Vágólapra másolva!
Elsősorban a néhány nap híján két évvel ezelőtt, 60 esztendős korában elhunyt édesapja emléke előtt kíván tisztelegni és az egészséges életmódot akarja népszerűsíteni szombaton a - talán már valóban jeges - Duna átúszásával ifjabb Schirilla György, akinek társa a vízben az apai tanítvány, Cserneczky Attila lesz.

A legendás édesapa 1952 és 1977 között minden télen átúszta a Dunát és a Tiszát, az utódok számára ez a mostani az első ilyen jellegű közös vállalkozás, amit majd négy egymást követő hétvégén különböző helyszínen a Duna, illetve a Tisza 2-2 átúszása követ. A szombaton 14 órakor a Szentendrei-szigeten - a cél Vác - kezdődő sorozat következő állomásai: Szolnok, Szeged, Szentendre és Budapest.

A Schirilla-Cserneczky duó augusztus végén kezdte a közös edzéseket, ami heti 4x15 kilométeres futásból, heti háromszori, mintegy húszperces úszásból (a Dunán vagy az Omszki-tavon), valamint rendszeres szaunázásból állt. Különböző étrendkiegészítők, valamint állandó meditációk segítették a felkészülést, ez utóbbinak különösen a pszichológusi végzettséggel rendelkező és civilben jógát oktató ifjabb Schirilla György a híve.

A meteorológia a hét végére erős lehűlést, kemény fagyokat ígér. Ifjabb Schirilla és Cserneczky 1 fokos vízre és legalább hártyás jégre számít. A váci Duna-ágat a tervek szerint mintegy másfél kilométeres szakaszon ússzák át, s a tempózás mintegy 18-20 percig tart. Minden eshetőségre felkészülve a két úszót három búvár és szintén búvárként egy orvos kíséri, s az utat vízi rendőrök biztosítják.

Az idősebb Schirillára való emlékezés és az egészséges életmód hirdetése mellett a szórakoztatás is célja a programnak. Ezért a jeges vízben ifjabb Schirilla György és Cserneczky Attila egy kis vízipólózást is tervez, s a remélhetőleg sikeres vállalkozás után a parton, a váci Duna-korzón közös jógagyakorlatok következnek. Ezekbe természetesen már a közönség is bekapcsolódhat.

(MTI)