Vágólapra másolva!

A Detroit valószínűleg minden idők legjobb - de mindenesetre megasztárokkal leginkább teletűzdelt - csapata, míg a Carolina - általános vélekedés szerint - már annak is örülhet, hogy idáig eljutott. Akárhogy is, aki sok pénzt akar nyerni, az ne a Detroitra fogadjon, ugyanis a Las Vegas-i fogadóirodákban 750 dollárt kell feltennie annak, aki egy százast akar tisztán nyerni, ugyanakkor az, aki 100 dollárral megfogadja a Hurricanes sikerét, az 550-et kaphat vissza a pénztárban Carolina-győzelem esetén.

A Red Wings edzője, Scotty Bowman - minden idők legsikeresebb szakvezetője az amerikai csapatjátékokban - már nyolc együttesével nyert Stanley-kupát, és bent van a hírességek csarnokában, a torontói Yonge Street saroképületében. Kilenc játékosa - Hasek, Chelios, Hull, Robitaille, Yzerman, Fjodorov, Larionov, Shanahan és Lidström - pedig oda igyekszik. Ezzel szemben a Hurrikánnak mindössze egyetlen sztárja, a 39 éves, elnyűhetetlen kapitány, Steve Francis esélyes erre a megtiszteltetésre. Ő is inkább az 1991-ben és 1992-ben, a Pittsburgh Penguinsszel kiharcolt Stanley-kupadiadaloknak köszönhetően.

A Vörös Szárnyak fizetési listája ebben a szezonban 65 millió dollár, a Hurricanes-é ennek a fele. A Carolina a playoff eddigi 18 meccsén mindössze 29 gólt kapott, a Detroit 58-at - ütött! Szigorú, védekező rendszer a szabadon rohamozó támadó stílussal szemben - majd elválik, melyik vezet eredményre. "Semmi értelme, hogy változtassunk azon, ami jó bevált a New Jersey Devils, a Montreal Canadiens és a Toronto Maple Leafs ellen" - jelentetet ki Francis arra célozva, hogy az eddigi menetelés során csapata kiütötte a keleti főcsoport bajnoki címének védőjét (Devils), valamint a két, legnépszerűbb kanadai csapatot, a Montrealt és a Torontót.

A Red Wings átlagéletkora 30,8 év, a legmagasabb a ligában, s hét hokis már túl van a 35. születésnapján. Ez bizony, egy hosszan elnyúló döntő esetén hátráltató faktor lehet az esélyes csapatnak.

A Detroit 116 ponttal toronymagasan megnyerte az alapszakaszt. Amióta a Hasek kapussal, valamint a két gólvágóval, Luc Robitaille-jal és Brett Hull-lal felturbósított Red Wings játékosai találkoztak szeptemberben az edzőtáborban, mindenki előtt csak a tizenhatos szám lebegett célként. Ennyi meccset kell nyerni ugyanis ahhoz, hogy a kapitány a szezon végén magasba emelhesse a Stanley-kupát.

Négyszer négye meccset. Ebből háromszor négy - a Vancouver, a St. Louis és a Colorado ellen - már megvan. Ez áll Brett Hull pólójának mellén is: "tizenhat meccs, eggyel sem kevesebb". Érdekes a rivalizálás a két klubtulajdonos között. Mike Iltch, a Red Wings góréja és Peter Karmanos, a Hurricanes nagyfőnöke egyaránt Detroitból irányítja üzleti birodalmát, a két székház kőhajításnyira áll egymástól. El lehet képzelni, mit érez majd egyikük, amikor a másik feldíszíti épületét a Stanley-kupa zászlóival.

Ch. Gáll András

Korábban:

Detroit-Carolina döntő az NHL-ben

Fórum:

NHL, de főleg Capitals