Hiába jó és magyar, csak a gazdagok isszák

Furmint
Vágólapra másolva!
Továbbra sem akarjuk megmondani a tutit, nem vagyunk szakmai fórum, bár akad köztünk olyan, aki a borkóstolást professzionális szinten űzi évtizedek óta. Tehát van hozzáértés, de főleg lelkes borrajongók, tanulni vágyással, átlagízléssel, kíváncsisággal felszerelkezve. Az Origo-borklubban most a nagy száraz furmintokra repültünk rá. Kíváncsiak voltunk, milyennek látjuk mi a Magyarország zászlósborának kikiáltott tokaji fajtát. Természetesen vakon kóstoltunk, mert egyrészt izgalmas játék, másrészt magunkat is teszteljük. 
Vágólapra másolva!

A nagy száraz furmint etalonját Szepsy István alkotta meg a 2000-es évjáratú Úrágya Furminttal. Tokajban korábban soha nem készítettek száraz bort, az évjárattól függően minden borfajtában volt valamennyi természetes maradékcukor. Évszázadokon keresztül az aszú jelentette Tokaj presztízsét.

Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz furmint lehet Forrás: Origo

Az édes bor fogyasztása azonban mára mélypontra jutott. Manapság nem akkora kaland édes ízhez jutni, mint 200 évvel ezelőtt. Szepsy köpenyéből az elmúlt 16 évben egyre többen bújtak elő olyanok, akik felismerték, hogy Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz bor, azon belül is a furmint lehet.

A nemzetközi borsajtó is megerősítette ebben a tokajiakat. Spencer Swartz angol borszakíró szerint a furmint előtt már csak azért is nagy jövő áll, mert rendelkezik a chardonnay súlyával, a chenin blanc gyümölcsösségével, a pinot gris és a rajnai rizling savaival és ásványosságával.

Christopher Burr Master of Wine szerint a tokajihoz hasonló adottságú területből legfeljebb két-három másik van az egész világon. A furmintban megvan az a potenciál, hogy a világ legértékesebb chardonnay-ival és rajnai rizlingjeivel is felvegye a versenyt.

Borszakírónk, Kling József sok okosat mond, de mi már inkább kóstolnánk Fotó: Marton Szilvia - Origo

A furmint eredetéről nem sokat tudunk, valószínűleg nem az ősmagyarok puhították a nyereg alatt, de olyan rég vert gyökeret minálunk, hogy joggal aposztrofálhatjuk ősi magyar fajtaként. Tokaj-Hegyalján kívül Somlón foglalkoznak vele komolyabban, de a Balaton-felvidéken, sőt Egerben is akad egy-egy szép példája.

Amúgy Tokaj-Hegyalján nem könnyű a száraz bort elkapni, már a tőkén eldől a sorsa.

„Ehhez a szőlőt olyan optimális pillanatban kell szüretelni, amikor már érett, de még nem támadta meg a nemes penész. A szüreti időpont helyes megválasztása az egyik legfontosabb tényező. Ez sokszor napokon vagy órákon múlik. Ha nem kapom el reggel, lehet, hogy délutánra már elszállt annak a lehetősége, hogy nagy minőségű száraz bort készítsek. És akkor egy egész évet kell várni a következő lehetőségre” – mondta Homonna Attila tokaji (Erdőbénye) borász.

Itt bepillanthat a kóstolás kulisszatitkaiba:

Ilyen a jó száraz furmint?

Szintén Homonnától származik a definíció: „Egyedi illatvilágáról azonnal felismerhető. Kicsit mézes, citrusos, vannak benne lila virágokra, mentára, kakukkfűre emlékeztető karakterjegyek. Azok a finom savak, amiket Tokaj tud produkálni, csak nagyon kevés borvidéken jelennek meg. A sav a bor hosszú életének, érlelhetőségének egyik titka. És akkor ott van az ásványosság, ami manapság az egész borvilágban nagy divat. A fehérborokban főleg ezt keresik. Ebben Tokaj élen jár, hiszen az alapkőzete vulkáni, fölötte a riolitban, zeolitban, andezitben gazdag különböző vastagságú termőréteg, úgyhogy van honnan felszívni a gyökereknek az ásványi elemeket.”

Miért nem a száraz tokaji furmint a magyarok kedvence?

Borszakíróként elég sok furmintot kóstoltam már ahhoz, hogy osszam Homonna meghatározását, és higgyek a fajtában. Borrajongó kóstolótársaim véleményét egyikük ilyen sommásan fogalmazta meg:

„A furmint nem a kedvencem, ritkán iszom, de ez egy jól összeállított sor volt. Ettől még nem fogok több furmintot inni, de érdekes kirándulás volt. És voltak meglepetések is (Kreinbacher, Szepsy, Harsányi).”

