Vágólapra másolva!
Ma a clevelandi LeBron Jamest díjazzák mint az év legjobb újoncát, de a Denvert rájátszásba vivő Carmelo Anthony talán jobban megérdemelné. Tegnap az év védőjátékosát már kihirdették, az Indiana Pacers csatára, Ron Artest emellett egy eltiltást is besöpörhetett hétfőn.

Az év újoncáról döntő szavazás eredményének hivatalos bejelentését keddre időzítették, és mivel Anthony akkor Minneapolisban lép fel a Nuggets második playoffmeccsén, nagy valószínűséggel nem ő kapja meg, hiszen az NBA-ben nem szokás idegenbeli meccsen díjazni. James ugyanakkor sajtótájékoztatót tart Clevelandben ma este. Nem nehéz kitalálni, miről lesz szó.

Az NBA játékosainak éves díjait 127 médiaképviselő szavazatai alapján adják ki, és közülük sokan nyilván Anthonyra voksoltak azután, hogy a Nuggets bejutott a playoffba, a Cavaliers meg nem, de valószínűleg többen maradtak annál a sorrendnél, ami már a szezon előtt kialakult: egy középiskolás, aki egyik napról a másikra 120 millió dolláros reklámalakká változik, muszájból díjazandó.

James az NBA történetének csupán harmadik olyan újonca, aki több mint 20 pontot, illetve 5-5 lepattanót és gólpasszt gyűjtött átlagban (a másik kettő Oscar Robertson és Michael Jordan), 20,9-es gólátlaga pedig a legmagasabb, amit középiskolából érkező játékos az első NBA-évében elért. Anthony egy kicsit többet dobott (21,0) és több pattanója van (6,1), de James asszisztátlaga messze jobb, és a blokkok és labdaszerzések terén is nyert, bár kevesebb meccset játszott.

Az év újonca 2004

M

min

+PT

+LP

+GP

+BK

+LA

-MH

-BH

-EL

=EF

James

CLE

G

79

39,5

20,9

5,5

5,9

1,6

0,7

11,0

1,4

3,5

18,7

Anthony

DEN

F

82

36,5

21,0

6,1

2,8

1,2

0,5

10,3

1,4

3,0

16,9



James annak ellenére képes volt erre, hogy a St. Vincent-St. Mary középiskolából egyenesen a sztárvilágba csöppent, brutális pénzvonzatú reklámszerződéseket kötve. "A siker györsabban jött, mint ahogy gondoltam, de megpróbáltam csak arra figyelni, hogy úgy játsszak, ahogyan korábban." - nyilatkozta James. "Az év újonca díjért nagy verseny folyt Carmelo, Dwyane Wade (Miami Heat) és köztem, és nekem az is elég, hogy benne lehettem." Dícséretes, hogy nem szállt el, pedig James feliratú 23-as clevelandi trikóból 1,6 millió darabot adtak el, amivel idén csúcstartó a Cavs-rookie, akárcsak a személyes oldalával az NBA website-ján, amit 3,1 milliószor töltöttek le a szezon során. A Cavaliers idegenbeli meccsei közül 33 teltházas volt, ennél csak a Los Angeles Lakers turnéfellépése vonzóbb.

Miközben Wade teljesen háttérbe szorult a díj körüli találgatásoknál, szép csöndben bejutott csapatával a rájátszásba, akárcsak Anthony, aki nem irígykedik Jamesre. "Boldog vagyok, hogy továbbjutottunk" - mondta élete első utószezonmeccse, a Minnesota Timberwolves elleni vasárnapi összecsapás előtt. "Azt hiszem, bárki, aki most otthon van, szívesen cserélne velem."

Nesze, LeBron, de ne szívd mellre, te is csapatot csináltál, csak nem jött össze a vége. A Nuggets és a Cavaliers egyaránt 17 meccset nyert meg tavaly, most előbbinek 43, utóbbinek 35 jött össze. Ahogyan az idei szezon, a jövő is inkább Anthonyéknál tűnik vidámabbnak, jobb a csapat, és több helyük van a fizetési sapka alatt nagy nevet igazolni.