Vágólapra másolva!
Gyakran előfordul a Nemzeti Futball Ligában (NFL) egy-egy meccsen, hogy nem a papírforma érvényesül, de valahogy a végén mégis a legerősebb csapatok maradnak állva. Ezúttal is így történt, az NFC és az AFC főcsoportok döntőjét is az első kiemelt vívja a második ellen. Azon kívül, hogy a két találkozó arról fog dönteni, ki jut a Super Bowlba, szimbolikus jelentése is lehet a végkimenetelnek. Két halhatatlan irányító, Tom Brady és Drew Brees két fiatal csillaggal, Patrick Mahomesszal és Jared Goffal néz farkasszemet, tehát arra is választ kaphatunk, hogy eljött-e az NFL-ben az őrségváltás.

NFC

New Orleans Saints - Los Angeles Rams, vasárnap 21:05, TV: Sport2
Két hasonló jellegű csapat "visszavágója" lesz az NFC-döntő. A két együttes találkozott már az alapszakaszban, akkor a Saints hazai pályán erődemonstrációt tartva győzött 45-35-re. Az a vereség még jól is jött a Ramsnek, amely addig elhitte, hogy a bab is hús. A 45 bekapott pont jó lecke volt, a hátsó alakzat összeszedte magát, amire a legjobb példa Aaron Donald. A védőfalember a maradék hét meccsen 10,5 sacket ért el, és minden bizonnyal meg fogják választani az év legjobb védőjének – zsinórban másodszor. A passz elleni védekezés is fejlődött, amiben sok szerepe van a szezon során sérüléssel bajlódó Aqib Talib visszatérésének.

Támadóoldalon is jól áll a Rams, a futó Todd Gurley sokat pihent az alapszakasz végén, a cseréjének leigazolt, egy év alatt három csapattól is kivágott CJ Anderson pedig minden aputestű sportoló példaképévé vált.

Mióta aláírt a csapathoz, három meccsen 422 yardot és 5 touchdownt szerzett, hirtelen kétfejű szörnyeteggé vált a Rams futójátéka, a Dallas elitnek számító futás elleni védekezését ízekre szedték az előző héten. Kell is a tehermentesítés a fiatal irányítónak, Jared Goffnak, aki élete meccsére készülhet.

Jared Goff már a harmadik évében bajnok lehet, Drew Brees a jól megérdemelt második gyűrűjére hajt Forrás: AFP/2018 Getty Images/Gregory Shamus

A jó futójáték a Saintsre is jellemző, az Alvin Kamara-Mark Ingram duó az NFL legfélelmetesebb párosa, de azt is meg kell jegyezni, hogy a szezon végén egyikőjük sem villogott igazán.

Szerencséjükre bármikor támaszkodhatnak minden idők egyik legjobb irányítójára, Drew Breesre,

akinek pedig ott lesz segítségül a fantaszikus elkapó, Michael Thomas, aki az előző körben a címvédő Eagles ellen elképesztően játszott. Az a meccs is bizonyította, hogy a New Orleans hazai pályán bármire képes, hiába vezetett a bajnok 14-0-ra az első negyedben, a meccs hátralevő részében gyakorlatilag csak egy csapat volt a pályán.

Talán senki sem lepődött meg azon, hogy ez a két csapat vívja a konferenciadöntőt, hiszen mind támadásban, mind védekezésben ott vannak az NFL legjobbjai között, ők nyújtották a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az alapszakaszban. Most nem várható akkora pontzuhatag, mint novemberben, de annyi bizonyos, hogy izgalmas mérkőzés lesz.

AFC

Kansas City Chiefs - New England Patriots, hétfő 0:40, TV: Sport2
Több szempontból is történelmi meccsnek nézünk elébe. Egyrészt a két kezdőirányító, Patrick Mahomes és Tom Brady között 18 év korkülönbség van, ami a valaha volt legmagasabb szám egy playoff párharcban.

Másrészt legutóbb 69 meccsel ezelőtt, 2014 novemberében fordult elő, hogy a Patriots sikerére több pénzt fizetnek a fogadóirodák, mint aktuális ellenfelére.

Bizony, nem ahhoz szoktunk hozzá, hogy bármilyen mérkőzésen a New Englandet tartsák az esélytelenebbnek, de ebben most van ráció.
Mahomes, illetve Travis Kelce és Tyreek Hill közreműködésével Kansasben megalakult a liga legrettegettebb támadógépezete, amellyel szinte lehetetlen lépést tartani. A fiatal irányító élete első teljes idényében 50 touchdownt passzolt (ha 2017 végén nem állt volna be az utolsó, tét nélküli fordulóban, újoncnak számított volna idén), és

valószínűleg megválasztják az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP).

Az elképesztő magabiztossággal és szemtelenül látványos passzokkal játszó Mahomes élete legnagyobb kihívása előtt áll, a Kansas ugyanis először játszhat otthon konferenciadöntőt, nagy nyomás, ugyanakkor a hazai közönség óriási segítség lehet a csapat számára.
Csak hát a túloldalon ott van a világ valaha volt legjobb játékosa és edzője, azaz Tom Brady és Bill Belichick, akik zsinórban nyolcadik főcsoport-döntőjükre készülnek.

Tom Brady és Patrick Mahomes összecsapása a generációk csatája lesz Forrás: CBS

Előbbi már el is mondta, hogy szerinte jó móka lesz úgy játszani, hogy mindenki azt hiszi, hogy nincs esélyük. A Pats egyébként megsemmisítette az előző körben a Chargerst, amelytől mindenki azt várta, hogy minimum megszorongatja őket. Belichickék olyan stratégiát dolgoztak ki, hogy a meccs arra hasonlított, mintha egy gimnáziumi csapat védelme állt volna velük szemben. Az irányítóra hiába akart nyomást helyezni a Chargers, ő hamar szabadult a labdától. Ugyanez várható a Chiefs ellen, ahol Chris Jones, Dee Ford és Justin Houston igyekszik majd terrorizálni, ami nem egy rossz névsor, de Brady ellen sokszor fognak tehetetlennek tűnni. A Kansas védelme sebezhető, bár a passz elleni védekezése jobban fest, mint a szezon elején, amikor egyébként 43-40-re nyert ellenük a Patriots, igaz, Foxboróban volt a meccs.

Amúgy farkasordító hideg várható Kansasben, akár mínusz 15-20 fok is lehet, de a telt ház és az elképesztő hangulat így is garantált.

Szükség is lesz a hangzavarra, hiszen az talán akadályt gördíthet a Patriots támadósora elé. Brady Achilles-ina lehet az idegenbeli szereplés, de a hideghez ő is hozzászokott. Nagy kérdés, hogy az elképesztő rutint le tudja-e győzni a fiatalos lendület. Ha igen, akkor talán kijelenthető, hogy a Patriots-dinasztiát ledöntötte egy zöldfülű zseni.

Egyik meccsen sem lehet egyértelmű favoritról beszélni, mindegyik csapat mellett és ellen is lehet észszerűen érvelni. A kiegyenlített erőviszonyok pedig garantálják a jó szórakozást, úgyhogy dőljünk hátra, és élvezzük a csatát.