Megvan az év magyar étterme

2015.11.19. 12:53

November 19-én végre kiderült, melyik a legjobb magyar étterem. A Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauzából azonban sok mást is megtudhatunk.

Már nyilvános a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. Az anonim szakértők értékelése alapján a következőképpen alakult a lista:

  • Az év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
  • Az év borászata a Heimann Családi Birtok
  • Az év konyhafőnöke Lőrincz György (Babel)
  • Az év étteremtulajdonosa Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)
  • Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar
  • Az év kisvendéglője a Fricska Gasztropub
  • Az év vidéki étterme az Anyukám mondta (Encs),
  • Az alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapták
A Heimann Családi Birtok egyik csúcsboraFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra című fejezet, amely ajánlásokat tartalmaz a következő területekről: street food, alternatív vendéglátás, cukrászda, kávéház, sörözők, illetve a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.

Az év étterme az AlabárdosForrás: Alabardos.hu

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is. Az egyesület tizenkét éve alakult, az alapító tagok főként a piacokban és éttermekben csalódott civilek voltak. Az Aranyszalag Minőség tanúsítványát abból a megfontolásból alapították, hogy az támaszként szolgáljon mindazoknak, akik tudnak és mernek minőséget teremteni. Díjukat idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.

A beregi szabadtartású csirkék felhívták magukra a szakma figyelmétForrás: Alemitta/Facebook

Nyilvánosak a Czifray-versenykurzus győztesei is. A kurzus talán a legnagyobb fejlődési lehetőséget jelenti a versenyzőknek, akik a kétéves időszak során több mint egy tucat feladatot oldanak meg. Az egyes etapok keretét vagy egy híres étel, vagy egy technológia, vagy egy jellegzetes alapanyag adja.

A nyertesek:

  • 1. helyezett: Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest)
  • 2. helyezett: Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest)
  • 3. helyezett: Szűcs Zoltán (Salon, Budapest)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK