A vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a boltok kínálatában, keresve a hazai, jó minőségű, hagyományos módon vagy különleges eljárással készült élelmiszereket. Az ár mellett egyre meghatározóbb, hogy melyik élelmiszer tartalmaz kevesebb adalékanyagot, melyik kézműves, hagyományos vagy tájjellegű termék, melyik készül helyi, speciális előállítással - idézi az államtitkárt a tárca közleménye.
Az értékek összegyűjtésére és megóvására született a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely mára 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék gyűjteménye. (A teljes, nagyipari termékeket is tartalmazó listát itt találja.) A HÍR-védjegy működtetésével a minisztérium célja a kiválasztott termékek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a fogyasztók bizalmának erősítése. A tárca elkötelezett abban, hogy a HÍR-védjegy egyet jelentsen az egyediséggel, a hagyományápolással és a minőség garanciájával - fogalmazott Kardeván Endre.
Az idei nyertesek:
Élelmiszer-feldolgozási főosztály
Hagyományok- Ízek- Régiók védjegy 2013. évi díjazottjai