Hollywoodi, újabb történelmi Super Bowlra készülhetünk vasárnap éjszaka

NFC Championship - San Francisco 49ers v Los Angeles Rams GettyImageRank2 nfl Horizontal SPORT AMERICAN FOOTBALL
INGLEWOOD, CALIFORNIA - JANUARY 30: The Los Angeles Rams run onto the field before the NFC Championship at SoFi Stadium on January 30, 2022 in Inglewood, California. The Rams defeated the 49ers 20-17.? Christian Petersen/Getty Images/AFP (Photo by Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Mindössze egyetlen évvel a Tampa Bay Buccaneers után a Los Angeles Rams is hazai pályán érhet fel a csúcsra és nyerhet Super Bowlt. Egy évvel ezelőtt Tom Brady csapata írt történelmet, de a mostani is a rekordok meccse lehet. Az NFL történetében mindössze másodszor találkozik két 1/1-es irányító a Super Bowlban. A Rams, valamint a Cincinnati Bengals közösen eddig egyetlen Super Bowlt tudott megnyerni, utóbbi először nyerhet nagydöntőt. A Los Angeles-i meccs a stadion, a körítés és a félidei show miatt sem lesz mindennapi.

Vasárnap éjszaka következik a Super Bowl LVI azaz sorrendben az 56. kiadása az NFL csúcsmeccsének, ahol a két főcsoport győztese találkozik egymással. A tét a bajnoki cím és a Vince Lombardi trófea, amelyért tehát

a Los Angeles Rams száll harcba hazai pályán a SoFi Stadiumban a Cincinnati Bengals ellen.

A Los Angeles Rams minden kártyáját kijátszotta azért, hogy megnyerje a Super Bowlt és a végső céltól már csak karnyújtásnyira van. A mindössze 36 éves Sean McVay vezette franchise az előző szezon után elcserélte a Detroittal a csapat irányítóját, Jared Goff helyére a korábbi 1/1-es (a drafton, azaz a játékosbörzén első helyen elkelt) Matthew Stafford érkezett, a Rams pedig meg sem állt a Super Bowlig.

Matthew Stafford gyorsan beilleszkedett a Los Angeles Rams csapatába Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

A képlet természetesen nem volt ennyire egyszerű, mindenesetre a szezont remekül kezdte a Rams. Hét győzelem és mindössze egy vereség állt a neve mellett az első nyolc kör után. Stafford irányításával és Cooper Kupp elkapásaival valósággal szárnyalt a Rams. Kupp a liga legjobb elkapója lett a számok, a statisztika alapján és mellé érkezett még szezon közben az NFL egyik legnagyobb neve, Odell Beckham Jr., aki szinte bármire képes az elkapások terén, egy az egyben bárkit képes megverni és még nagyobb variációs lehetőséget hozott a Rams támadásaiba.

A Rams a szezon közepén kissé megtorpant, volt egy hárommeccses szériája, amikor nem sikerült nyernie, Stafford pedig az utolsó három alapszakaszmeccsén hét labdát is elpasszolt. Az irányítót anno még a Detroit draftolta, de 12 szezon alatt csak három playoff-meccs jutott neki, ezek közül pedig egyet sem tudott megnyerni. Los Angelesben rögtön a nagyszínpadon találta magát, nyert is gyorsan három playoff-meccset és övő lehet a Lombardi trófea is.

Matthew Stafford 601 passzából 404 volt sikeres a szezonban, 4 886 passzolt yard (harmadik a ligában) és 41 touchdown (második) került a neve mellé,

de a legtöbb, 17 eladott labdája is neki volt.

Stafford legnagyobb fegyvere az elkapók közül Kupp volt, aki sorra döntötte a rekordokat, az elkapók közül ő szerezte a legtöbb yardot csapatának, összesen 1 965-öt, ami NFL-rekord. A rájátszással együtt már 2 191 yardnál jár, korábban senki nem jutott még 2 000 fölé.

Cooper Kupp hihetetlen fejlődésen ment keresztül Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

Kupp a 2021-es szezonban megkapta az év támadójátékosának járó díjat, amit mindössze harmadszor nyert wide-receiver a liga történetében. Mindezt úgy, hogy 2017-ben csak negyedik elkapó volt a csapatban, majd 2018-ban súlyos térdsérülést szenvedett, ki is kellett hagynia a 2018-as Super Bowlt.

Jalen Ramsey vezeti a Rams secondary védekezését, a cornerbackre nagy szerep hárul majd a későbbiekben még szóba kerülő Ja'Marr Chase kapcsán, ugyanis kettejük párharca akár az egész összecsapást is eldöntheti majd. A védekezésben lez komoly feladata még Aaron Donaldnak is, aki megnehezítheti a Bengals támadósorának sorsát. Donald 2017 óta 70 sacket mutatott be, amivel TJ Watt mögött második a rangsorban és 502 nyomásgyakorlásával messze vezeti ezt a rangsort a ligában.

Beckhamhez hasonlóan szezon közben érkezett a csapathoz egy másik Hall of Fame várományos játékos, Von Miller személyében, aki a védekezésben tud még némi extrát hozzátenni a csapatjátékhoz.

Odell Beckham Jr. először szerepelhet Super Bowlban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

A rájátszásban a Wild Card-körben simán, 34-11-re verte a Rams a Cardinalst, majd jöhetett a Buccaneers elleni 30-27-re megnyert meccs, ami jelen állás szerint Tom Brady utolsó meccse volt. Brady újabb hatalmas feltámadást vitt végig a csapatával, az ő szempontjukból 3-27-ről álltak fel, de Stafford és Kupp akciója még annyira előre tudta vinni a Ramst, hogy Matt Gay győztes field goalt szerezhessen.

Az NFC bajnoki címéért 20-17-re verte a Rams a 49erst, hatmecces nyeretlen szériát zárt le ezzel a riválissal szemben. A forgatókönyv a szokásos volt a végén, Kupp td-je és Gay field goalja kellett a sikerhez.

A Los Angeles az 53. kiírásban volt legutóbb a Super Bowlban, akkor a Brady vezette New England Patriots 13-3-ra nyert. A Rams negyedszer van a Super Bowlban, eddig egyszer nyert, amikor 2000-ben még Kurt Warner vezetésével és St Louis Rams néven nyert 23-16-ra a Titans ellen.

Hazai pályán szerepelhet majd a Los Angeles Rams Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

Még a mostani szezon kezdetén sem lett volna túl egyszerű azt elképzelni, hogy a Cincinnati Bengals ott lesz a Super Bowlban, miután két éve az egész NFL legrosszabb mutatójával végzett, majd az előző idényben is csak négy siker került a neve mellé. A Bengals harmadik alkalommal küzd a végső sikerért, legutóbb az 1988-as szezonban volt erre esélye, de eddig még soha nem sikerült megnyernie egyszer sem a SB-t.

A Bengals a rájátszásban 31 éve meccset sem nyert, de a pocsék szereplés valamire jó volt, 2020-ban a drafton a Bengals választhatott elsőnek, így érkezett a csapathoz Joe Burrow, akinek a vezetésével minden megváltozott. A fiatal játékos első szezonja közepén egy borzasztó térdsérülést szenvedett, így a Bengals újra gyengén szerepelt és az ötödik helyen választhatott a drafton: a klub ezért tudta megszerezni Burrow kedvenc egyetemi csapattársát, a posztján hozzá hasonlóa korszakos tehetségnek tartott Ja'Marr Chase-t.

Kettejük kapcsolata az első pillanattól kezdve az NFL-ben is működött, Chase az év támadó újonca lett, Burrow pedig a szezon visszatérője.

Joe Burrow érkezésével minden megváltozott Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jamie Squire

A másodéves sztárirányító segítségével a Wild Card-körben a Las Vegas Raiderst búcsúztatta a Bengals, majd az AFC első helyen kiemelt csapatát, a Tennessee Titanst is kiejtették, végül a Kansas City Chiefs csapatát akadályozta meg abban, hogy sorozatban harmadszor is Super Bowl-résztvevő legyen.

A szezon elején úgy tűnt, nem a mostani lesz a Bengals kiugró szezonja, a kilencedik körben is csak 5-4-es győzelem-vereség mutatóval állt a Cincinnati, amely a 9. körben éppen a rivális Cleveland Brownstól kapott egy hatalmas, 41-16-os verést.

A szezon első meccsét hosszabbításban nyerte a Bengals és már itt kitűnt a draft ötödik helyén kiválasztott elkapó, Ja'Marr Chase, aki 100 yard fölé ment elkapásban a Minnesota Vikings ellen, de később a Green Bay Packers és a Baltimore Ravens ellen is remekelt. Chase a szezon közepén kissé megtorpant, de a hajrában ismét remek meccsei voltak. A Chiefs elleni 34-31-re megnyert meccsen 266 yard és három touchdown került a neve mellé.

Chase-t később a liga legjobb újonc támadóemberének válaszották, sokat elmond az irányító és az elkapó kapcsolatáról, hogy Chase elmondása szerint mindig csak azt csinálja, amit Burrow mond neki, aki számára olyan, mint Isten.

Ja'Marr Chase lett Burrow egyik legnagyobb fegyvere Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jamie Squire

A Cincinnati nagy sikere volt még a szezonban, hogy a rivális Pittsburgh Steelerst, amely az utóbbi évtizedekben szinte mindig verte a Bengalst, egy 41-10-es meccsen söpörte el a 12. fordulóban.

Burrow első idényében súlyos térdsérülést szenvedett, ennek tükrében még nagyobb eredmény az, amit a második szezonjában elért, 4 611 passzolt yard és 34 touchdown-passz került a neve mellé.

Burrow a szezon előrehaladtával folyamatosan fejlődött, amit jól mutat az az adat, hogy az első kilenc meccsén 11 interceptiont dobott, de a szezon második felében már mindössze csak hármat.

A csapat két nagyágyúja, Burrow és Chase már az egyetemen is csapattársak voltak, együtt szerepeltek az LSU csapatában, ahol bajnoki címet is ünnepelhettek. Az újonc Chase 1 455 elkapott yarddal zárta a szezont, ami új rekordot jelent az újoncok között a Super Bowl-érában.

Burrow egyébként utolsó egyetemi évében veretlenül nyert bajnokságot és Joe Montana, valamint Joe Namath mellett az egyetlen kezdő irányító lehet, aki nyert egyetemi bajnokságot, valamint Super Bowlt, ráadásul az ő neve mellett szerepel a Heisman Trophy is, mint legjobb egyetemi játékos.

Joe Burrow igazi szupersztárként érkezett az NFL-be Forrás: twitter

Támadásban meg kell még említeni Joe Mixon, Tee Higgins és Tyler Boyd nevét is és talán a védekezés az, ami a gyengébb egysége lehet a Bengalsnak. Védekezésben ki kell emelni Logan Wilsont és Trey Hendricksont is, akik remek szezont futnak, utóbbi 14 sacket mutatott be a szezonban. Érdemes a csapat rúgóját is bemutatni. Evan McPherson 12, 50 yardnál távolabbi field goalt mutatott be a szezonban, ezek közül hármat a playoffban hozott, ahol eddig 4/4 a mérlege, kétszer pedig győzelmet ért a rúgása.

A Chiefs elleni hosszabbításos végjáték az AFC döntőjében:

Az NFL történetében tavalyig egyszer sem fordult elő, hogy egy csapat saját stadionjában nyert a Super Bowlban, a sort végül a Tampa Bay Buccaneers törte meg, most pedig egyből jöhetne a második csapat a sorban, a Rams is saját otthonában, az 5 milliárd dollárból felhúzott, 2020-ban átadott SoFi Stadionban, a világ jelenleg talán lemodernebb létesítményében hódíthatja el a Vince Lombardi-trófeát.

Minden képzeletet felülmúl a SoFi Stadium Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

Stafford és Burrow személyében tehát mindkét oldalon egy korábbi 1/1-esként kiválasztott irányító lesz a pályán, a Super Bowlok történetében ilyen csak egyszer volt, 2016-ban az 50. Super Bowlon a Denver Broncos Peyton Manningel győzte le a Cam Newton vezette Carolina Pantherst.

Az idei Super Bowl több szempontból is különleges lesz, ugyanis egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt nem tudták telt ház előtt megrendezni az eseményt, most viszont tömött lelátó és elképesztő show várható. Mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki látni akarja a találkozót, ugyanis a legolcsóbb, még egyáltalán elérhető jegyért körülbelül ötezer dollárt (több mint 1,5 millió forint) kérnek.

Ezúttal a félidei show is különleges lesz, ugyanis nemcsak egy előadó lép színpadra, hanem a hip-hop szcéna legendái veszik birtokba bő húsz percre a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül felejthetetlennek ígérkező műsorral.

A reklámidő ára is az egekbe szökött erre a nagydöntőre, tavaly még "csak" 5,5 millió (1,7 milliárd forint) dollár volt fél perc ára, ugyanennyi időért idén már 7 millió dollárt (2,16 milliárd forint) kell fizetni, ez azonban nem riasztotta el a multicégeket, amelyek egy része tavaly a pandémia miatt távolmaradt a Super Bowltól, most viszont visszatérnek a jellemzően csak erre a mérkőzésre készülő reklámfilmjeikkel.

Az Origo élőben közvetíti majd szöveges cikkben a Los Angeles-i eseményeket.