Ezek a sorok jól tükrözik az átlagfogyasztók vélekedését, és felvetik a kérdést, vajon miért nem a tokaji furmint a magyarok kedvenc fehérbora?

Néhány lehetséges válasz:

  • Egyrészt még túl fiatal történet ahhoz, hogy széles rétegekhez eljusson. Az emberek többsége azt se tudja, mi az, hogy furmint.
  • Egyelőre jóformán csak csúcsborok készülnek belőle, amik túl drágák az átlagos borrajongók számára.
  • A csúcsborok mellett sokkal több hétköznapi száraz furmintra lenne szükség ahhoz, hogy a fajtát megismerhessük és megszeressük.

Tesztünk első három helyezettje:

Homonna, Bardon, Harsányi Forrás: Origo
  1. Homonna Rány Furmint 2013 (9750 Ft) 8,8 pont
  2. Bardon Alpha 2013 (3750 Ft) 8,1 pont
  3. Harsányi Kútpatka Furmint 2013 (3190 Ft) 8 pont

Hogyan jutottunk erre az eredményre?

Mindjárt kiderül. Ebben a sorrendben kóstoltunk, és íme, a vélemények.

Így pontozunk mi

0–5,9 pont: Megihatnánk, de minek, lesz ennél jobb is.
6–6,9 pont: Van az a pillanat, amikor simán letoljuk, mi az, hogy.
7–7,9 pont: Na, ez már valami, ezt még újrakóstoljuk, nem kérdés.
8–8,9 pont: Az anyját, hú, de jó, ilyen borokat szeretnénk mindig inni.
9–10 pont: Létezik ilyen bor? Most már tudjuk, hogy igen, és imádjuk.

A borokat vakon kóstoljuk. Mindegyik tételt becsomagolom, a kóstolók nem látják, mit töltök a poharukba. Jegyzetelnek, pontoznak. Amikor végigkóstoltuk a sort, vissza lehet kóstolni a borokat, ekkor már leleplezem mindegyiket, az árukat is megmondom. A kóstolási jegyzeteibe ekkor mindenki leírhatja, mit gondol az adott tétel ár-érték viszonyáról. Ez is bekerül a bor végső értékelésébe.

Tállya Furmint 2014 (2750 Ft) 6 pont

Ha lehet választani, nem ezt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bella Brigi: Ha lehet választani, nem ezt! Fröccsnek talán. Pálmai L. Ákos: Egy ilyen után Rennie barátnőmmel is megismerkednék. Nagyon savas, de az illata tetszik. Túlárazott.

Kikelet Furmint 2014 (4250 Ft) – 7,1 pont

Sok ásvány, de vékony, egyszerű test Forrás: Origo

Makai József: Nem tolakodó, kíméli a nyelvet, a második kortynál jön a sav, de szép kerek. Gaál Csaba: Sok ásvány, de vékony, egyszerű test. Nagy Niki: Nem kellemes az illata, ízben viszont pozitív csalódás. Fura, de bennem juhfarkemlékeket idéz. Bella Brigi: Egyszerű, könnyű, édeskés ízvilág egy kis aszalt gyümölccsel. Pálmai L. Ákos: Hasonlít az íze a Kreinbacher pezsgőkéhez.

Könnyű, édeskés ízvilág Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szepsy Furmint 2014 (5950 Ft) – 7,5 pont

Okosabb savak Forrás: Origo

Makai József: Eddig a legizmosabb bor. Gaál Csaba: Okosabb savak, melegebb illat, ásványok mellett gyümölcsök is (alma). Ezt már innám szívesen, visszakóstolva még jobb! Nagy Niki: Kicsit sós az íze, eddig a legintenzívebb, legtestesebb. Elter Tamás: Nagyon kellemes, ásványos, édeskés, lágy. Bella Brigi: Testesebb, összetettebb íz és illat, mint az eddigiek, de amikor kiderült, hogy Szepsy, csalódtam. Többet vártam. Pálmai L. Ákos: Egy panorámás teraszon augusztus délután szívesen kortyolnám.

Jegyzetel, nem beszél Fotó: Marton Szilvia - Origo

Degenfeld Zomborka Furmint 2014 (3850 Ft) – 7,6 pont

Visszakóstolva még finomabb Forrás: Origo

Makai József: Szinte vízszínű, illata ásványos, az első korty megdöbbentően édes, a második már kevésbé. Gaál Csaba: Hűvös furmintillat, pici szénsav, fűszer, körte, visszakóstolva még jobb. Nagy Niki: Eddig a leggyümölcsösebb, legfűszeresebb, ugyanakkor nem nehéz. Visszakóstolva még finomabb. Elter Tamás: Kifejezetten selymes. Bella Brigi: Fűszeres, olajos, sűrű, ebből szívesen innék még! Pálmai L. Ákos: Hogyan lehet ilyen sűrű, ha egyszer ennyire fehér a színe? Dudus Ági: Napocskaíze van.

