Leütötte, megtaposta, fojtogatta: az NBA egyik legnagyobb sztárja egyben a liga egyik legnagyobb szemétládája is

Los Angeles Clippers v Golden State Warriors GettyImageRank2 Horizontal BASKETBALL
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 02: Draymond Green #23 of the Golden State Warriors complains about a call during their game against the LA Clippers at Chase Center on March 02, 2023 in San Francisco, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Ezra Shaw/Getty Images/AFP (Photo by EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Csodálatos pályafutás is lehetne Draymond Greené, hiszen négyszeres bajnok, emblematikus alakja az NBA történetének egyik legjobb csapatának, a mezének szinte garantált helye van a Golden State Warriors mindenkori csarnokának mennyezetén, neki magának pedig a Hírességek Csarnokában. Erre a csodálatos karrierre csak egy valami vet árnyékot: Green megmagyarázhatatlan dühkitörései, és indokolatlan brutalitása, amitől saját csapattársai sincsenek biztonságban. Egymást érik a fegyelmi ügyei.

A SZEMÉTLÁDÁK ARANYKORA

Az NBA "rohadékjainak" fénykora az 1980-90-es évekre esett, amikor hetente volt egy kiadós tömegbunyó, és a csapatok többségében biztos, hogy volt legalább egy olyan játékos, akinek
1. senki nem mert a közelébe sem menni,
2. aki az élő fába is belekötött pusztán szórakozásból.

Dennis Rodman és Isiah Thomas a detroiti Rossz fiúk két egykori vezére 2017-ben Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Gregory Shamus

Az 1970-es évek végén indult, majd a '80-as években kiteljesedő Los Angeles Lakers - Boston Celtics párharcok nem egyszer váltak szó szerinti csatákká, amiben mindkét csapat játékosainak megvolt a maguk felelőssége. A Celticsben az arrogáns géniusz, Larry Bird mellett Kevin McHale, míg a kaliforniaiaknál Kurt Rambis volt vevő a balhéra.

Az évtized közepén, végén Detroit lett a kosárlabdás "bűnözés" melegágya, a Pistons csapatát nem véletlenül hívták csak "Bad Boys"-nak, a Rosszfiúk ugyanis tényleg nagyon rosszak voltak. Isiah Thomas, Dennis Rodman, John Salley, Adrian Dantley, Joe Dumars és főleg Bill Laimbeer mindenkit kicsinált, és nyertek két bajnoki címet 1989-ben, illetve 1990-ben.

Egy klasszikus az 1990 körüli Pistons-Bulls csatákból:

A '90-es években aztán jött Allan Iverson, Stephon Marbury, Ron Artest (később Metta World Peace, ma pedig Metta Sandiford-Artest), Larry Johnson, Lattrell Sprewell, John Starks, de olyan sztárok, mint Reggie Miller vagy Kevin Garnett is szép számmal tud kizárásokat felmutatni.

A MICHIGANI GYÖKEREK

Biztos, hogy létezik a hely szelleme, és az is biztos, hogy Draymond Greenre alaposan rátelepedett. A Golden State Warriors négyszeres bajnok sztárjátékosa ugyanis a Pistons otthonául szolgáló Auburn Hillstől alig egy órányi autóútra lévő michigani kisvárosban, Saginaw-ban született, ott is nőtt fel, ott kezdte kosárlabdakerrierjét, és

onnan került a Michigan State Egyetemre, East Lansingbe, ahova egykor Magic Johnson is járt.

Green nem volt kiemelkedően jó játékos az egyetemen, de megvolt benne az a nem tanulható plusz, amivel egy "elég jó" csapatot képes volt nagyon jóvá tenni. 2009-ben csak a North Carolina tudta őket legyőzni az NCAA döntőjében, Green pedig egy többé-kevésbé végigpadozott alapszakasz után a rájátszásban csapata egyik legjobbja lett.

