Társoldalunk:

Németország negyedszer vagy Argentína harmadszor?

2014.07.13. 09:42

Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játssza a labdarúgó-világbajnokság döntőjét: előbbi válogatott negyedik, utóbbi harmadik alkalommal hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát. (Cikkünk végén szavazhat a győztesre.)

A legendás Maracana Stadionban két teljesen eltérő stílusú csapat lép majd pályára. Az argentinok eddig alapvetően azzal a taktikával készültek aktuális riválisuk ellen, hogy annak játékát akadályozzák és klasszis támadóik egy-egy villanására számítottak, míg a jóval támadóbb szellemben fellépő németek saját akaratukat próbálták reáerőltetni az ellenfelekre.

Az elődöntőben az európai együttes történelmi, 7-1-es győzelmet aratott a házigazda brazilok felett, míg az argentinok a torna egyik legeseménytelenebb mérkőzésén gól nélküli döntetlent követően végül 11-esekkel vívták ki a hollandok ellen a jogot arra, hogy történetük során ötödször is döntőt játszhassanak.

Agüero a brazilok mellett

"A Nationalelf egy nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik csapattal előfordulhat" - mondta Sergio Agüero, az argentinok támadója a házigazda elődöntőben bekövetkezett összeomlására utalva. Az 55 válogatott mérkőzésén 21 gólos csatár kifejtette, hogy a németeknek is akad okuk az aggodalomra: "Kiváló játékosaink vannak, akik képesek veszélyt teremteni az ellenfél kapujánál."

Messi vagy Klose örül majd a végén?Forrás: AFP/Juan Mabromata

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját szerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a tornák történetének legeredményesebb játékosa lett a brazil Ronaldót megelőzve az örökranglistán.

Klose már 12 éve is ott volt

"Fantasztikus érzés volt, de aki ismer engem, az tudja, most már csak az Argentína elleni döntő érdekel. A fináléban mindenkinek a maximumot kell majd nyújtani, nagyon rossz érzés elveszíteni egy döntőt, most nyernünk kell" - mondta a Lazio játékosa, aki a jelenlegi csapatból egyedüliként ott volt a pályán 12 évvel ezelőtt a jokohamai fináléban, amelyen Ronaldo duplájával nyertek a brazilok. Klose egy újabb rekordot is megdönthet a világbajnokságok történetében, ugyanis ha a német válogatott nyer, akkor a veterán támadó 17. győztes vb-meccsén lesz túl, amivel megelőzi az ugyancsak brazil Cafút.

Az argentinoknál támadásban ezúttal is Lionel Messire hárulhat a főszerep, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a csoportkörben - négy góllal - a hátán vitte csapatát, ám az egyenes kiesés szakaszban eddig nem talált a kapuba. Igaz, számára kissé szokatlan módon be kellett segítenie a védekezésbe.

Rossz emlékek

A katalánok szupersztárjának nem lehetnek túl jó emlékei a németekről, ugyanis eddigi két világbajnokságán mindig a Nationalelf elleni összecsapásokkal ért vége számára a torna: 2006-ban Németországban a negyeddöntőben még csak a kispadról nézte végig, ahogy társai elbukják a 11-es párbajt, négy évvel később Fokvárosban pedig már a pályán szenvedte végig a németek 4-0-s diadalát. A klubszinten már minden nagy trófeát begyűjtő futballistának egy évvel ezelőtt a német válogatott gerincét adó Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntő is pályafutása nagy kudarcai közé tartozik, a bajorok ugyanis kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel léptek túl a katalánokon.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3-2-re, míg 1990-ben, Olaszországban a németek győztek 1-0-ra.

A finálé magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődik.