Olyan, mint az Oscar-gála, csak itt a magyarok főznek

bocuse d'or 2015
Molnár Gábor és Vomberg Frigyes
Vágólapra másolva!
Ott vagyunk a franciaországi Lyonban, folyamatosan frissítjük cikkünket. Ha tudni akarják, mit történik a világbajnokságnak tekinthető Bocuse d’Oron (ejtsd: boküszdöh), maradjanak a Táfelspiccen! 
Vágólapra másolva!

Magyarország a 13.

Nagyon komoly és rendkívül szoros versenyben a 13. helyen végzett Molnár Gábor és segédje Pohner Ádám, így nem sikerült túlszárnyalniuk Széll Tamás 2013-as 10. helyét. Most jutottunk ki másodszor a világbajnokságnak tekinthető viadalra, így helytállásuk csodálatos, hiszen bebizonyították, ott vagyunk a világ gasztronómiai élmezőnyében.

A 2015-ös év Európa-bajnokságát Budapest rendezi.

Plakátban jók vagyunk

Megismételve a korábbi sikert, a legjobb plakát címét ismét mi hoztuk el.

A magyar plakát lett a legjobb 2015-ben Forrás: © Hamu és Gyémánt

A legjobb promóciós kampány díját Argentína kapta. A legjobb segéd, vagyis commis cím a finnekké lett. A halért adott poisson special a Japáné, míg a hús különdíj szintén Finnországot illeti meg.

Az összesítésben Svédország a harmadik, Egyesült Államok a második, az aranyérem Norvégiának, Ørjan Johannessen séfnek jár.

Óriási feszültség szabadult fel: a japán csapat és a szurkolóik zokognak. Mi még nem tudjuk, hányadikok lettünk.

A zsűrit meglepte a magyarok eledele Forrás: Bakcsy Árpád

Schmitt Pál és a gömböc

Bakcsy Árpád képei a Bocuse d'Orról.

Schmitt Pál bemutatta a gömböcöt Forrás: Bakcsy Árpád
Bíró Lajos, a Bock séfje is drukkol Forrás: Bakcsy Árpád
A 2013-as versenyzőnk, Széll Tamás és Vomberg Frigyes edző Forrás: Bakcsy Árpád
A műsorvezető is szurkolt nekünk Forrás: Bakcsy Árpád
A magyarok helyei Forrás: Bakcsy Árpád

A magyar gömböc - étlap

Ketten viszik a dísztálunkat Forrás: Bakcsy Árpád

Gyöngytyúkmell ívek

Paprikás gyöngytyúkmell csíkok

Combsonkaszelet póréhagymával és siitakehamuval

Panco-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa

Hamvas Zoltán, a magyar zsűritag Forrás: Bakcsy Árpád

Köretek:

Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval”, fűszersaláta és gulyás jus

Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval

Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve

Tojás sült csirke majonézzel töltve

Zöld sabayon és gyöngytyúk jus

Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal

Reméljük, nem csak nekünk tetszik Forrás: Bakcsy Árpád

A sármos szakácsok

A norvégok hala Forrás: Origo

17.00

Ma sokkal több látogatót vonzott a Bocuse d'Or, mint tegnap. A hangulat parádés volt: a magyarok is jól szurkoltak, de a skandinávok adták a hangerőt - ha a decibelt nézzük, akkor a svédek vitték el az arany zajártalom különdíjat.

Tálalnak a dánok Forrás: Origo

Mivel csupa férfi került a konyhaboxokba, így a hölgyek is részt vettek a rajongásban. Úgy tűnik, a norvég fiúk aratták a legnagyobb sikert, de volt, aki Pohner Ádámot, a magyar commis-t tartotta a legsármosabbnak.

A norvég commis-t kedvelték a hölgyek Forrás: Origo

Fél óra múlva kezdődik az eredményhirdetés, a legtöbben a franciákat és a skandinávok valamelyikét várják a dobogóra. Mi természetesen Molnár Gábornak és segédjének drukkolunk, reméljük túl tudják szárnyalni Széll Tamás 2013-as kiváló, tizedik helyét.

Nem meteorit, de majdnem

15:50

A hús adja a morzsába hengerelt gömböc formáját, a belső hullámmintát pedig a gyöngytyúk különböző részei alakítják ki. A kis félgömbök sültcsirke-majonézből készültek, amelyek roppanós kérgét kalciumos cukor adja. Az üvegtálban egy speciális, gulyás jellegű erőleves látható, tejfölgömbbel. A sárgarépa csak egy héj, bentre birsalmás sütőtökpürét töltöttek. A szürke meteoritdarab hamuval burkolt tapenádos krumpli.

Jé, ez billeg

Ilyen lett a magyarok pisztrángja Forrás: Origo

15:20

A zsűri meglepődve tapasztalta, hogy a gömböc billeg, de el mégsem gurul. Mindenki az arcukat figyelte, de úgy tűnt, tetszik nekik Molnár Gáborék ötlete.

A tálalás elég ígéretes - a lényeg, hogy a zsűri elé még melegen kerüljön Forrás: Origo
Egy szelet gyöngytyúk gömböc Forrás: Origo

A gömböc

Tálalják a magyar gyöngytyúk gömböcöt. Az biztos, hogy finom, mert kóstoltuk, de vajon a zsűri is imádni fogja?

A képen még a hazai bemutatón kapott kóstoló látható - ennél sokkal komolyabb a helyszíni. Képek hamarosan!

Ez még az itthoni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A mi halunk

14:34

Kitálalták a magyar halat. Jó jel, a zsűri bólogat, ízlik nekik. Izgulunk! Képek hamarosan!

A töltött pisztrángon fekete-fehér panna cotta díszcsíkok sorakoznak, az egyik fekete tintahalas, a másik pedig tormaízű. A halat a kisorsolt édeskömény vékony szeleteivel töltötték meg. A körítés többféle zöldség keveréke.

Túlterhelt a rendszer

14:20

Úgy tűnik, sokan kíváncsiak az eseményekre, hiszen sem az élő videóközvetítés nem megy a Bocuse d'Or oldalán, sem a wifi nem bírja a helyszíni terhelést. Ez a siker jele lenne vagy alábecsülték a népszerűséget?

Az észtek tegnapi csodája Forrás: Bocuse d'or Official

Tyúklábak az ég felé

Nagy a susmus? Forrás: Bocuse d'Or Official

Zajlik a zsűrizés: a halakat jól ismerő norvégok komolyat alakítottak, úgy tűnik, a zsűrinek is tetszik, nagyon bólogatnak. Az imént hozták ki a németek húsos tálját, a gyöngytyúk lábai a plafon felé mutatnak. Meglepő ötlet, de úgy tűnik, tetszést arat.

A zsűri jegyzetel Forrás: Bocuse d'or Official

A sajtót már elhessegették

Kinyomtatott menetrend az edző előtt Forrás: Origo

Most már csak a committeék maradhatnak az asztalok előtt, a média képviselőit, a rengeteg fotóst, újságírót és operatőrt a kordon mögé irányították.

Vomberg Frigyes figyelme nem lankad Forrás: Origo

A munkatempón látszik, hogy mindent alaposan begyakoroltak: Vomberg Frigyes edző a kinyomtatott menetrend alapján kívülről irányítja Molnár Gábort és segédjét Pohner Ádámot.

Molnár Gábor és a hal Forrás: Origo

A halat 14.30 kor tálalja majd a magyar csapat.

Kamerák, reflektorok vesznek körül

Sok a skandináv drukker Forrás: Origo

Egyre több néző érkezik a helyszínre, sorra mutatják be nekik az egyes országok szakácsait. A kommentátor és a stáb megy végig a bokszok előtt, miközben bent nyugodt tempóban dolgoznak.

A magyar fiúk nyugodtan teszik a dolgukat Forrás: Origo

A magyarokon is látszik, hogy nincs kapkodás, bennük van a rutin, a sok edzés és gyakorlat. Mindenki meglepően higgadt, pedig szinte az arcukba másznak a fotósok és az operatőrök – amint azt a felkészülési fázis végén még Budapesten elárulták, erre is gondoltak, hangfalakon kierősítve mesterséges zajban készültek, hogy itt, a lyoni helyszínen ez se zökkenthesse őket ki.

Legyőzzük Amerikát?

Így nézett ki tegnap a formailag csodás, de ízben állítólag kevésbé kiemelkedő hústálja az Egyesült Államok séfjének.

Ennél finomabbat és szebbet kell készítenünk! Forrás: Bocuse d'Or Official

Ennyi helyük van

Egy otthoni konyhával nagyjából megegyező helyen dolgoznak a séfek, igaz, kevés a hasonlóan jól felszerelt háztartás.

Ennyi hely van Forrás: Bocuse d'or Official

Erős a mai mezőny

Vomberg Frigyes edző kívülről figyel Forrás: Origo

Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke tagja a zsűrinek. A tegnapi nappal kapcsolatban elmondta: „Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak.”

9:53, megjavították

Forrás: Origo

Sikeresen elhárult a technikai akadály, a committeek leellenőrizték Molnár Gáborék boxát, óriási lendülettel megindult a munka.

9.30

Ezekben a percekben, fél tízkor megkezdődött a magyarok számára is a verseny a Bocuse d'Or 2015-ön.Természetesen technikai gondok vannak, a sűtő gőzölő fokozatban ereszti a vizet. A fiúk nem hátrálnak meg.

Tegnap este

Jól vizsgázott a magyar vendéglátás: ugyan a világbajnokságnak tekinthető Bocuse d’Oron csak most, fél tízkor kezdenek főzni a magyarok, de országunk standján nem hagyják kihűlni az ülőhelyeket a látogatók.

A menüt kóstolva többen kifejezték meglepetésüket, milyen kifinomultak az ételek, milyen összhangban vannak a Lyonba kivitt borainkkal. Mivel a legrangosabb nemzetközi szakácsversenyen Magyarország lehetőséget kapott a bemutatkozásra, olyanok is nálunk esznek, akik még sosem kerültek kapcsolatba a konyhánkkal.

Ilyen is lehet a töltöttkáposzta Forrás: Origo

„Fantasztikus! Még soha nem voltam meg Magyarországon, de ez teljes mértékben meghozta a kedvünket egy kiránduláshoz. Nem csak vizuálisan, hanem ízben is változatos és kiemelkedő volt, amit itt kaptunk, meghozta a kedvünket egy látogatáshoz, ilyen ételek miatt örömmel kirándulunk” – mondta a Kistücsök szószban sült paprikáját és sárgabarackját fogyasztó hölgy.

Nagyon kreatív ötlet ez a szarvasgombára hasonlító körítés Forrás: Origo

Mellette ülő lánya kiemelte a debreceni Ikon séf, Pataki Péter veloutéjét: „Nagyon könnyű volt, a kis almakockák rafináltan megédesítették a tormás ízt és a mangalicás kolbászt. A sós-édes-savas arányokat nagyon jól eltalálta a szakács.”

A voloutét imádták Forrás: Origo

Más látogatók a Szent Jakab kagyló kollagénbombáját dicsérték. A Bock fogása kapcsán megtudtuk, hogy „nem volt tolakodó, egyszerűen, közvetlenül illeszkedett a húshoz. Nagyon kreatív ötlet ez a szarvasgombára hasonlító körítés!” – mondták a fekete tarhonyagombócról. A Boutiq’Bar liofilizált málnával készült shotja többek szerint édes-savanyú ízével trükkösen kiöblítette a szájból a paprikát, felkészítve azt a könnyű tejszínes krémmel készült málnához.

Málnás shot a paprika után Forrás: Origo

Bepakoltak

Amíg tegnap este a magyar standon a szakma érdeklődő képviselői és a lelkes civilek csörgették az evőeszközt, addig a konyhaboxunkban megkezdődött a bepakolás. Pohner Ádám commies a munka végeztével a Táfelspiccnek elárulta:

Molnár Gábor és Vomberg Frigyes Forrás: Origo

„Eddig minden rendben van, simán mennek a dolgok. Az, hogy az édeskömény lett a mi napunk választott zöldsége, nyugodtan fogadtuk, hiszen a felkészülés során erre is igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni. Ha mást választottak volna, arra ugyanúgy lett volna egy recept-variációnk.” Egyetlen probléma, hogy a bokszunkban levő gőzölő meghibásodott, folyik belőle a víz - a magyar bokszot éppen most ellenőrzik.

Elindult!

A magyar csapat már ma reggel héttől a helyszínen tartózkodik, hiszen kemény nap vár rájuk. A második etapra olyan országok séfjei maradtak, mint Norvégia, Dánia, Japán vagy Finnország – mind konyhája remek és karakteres, szakácsaik komolyan felkészült és kreatív szakemberek.

Gömböc, ami inspirál Forrás: Origo

Fél tízkor, tizedikként a sorban kezd Molnár Gábor és Pohner Ádám. 12.30-kor már elkezdődik a zsűrizés, igaz, a magyarok 14:30-kor tálalják a halételt és 15:05-kor a gyöngytyúkot. Az eredményhirdetés 17:30-tól indul.

A nagy ellenfelek közül tegnap lement Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok – ez utóbbiról a belterjes pletykák szerint annyit sikerült megtudnunk, hogy ugyan nagy esélyesnek számítottak, de hústáljuk vizuálisan kiemelkedő volt, azonban ízben kifejezetten gyenge.

Kezdődik a mai verseny Forrás: Origo

Mivel a rendezvényterület óriási, melynek csarnokait megtöltik az egyéb szakmabeli kiállítók, hatalmas a nyüzsgés, a szervezők 180 ezer látogatóval számolnak. A gasztrokiállítás, az eszközök és alapanyagok szakvására megdöbbentő volumenű –a desszertrészlegtől a konyhai higiéniáig minden megtalálható.

Hatalmas a terület

A Bocuse d’Or 2015-nek otthont adó csarnokban a szakácsok boxai előtt csak a szervezők és a sajtó képviselői mozoghatnak, igaz, ők is csak délig. Utána mindenkit kitessékelnek és egy közeli kordon mögül figyelhetik az eseményeket. Mögöttük a VIP lelátó és a normál látogatók tribünje található.

Várják a szakmát Forrás: Origo

A legszebb a közvetlenség, amikor a szakmai legjobbjainak számító committee-k, a 2-3 Michelin-csillagos séfek mosolyogva elmennek melletted vagy szakmai alázattal viszik a megrakott tálakat. A névadó Jerome Bocuse jön és rád mosolyog, Régis Marcon önfeledten mókázik egész nap, Thomas Keller odamegy az amerikai szurkolókhoz és mesél – természetesen isszák szavait.

Elsőre ijesztő, de mégis szimpatikus és természetes a felhajtás. Látszik, hogy a versenyzők és a szervezők is kőkeményen dolgoznak. A hangulat már tegnap is csodálatos volt, ami még tovább emelkedik majd, hiszen sokan a mai napon mennek ki a Sirha kiállítási területre, hogy részesei legyenek az eredményhirdetésnek. A Bocuse d’Or rengeteg szakmabelit és érdeklődőt vonz, ami nem csoda: tulajdonképpen ez a konyhaművészet Oscar-gálája.