Újabb elképesztő statisztika Szoboszlai Dominikról

Jürgen Klopp, Szoboszlai Dominik, Liverpool
Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L) congratulates Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (R) at the end of the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 23, 2023. Liverpool and Arsenal equalised 1 - 1. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominiknek elképesztő szezonja van. A magyar válogatott csapatkapitánya hétfőn megnyerte az Év férfi sportolója díjat, és hogy miért is végzett az élen, arról ismét napvilágra került egy beszédes statisztika. A Liverpool középpályása rendkívül technikás focista, azonban a Premier League-ben hétről hétre bizonyítja, hogy a kőkemény melót is bármikor képes beletenni a játékba – erről adott ki most egy statisztikát a StatsBomb.

Klopp imádja, ahogy Szoboszlai melózik

A focit ugyan gólra játsszák, mellette azonban rengeteg olyan dolog van még a labdarúgásban, amit kevesen vesznek észre. A sérüléssel küszködő Szoboszlai Dominik a Liverpool nem játszhat annyira szabadon, mint a magyar válogatottban, azonban rengeteget dolgozik a csapatért, amit már Jürgen Klopp vezetőedző is többször kiemelt.

Jürgen Klopp imádja Szoboszlai Dominik munkamorálját Forrás: AFP/Paul Ellis

„Egy gép, mi? Lenyűgöző, abszolút lenyűgöző.

Taktikailag okos, abszolút készen áll a játék piszkos részére - vagyis a kemény munkára, ahol nem a csicsás dolgokról van szó. Valósággal lezárja az területeket ellenfelek elől”

mondta Jürgen Klopp még szeptemberben a magyar focistáról.

Lipcséhez képest most más posztokon kell szerepelnie, de olyan képességei vannak, hogy sokkal följebb is tudna játszani. Megvan a sebessége, hogy kulcspasszokat adjon, technikás, jó a befejezésekben, amit még nem is igazán láthattunk, de kivételesen jól lő. Kicsit hátrébb vontuk, most több szerepe van a játék irányításában, ezt élvezi és jól is teljesít, nagyon jól” – mondta Szoboszlairól a német szakember egy másik interjúban.

Csak a világbajnok van Szoboszlai előtt

Klopp szavait alátámasztják a StatsBomb által kiadott statisztika, amely azzal foglalkozik, hogy melyik Premier League-játékosnak van a legtöbb nyomásgyakorlása a labdás játékosra.

Az élen a Manchester City világbajnok támadója, az argentin Julián Álvarez áll, második helyen viszont Szoboszlai Dominik áll, méghozzá

olyan világklasszis középpályásokat megelőzve, mint Martin Ødegaard, Dejan Kulusevski vagy Alexis MacAllister.

A statisztika alapján Szoboszlai meccsenként közel 30-szor helyez a nyomást az ellenfél labdás játékosára, ennek is óriási szerepe van abban, hogy a Liverpoolnak remekül működik a letámadása és a labdavesztés utáni visszatámadása.