Érik a cseresznye, mit készítsünk belőle?

konyha, cseresznye
Vágólapra másolva!
Bevallom, a tavaszi fagyok után nem is reménykedtem abban, hogy lesz termés a fákon. A sárgabaracknak annyi, az őszibaracknak is, a szilva sem bővelkedik, és úgy tűnt cseresznyéből sem lesz sok. A minap azonban kint tevékenykedtem az udvaron, felpillantottam az óriási cseresznyefára, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egyre jobban pirosodik. Akkor mégis lesz termés! – gondoltam lelkesen, hiszen a cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Még emlékszem, gyerekként mennyit másztam fára, az ágakon ülve eszegettem a cseresznyét. Noha ma már nem vagyok akkora akrobata, a cseresznyét még mindig imádom. Szóval a jó hír, hogy érik a cseresznye! A kérdés pedig az, hogy mit készítsünk belőle?
Vágólapra másolva!

Az egészséges cseresznye

A cseresznye nemcsak ízletes, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben is gazdag.

Fehérje, rost, C-vitamin, kálium, réz, mangán van benne.

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásához, míg a kálium szükséges az izmok összehúzódásához, az idegműködéshez,

a vérnyomás szabályozásához és sok más testi folyamathoz is.

A cseresznye jó rostforrás is, így segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bél egészséges működését. Magas az antioxidánstartalma is, amely még táplálóbbá teszi.

Cseresznye a konyhában

Nem lehet teljes a nyár cseresznye és isteni cseresznyés receptek nélkül. Kattintson a képre a galériáért, és nézze meg, mi mindent készíthetünk cseresznyéből.

cseresznye, gyümölcslepény
cseresznyés receptötlet
cseresznye
cseresznyebefott
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznye, gyümölcslepény
cseresznyés receptötlet
cseresznye
cseresznyebefott
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznye, gyümölcslepény
cseresznyés receptötlet
cseresznye
cseresznyebefott
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet
cseresznyés receptötlet

Cseresznyés clafoutis

Ez a rusztikus francia desszert hamar a kedvencünkké válik.

Hozzávalók:

  • 3 bögre friss cseresznye
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál vaj, megolvasztva
  • 64 g cukor
  • 64 g liszt
  • csipet só
  • 240 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, hintsük meg porcukorral.
Rakjuk bele a magozott cseresznyét, és tegyük félre.
Keverjük össze a tojást, a cukrot, a sót és a kivonatokat egy tálban.
Keverjük hozzá az olvasztott vajat.
Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze megint.
Öntsük a keveréket a cseresznyére, és süssük 35-50 percig.
Akkor jó, ha a teteje aranyszínű.
Tálaljuk porcukorral.