labdarúgás valaha volt egyik legnagyobb alakja, a német válogatottal edzőként és játékosként is világbajnok, Franz Beckenbauer.

A kétszeres aranylabdás védő volt a Bayern München játékosa, edzője és elnöke is, pályafutása során pedig szinte mindent megnyert, amit lehetett. A nagyságát jelzi, hogy rajta kívül csak Lionel Messi és Cristiano Ronaldo volt többször az Aranylabda-szavazáson a legjobb 10-ben, ezt pedig ugye védőként érte el.

Franz Beckenbauer és Lothar Matthäus 2017-ben a Bayern bajnoki címének ünneplésén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

„Hirtelen a világunk már nem olyan mint volt – sötétebb, csöndesebb és egyben rosszabb hely is lett. A rekordbajnok Franz Beckenbauert gyászolja, az utolérhetetlen Császárt, aki nélkül az FC Bayern sosem lenne az a klub, amivé mára vált.

Nyugodj békében, Császár" – olvasható a bajorok közösségi oldalain a közlemény, miközben a klub címere az összes felületén feketére változott.

„Szinte sokkos állapotban vagyok. Franz Beckenbauer újraírta a német foci történetét és nagyon mély nyomot hagyott rajta. Ő volt a csapatkapitányom a Bayernnél, az edzőm a válogatottnál, az elnökünk és mindegyik szerepkörben nem csak sikeres, de különleges is volt. Emberként lenyűgözött, hogy mindenki mennyire tisztelte, mert mindenki egyforma volt Franz szemében. A német foci történetének legnagyobb alakját veszítette el. Nagyon fog hiányozni. Köszönök mindent, drága Franz" – mondta a korábbi csapattárs, a Bayern egykori elnöke, Karl-Heinz Rummenigge.

„Szavakkal ki sem fejezhető a veszteségünk, hogy mekkora űrt hagyott maga után Franz Beckenbauer. Játékosként megmutatta, mennyire könnyedén, elegánsan és mágikusan lehet játszani ezt a játékot. Franz Beckenbauer maga volt az elegancia. Játékos pályafutása után is hihetetlen hatása volt a Bayernre és a futballra, az öröksége pedig nem mérhető a megszerzett címekben sem. A Bayern-család elmondhatatlanul hálás neki, én pedig személy szerint a barátomat gyászolom" – mondta a Bayern elnöke, Herbert Hainer.

Drága Franz, nyugodj békében!" - mondta Uli Hoeness, a Bayern tiszteletbeli elnöke, korábbi csapattárs.

Az UEFA kiemelte a legenda különleges játékát, stílusát és újító szerepét.

„Sokkolt a hír, akkor is, ha tudtam, hogy Franz nem érezte jól magát. A halála a futball és Németország számára is óriási veszteség. A valaha volt egyik legjobb volt játékosként és edzőként is. Franz kivételes személyiség volt, a focipályán és azon kívül is, világszert nagy tisztelet övezte. Mindenki, aki ismerte, tudta, mennyire remek és nagylelkű ember volt" – mondta korábbi játékosa, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus.