Ezek voltak 2015 legnépszerűbb receptjei

pörkölt
Vágólapra másolva!
Az év legnépszerűbb receptjei között sok olyan szerepel, amiken nem lepődünk meg, hiszen évek óta őket szeretik a legjobban, néhány étel viszont különösen szép helyezést elért, amitől nem vártuk volna.
Vágólapra másolva!

A Google elkészítette az idei év keresési statisztikáit, ez alapján pedig megszületett 2015 legnépszerűbb receptjeinek toplistája: sosem gondoltuk volna, hogy éppen ezek lesznek azok, amikre a legtöbben voltak kíváncsiak.

Úgy tűnik, az átlagos Google használót meg sem legyintette a gasztroforradalom szele,

sem a street food mozgalom, sőt, gyakorlatilag semmi, ami a magyar gasztronómiában történt.

A bolognai is menő Forrás: Ács Bori

Az embereket nem érdekli sem a szuvidálás, sem a fine dining, nem lettek nyitottabbak a csirkemellen kívül semmilyen más húsfélére. Annál jobban kötődnek gyerekkorunk egyik gyűlölt vagy imádott ételéhez, a pörkölthöz és a palacsintához és persze az olasz tésztákhoz.

Receptek, felkapott keresések 2015-ben

Nemzetek receptjei, felkapott keresések 2015-ben

1

csirkemell recept

frankfurti leves recept

2

palacsinta tészta recept

bolognai spagetti recept

3

frankfurti leves recept

kuszkusz recept

4

bolognai spagetti recept

gofri tészta recept

5

kuszkusz recept

lasagne tészta recept

6

marhapörkölt recept

csevapcsicsa recept

7

krumplifőzelék recept

zakuszka recept erdély

8

medvehagyma krémleves recept

sajtszuflé recept

9

paradicsomos káposzta recept

gnocchi recept

10

gofri tészta recept

csokis brownie recept

Ez eddig egyáltalán nem meglepő: a csirkemell, a palacsinta vagy a pörkölt népszerűségén senki nem csodálkozik, a frankfurti leves viszont úgy tűnik, a 2015-ös év abszolút sztárja, a hazai bronzérmese és a nemzetközi lista nyertese.

Csirkemell, az örök kedvenc Forrás: Táfelspicc

Ha már itt tartunk, érdemes megállni egy pillanatra. Az étel, amit mi frankfurti levesnek hívunk, amibe sokunk könnye hullott az iskolai menzákon, ami enyhén piros a paprikától, kelkáposzta és virsli is van benne, na, annak nincs sok köze sem Frankfurthoz, se a németekhez.

Virslis leves

Létezik ugyan olyan leves, aminek ez a neve, de

az elnevezés nem a városra, hanem a virslire utal.

Frankfurti tehát az a leves, amiben virsli van. Hogy aztán miként került bele kelkáposzta és tejfölös habarás itthon, az valószínűleg magyar leleményesség eredménye. Mindez azonban teljesen mindegy, hiszen az, aki beírja a keresőbe, hogy „frankfurti leves”, nem vágyik semmiféle német különlegességre, csak arra az egyszerű, olcsó, laktató menzafogásra, amit gyerekkorában megszokott.

Tavaly még a cobbler ment

Sokkal érdekesebb a keresések változása a tavalyiakhoz képest. 2014-ben még a cobbler volt a legfelkapottabb külföldi recept, azt követte csak az örök nyertes csirkemell.

Marhapörkölt Forrás: Ács Bori

A marhapörkölt tavaly is top 10-es volt, főzelékek helyett viszont a paradicsomleves és a kalácsok voltak a legnépszerűbbek. A rizskoch 2014-ben jó eredményt ért el, míg idén az első 10-ben sincs bent, ugyanez a helyzet a lazaccal is.

A medvehagyma évek óta nagy sztár márciusban, de tavaly még pogácsa, idén már krémleves formájában készült leggyakrabban a magyar konyhákban.

Saját receptjeink a legmenőbb témákban

Ha már csirkemell, idén ez a paradicsomos-mazsolás a kedvencünk, éppen ugyanebben a cikkben találnak egy remek kuszkusz receptet is, amit amúgy zöldborsóval is készítettünk idén, itt találja hozzá a leírást.

Kuszkusz zöldborsóval Forrás: Ács Bori

Behatóan foglalkoztunk a mindkét listán szereplő bolognaival is nemrégen, a sok közül egy autentikus receptet is közöltünk ebben a cikkben. A pörköltök körüli összes vitás kérdést körbejártuk korábban, sőt, egy jó pofapörkölt receptjét is megadtuk.

Gnocchi, itt sütőtökkel Forrás: Ács Bori

Éppen néhány hete főztük meg az évünk legjobb krumplifőzelékét Főzelékes Feri receptje alapján, de klasszikus, menzás módon is készült már idén, a szintén népszerű paradicsomos káposztával együtt. Gnocchit, sok más krumplis tészta mellett készítettünk itt, sőt, sütőtökből is gyúrtunk, azóta csak sárgán tudjuk elképzelni. Brownieból idén kávésat készítettünk, lágyan, úgy, ahogy az igazi.

Úgy látszik, nagy hiba, hogy 2015-ben nem foglalkoztunk behatóbban a frankfurti leves, a palacsinta és a gofri témájával, sőt, lasagnéról is rég nem volt már szó, ezekre mind sor kerül majd a jövő évben.