Az ijfú Green egy győzelmet érő gólpassza a 2010-es NCAA-rájátszásban:

A következő szezonokban Green egyre jobb játékos lett, négy egyetemi évében háromszor nyerte meg az MSU a bivalyerős Big Ten konferenciát, emberünk minden évben bekerült valamelyik All-Star csapatba a háromból, 2012-bn egyenesen az év játékosa lett az egyetemi liga egyik kiemelt főcsoportjában. Oscar Robertson és Magic Johnson mellett ő a harmadik, aki két tripla-duplát tud felmutatni az NCAA rájátszásában, az egyetemet pedig a harmadik MSU-játékosként hagyta el, aki átlépte az 1000 pontos és az 1000 lepattanós álomhatárt.

Draymond Green leleplezi a névtábláját az MSU sportolói hírességek falán:

A 2012-es NBA-játékosbörzén a második kör 5. helyén, azaz 35.-ként választotta ki a Golden State Warriors.

BALHÉK ÉS TRÓFEÁK

Az oaklandi csapat akkoriban nem élte fénykorát, a megelőző két évtizedben összesen kétszer jutottak be a rájátszása, és egyetlen párharcot nyertek. Viszont nagy terveik voltak, és úgy tűnik, hogy éppen Green volt a só abba a fogásba, amiben Steph Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, majd Kevin Durant adták a szépségét. A Warriors rögtön bejutott a rájátszásba, Green harmadik szezonjában pedig máris bajnoki címnek örülhetett, amiből azóta még hármat begyűjtött. Sorozatban ötször jutott nagydöntőbe a GSW, és ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett a 198 centi magas erőcsatár,

aki nem csak a pontokat termelte és a lepattanókat gyűjtötte, de élen járt az ellenfelek sztárjainak megfélemlítésében, pszichikai és tettleges terrorizálásában is.

Az első komolyabb ügye a 2013-14-es idényben volt, amikor a Clippers elleni karacsonyi meccsen kegyetlenül arcon könyökölte a Los Angeles-iek sztárját, Blake Griffint.

Hogy Greennek pontosan mi baja volt a zsákolóbajnok Griffinnel, az nem tisztázott, de ez csak az első pofon volt a rivalizálásukban. A nyelvnyújtás még semmiség, a nemiszerven ütés, vagy a szándékos utánrúgás már viszont már komolyabb mentális gondokat sejtet.

Hogy egy kicsit megvédjük, azért mondjuk el azt is, hogy Greennek a Warriorsban ráosztott szerepéből adódóan egyszerűen muszáj volt "felfújnia" magát és erőt mutatnia a riválisok felé. Steve Kerr ugyanis egy, az NBA és a kosárlabdázás hagyományaival is szembe menő csapatot tett a világ legjobbjában, amelyben

a 198 centis "kisember", Green játszott centert, és harcolt a palánk alatt a nála egy fejjel magasabb óriások között.

Ha nem lett volna kíméletlenül erőszakos, akkor 210 centis riválisok egyszerűen elsöpörték volna. Így viszont mindenkivel felvette a harcot, és nélkülözhetetlen tagja lett a zsinórban öt bajnoki döntőt játszó, ebből hármat megnyerő csapatnak.

A védekezés magasiskolája Draymond Greentől:

Négyszer hívták meg All-Star-gálára, ugyanennyiszer került be az év legjobb védekező ötösébe, 2017-ben pedig, amikor nem volt nála jobb labdaszerző a ligában, ő lett az év legjobb védőjátékosa. A meccsenkénti nyolc lepattanó mellé pedig rendre odatesz átlagban tíz pontot és hét-nyolc gólpasszt is, azaz támadásban is kivette a részét a sikerekből.

A LEGNAGYOBB BALHÉK: ÜTÉS, RÚGÁS, FOJTÁS

Nyugalom, nem kattintott át a küzdősport rovatra, ez még Draymond Green bámulatos világa. Csak mostantól egy kicsivel még erőszakosabb lesz a történetvezetés.

A Blake Griffinnel vívott különmeccsek mellett Greennek volt egy másik állandó táncpartnere is, mégpedig a clevelandi Tristan Thompson személyében. A két csapat sorozatban négyszer találkozott a nagydöntőkben, de a LeBron James vezette ohióiak csak egyszer tudtak győzni, igaz, az történelmi fordítás volt, hiszen 1-3-ról hozták vissza a döntőt. A negyedik párhac első meccsének utolsó másodperceiben Thompson teljesen fölöslegesen ütött oda Shaun Livingstonnak, amiért persze, hogy Green akart elégtételt venni.