Napocskaíze van Fotó: Marton Szilvia - Origo

Sauska Birtok Furmint 2014 (4950 Ft) – 5,3 pont

Pazar illat Forrás: Origo

Dudus Ági: Hú, nagyon savas! Pálmai L. Ákos: Poshadt utóíz. Brrrr! Bella Brigi: Keserű utóíz, elrontja az élményt, becsapós bor. Elter Tamás: Kesernyés. Nagy Niki: De maga a bor finom. Gaál Csaba: Pazar illat, zöld, friss fűszerek, ízében viszont egyszerűbb, mint illatában, picit sok a sav.

De maga a bor finom Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bardon Alpha 2013 (3750 Ft) – 8,1 pont

Jól mutat a pohárban is Forrás: Origo

Makai József: Illata gyümölcsös, a kortynak van tartása. Gaál Csaba: Méz, ásványok, klassz! Nagy Niki: Itatja magát. Bella Brigi: Bizalomgerjesztő édes illat, ez egy finom bor, jól mutat a pohárban is, szép színű. Pálmai L. Ákos: Kéknyelűhöz tudnám hasonlítani az illatát. Szerintem tájékozódási pont azoknak, akik nem szeretik a furmintot.

A kortynak van tartása Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2013 (3150 Ft) – 6,9 pont

Szépen jön az ásvány Forrás: Origo

Pálmai L. Ákos: Nincs míves illata, nincs karakteres íze, marja a nyelőcsövem. Bella Brigi: Markánsabb ízt sejtet, de az illata gyenge. Elter Tamás: Gyenge illat, szúrós íz. Gaál Csaba: Mézes, mentolos illat, telt íz, ásványos, gyümölcsös, árában van. Makai József: Száraz, gyümölcsös illat, ízben is szépen jön az ásvány.

Gyenge illat, szúrós íz Fotó: Marton Szilvia - Origo

Homonna Rány Furmint 2013 (9750 Ft) – 8,8 pont

Egy pillanatra fenyves, ízben vilmoskörte, a végén ásvány Forrás: Origo

Makai József: Illata eltűnik, majd előbújik, egy pillanatra, fenyves, ízben vilmoskörte, a végén ásvány, oda kell rá figyelni! Gaál Csaba: Sok anyag, komoly, komplex, de túlárazott. Nagy Niki: Lazulós filmnézés közben iszogatnám kis kortyokban. Pálmai L. Ákos: Teljesen tanácstalan vagyok. Nagyon finom, de drága. Bella Brigi: Nyárestéket idéz az illata, nagyon bejön, de hosszas fontolgatás után mondom csak, hogy ízlik.

Teljesen tanácstalan vagyok. Finom, de drága Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kreinbacher Somlói Furmint 2013 (1890 Ft) – 7 pont

Mély szín, friss, sós íz, összetett Forrás: Origo

Bella Brigi: Nagy része a pohárban maradt, nem innék belőle többet. Pálmai L. Ákos: Nem jegyzem meg. Makai József: Mély szín, friss, sós íz, összetett. Dudus Ági: Nyári borozás a párommal, lágy és kellemes. Gaál Csaba: Hú, ez feljebb lépett. Nagy test, árban verhetetlen.

Nagy test, árban verhetetlen Fotó: Marton Szilvia - Origo

Harsányi Kútpatka Furmint 2013 (3190 Ft) – 8 pont

Egész nap el lehetne iszogatni Forrás: Origo

Gaál Csaba: Illata messze repít, elgondolkodtat, nagyon komoly, édeskés, de a savak tök jól ellensúlyozzák. Visszakóstolva kicsit gyengébb. Nagy Niki: Ez a legkülönlegesebb. Elter Tamás: Markáns, tüzes, jellegzetes. Bella Brigi: Nem hasonlít a korábbiakra, nagyon egyedi. Dudus Ági: Mézes illat, egész nap el lehetne iszogatni. Randevúra! Makai József: Nagyon összetett, első korty aszús, selymes, kellemes, valami jót enni kéne mellé. Pálmai L. Ákos: Az illata megfog.

Illata messze repít, elgondolkodtat Fotó: Marton Szilvia - Origo

A borok többségét a Bortársaságtól szereztük be. A tesztekhez bort csak szaküzletből veszünk, mert tapasztalataink szerint az egyéb boltokban a nem szakszerű tárolás következtében sérülhet a palack tartalma.