Próbáljuk ki a házi, tartósítószermentes ételízesítőt, nem fogunk csalódni

ételízesítő
Vágólapra másolva!
Azt lehet mondani, hogy az ételízesítőként ismert sárga keverék minden konyhában megtalálható. Ha jobban megnézzük az összetevőket, akkor láthatjuk, hogy egy főként sóból és szárított zöldségekből készült fűszer. Elsősorban levesek, húsos ételek, köretek, sült zöldségek és főzelékek készítése során használjuk.
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, hogy ételízesítőt nagyon könnyű otthon is készíteni. Csupán néhány zöldség és egy kis elszántság kell hozzá, hogy egy minden összetevőjében természetes ételízesítő kerülhessen az asztalra.

Mint minden házi készítésű alapanyag esetén, itt is kijelenthetjük, hogy pontosan tudjuk, mi kerül a termékünkbe.

Lesse el a következő receptet, ha egyszer kipróbálja a házi ételízesítőt, többé valószínűleg nem akar majd mást használni.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Házi ételízesítő

Hozzávalók:

  • 4 petrezselyemgyökér
  • 6 sárgarépa
  • 4 közepes paradicsom
  • 3 hagyma
  • 2 fehér húsú paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél zeller
  • a fél zeller levele
  • fél karalábé

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 90 fokra.
Tisztítsuk meg és reszeljük le a zöldségeket.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, oszlassuk el rajta a zöldségeket, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet.
Sózzuk meg és tegyük a sütőbe.
Körülbelül 4-5 óra, mire megszáradnak. Figyeljünk rá, hogy a zöldségzöldek talán kevesebb diőt igényelnek, ezért érdemes hamarabb kivenni őket.
Amint letelt az idő, vegyük ki a sütőből a zöldségeket is, és egyszerűen készítsünk belőle őrleményt.
A ledarálásához használhatunk például kávédarálót is.
Tegyük jól záródó üvegbe, száraz, sötét helyre.