Vágólapra másolva!
Gépének túlzott üzemanyag-fogyasztása miatt kudarcba fúlhat Fossett világrekord-kísérlete.

Kudarc fenyegeti Steve Fossett amerikai milliárdos kísérletét, hogy leszállás és újratöltés nélkül három nap alatt egyedül körberepüli a Földet, mert szuperkönnyű sugárhajtású repülőgépe az eddig megtett úton a tervezettnél több üzemanyagot égetett el.

Mint arról maga Fossett szerdán rádión beszámolt, Global Flyer nevű gépe több mint egy tonna kerozint veszített, amikor hétfőn a levegőbe emelkedett az egyesült államokbeli Kansas államból. A 60 éves, kalandvágyó milliárdos 37 ezer kilométeres légi útja után az előzetes elképzelés szerint csütörtökön érkezik vissza Salinába.

Fossett közép-európai idő szerint szerda este maga mögött hagyta Japánt, s a Csendes-óceán fölé ért.

A világ körüli út az előre eltervezett módon már csak akkor sikerülhet, ha Fossett a hátralévő úton tartani tudja a 180 kilométeres átlagsebességet. Az amerikai szavai szerint "keserű csapásként" élte meg, hogy féltávnál mintegy 2,5 tonna kerozinja maradt. Gépe 8600 kilogramm üzemanyaggal indult útnak, de csak a felszálláshoz 1200 kilogramm kerozint égetett el. "Megteszem, amit csak tudok, de nem maradt sok reményem" - mondta.