A két játékos aztán hetekkel később a pályán kívül is megtalálta egymást, és el is csattant egy pofon, igaz, ezt kivételesen nem adta, hanem kapta Green.

Nikola Jokics, a liga kétszeres MVP-je is kapott ízelítőt Green-féle védekezésből, neki a 2021-22-es idény rájátszásában nyúlt bele a szemébe. Próbálunk nem feltételezni szándékosságot, de azt nehéz megérteni, hogy mit keresett Green keze a 216 centis szerb center arca előtt, miközben az a hasához szorította a labdát...

A csapattárs, Klay Thompson kibombázása még a rosszkor, rossz helyen tipikus esete volt, egy másik csapattárs, Jordan Poole kiütése viszont egyértelműen szándékos volt. A 23 éves, Klay Thompson sérülése miatt egyre nagyobb szerepet kapó Poole talán nem volt elég tisztelettudó a nagy öreggel szemben, vagy csak nem melózott elég keményen az edzőtáborban, de tény, hogy akkora jobbost kapott, hogy a fal adta a másikat...

Greent nem büntette agyon a Warriors, mindössze pár napig nem kellett edzésre mennie, így volt ideje átgondolni a történteket. Hogy Green alapvetően nem egy őrjöngő idióta, azt mutatja az eset után tett őszinte nyilatkozata is:

mondta a történtek után Green. A két játékos kibékült egymással, de a történtektől talán nem teljesen függetlenül Poole a 2023-24-es szezont az USA másik végében, a Washington Wizardsnál kezdte meg.

Az idény során össze is jött az a bravúr Greennek, hogy 16 technikait fújtak ellen, amiért egy meccsre automatikusan eltiltották. A legpaprikásabb hangulat kedvenc ellenségei, a Clippers ellen volt, ahol a Brandon Ingrammel való lökdösődés után még sikerült arcon rúgnia Herb Jonest is.

- mondta önmagát jellemezve egy interjúban.

Ehhez képest, ahogy kezdődött, úgy ért véget az idény: a rájátszás első körében a Sacramento Kings sztárja, Domantas Sabonis esett Green áldozatául, miután az erőcsatár trambulinnak használta a litván center hasfalát.

Az NBA fegyelmi testülete különösebben nem találta sportszerűtlennek az esetet, Green egy meccses eltiltást kapott, a GSW pedig 4-3-ra megnyerte a kaliforniai párharcot.

Az idei szezon még két hónapja sem tart, de Greennek máris megvan az első ügye: a Minnesota Timberwolves elleni meccsen játszott seriffet, és kapta el hátulról egy fojtófogással Rudy Gobert-t.

Green most - NBA-szinten - súlyos, ötmeccses eltiltást kapott, ami azt jelenti, hogy nem csak pályára nem léphet, de a fizetéséről is le kell mondania erre az időszakra. Mielőtt nagyon megsajnálnánk mutatjuk is, hogy mennyi pénztől esik el a 25 ezer dolláros büntetés mellett: 769 704 dollárt dobott ki az ablakon, ami persze aprópénz a 22,3 millió dolláros éves fizetéséből.

Viszont, hogy ne egy ilyen csúnya képpel búcsúzzunk, megmutatjuk, hogy egy rosszfiúnak is lehet hatalmas szíve:

A Boston Celtics sztárjának, Jayson Tatumnak a kisfia pécézte ki magának Greent, aki ezúttal sem szaladt el a "bunyó" elől, és alaposan megforgatta a kislegényt.

És még valami, hogy nehogy úgy tűnjön, mi is csak bele akarunk rúgni Greenbe, aki hibái és botrányai ellenére is a jelenlegi NBA egyik legjobb és legkevésbé megbecsült játékosa. Ezek a négyszeres bajnok, kétszeres MVP csapattárs, Steph Curry szavai:

Minden helyzetben tökéletesen kontrollálja a passzok szögét, sebességét és időzítését, mindent. Igazi mestere ennek" - mondta Curry.

A közelébe menni veszélyes!