Társoldalunk:

Aki nem borult, továbbjutott Dunacsúnyban

Ember a vízben, úszósapka a bukósisak alatt, fájó hideg és egy kenus olimpiai bronzérmes a győztes (boruló) hajóban - röviden ez volt a Dunacsúny-kupa vadvízi raftingverseny.

0 és 5 oC, már kirándulni sem éppen ideális idő. Hát még a vadvízi kajakhoz! A rendkívül nehéz dunacsúnyi vadvízi pálya most sem volt kegyes a sportolókhoz. Mert bár gyakorlott vadvizesek, túravezetők neveztek a versenyre, a pálya és a kutyahideg már őket is kemény próba elé állította. Ahogy Markovics András, a Kanyon Aktív vezetője elmondta: "Az előcsatározások során, aki nem borult, továbbjutott!"

Az időjárás tehát nem fogadta kegyeibe a vadvízi evezés szerelmeseit, netán azokat, akik azt fontolgatták: kipróbálják, milyen érzés, ha sodorja a kajakost az ár. Mindössze egy újoncot avattak, aki egy tapasztalt túravezetővel szelte a habokat. Így 14 csapat, azaz 28 versenyző vágott neki az igen nehéz, a Duna szlovák oldalán felépített mesterséges pályának. A rossz időre és a viszonylag kevés indulóra való tekintettel a Kanyon Aktív túravezetői úgy gondolták, a meghirdetett versenyszámok közül csak a head to head számot bonyolítják le.

E verseny keretében a tizennégy párost összesorsolták, s a szervizcsatornában egy százötven méteres szakaszon küzdhettek meg a továbbjutásért: a győztes párosok továbbléptek, továbbá a legjobb vesztes, ily módon kialakítva a nyolcas mezőnyt. Az indulók komolyan vették a versenyt; mi sem jelzi ezt jobban, hogy a nem kevés borulás után sem adta fel a versenyt senki, hanem a kajakokba visszaszállva megpróbáltak minél előbb a célvonalon áthaladni. A negyeddöntőben aztán a legjobb a nyolcadikkal, a második a hetedikkal és így tovább, vívtak meg a továbbjutásért hajók.

A győzelmet végül a Zala-Vancsó páros szerezte meg. A döntő nagyon izgalmasan alakult, hiszen mindkét egység kétszer borult, végül a gyorsabban hajójukba visszakászálódó, kenus olimpiai bronzérmesünk által vezetett csapat nyakába került a győzteseknek járó aranyérem.

Kemény versenyen vannak túl az indulók, hiszen a neoprén ruha sem volt képes minden esetben megvédeni a sportembereket, lévén hogy a hideg víz minden kis résbe behatolt. Ami aztán igazán nem tette kellemessé az egyébként is igen nehéz körülmények elviselését. András például a bukósisak alá kénytelen volt egy úszósapkát ölteni, mert nem akarta, hogy lefagyjon a füle...

Markovics azt tervezi, hogy jövőre nyáron rendezik meg a nyílt kupát, amikor a jó időjárás is segít a hezitálóknak a vadvízi kalandok kipróbálásában.

Dunacsúny-kupa, végeredmény:
1. Zala György - Vancsó Gábor
2. Lehoczky Péter - Attila Csaba
3. Borfői Botond - Lukács Nándor