Ezért ne együnk nyers tésztát!

Hogy egyem azt az angyalbögyörődet. Szokatlan nevű finomságaink konyha sütés főzés anya gyerek lánya
Vágólapra másolva!
Valószínűleg mindannyian szerettük gyermekkorunkban megenni a nyers tészta maradékát, miközben szüleinkkel sütöttünk-főztünk. És talán ma is így van, annak ellenére, hogy ott motoszkál bennünk: a nyers tészta fogyasztása valójában nem túl egészséges. A Mindmegette most elárulja miért.
Vágólapra másolva!

Örök igazság, hogy a frissen sült, meleg sütinél csak egy dolog jobb: a nyers tésztából enni egy-két falatot.

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) azonban arra figyelmeztet, hogy mondjunk nemet a nyers tésztára, és főleg a gyerekekre vigyázzunk, szakértők szerint ugyanis akár egy komolyabb ételmérgezést kockáztatunk, ha nyersen esszük a tésztát, és ennek több oka is van.

Egyrészt veszélyes a nyers tojás. Ezzel általában mindenki tisztában van. Vajon akkor miért gondoljuk, hogy a nyers tésztában lévő tojással nem kockáztatunk? A tojások külsején szalmonella baktérium lehet, és a hideg vizes mosás nem csökkenti a kockázatot – sőt valójában még valószínűbb, hogy a baktériumok bejutnak a tojásba, miután a tojás körüli bevonatot eltávolítva a héj pórusai szabaddá válnak a kórokozók előtt.

A tojások külsején szalmonella baktérium lehet. Forrás: Onanong Thongnoum / Shutterstock

A szalmonella lázat, hasmenést, hasi görcsöket és fejfájást okozhat, amely négy-hét napig is eltarthat.

Lehet, hogy ez már nem annyira közismert, de a liszt E. coli baktériumokkal szennyeződhet. Ahogy a búza a szántóföldeken nő, érintkezésbe kerülhet különféle kórokozókkal, amelyek a feldolgozás során sem tűnnek el.

Az E. coli fertőzés hasmenést, gyomorgörcsöt és hányingert okozhat, és akár egy hétig is eltarthat. Ráadásul nem is kell nagy mennyiségben nyers szennyezett lisztet fogyasztani ahhoz, hogy megbetegedjünk: a The New York England Journal of Medicine -ben megjelent tanulmány szerint ugyanis a baktériumok nem egyenletesen oszlanak el egy zacskó lisztben, így már kis mennyiség is tartalmazhat veszélyes mennyiségű baktériumot.

Szerencsére ezektől a betegségektől könnyen megvédhetjük magunkat, ha mindig kezet mosunk sütés, főzés előtt, tiszta konyhai eszközökkel dolgozunk és minden sütit csak akkor kóstolunk meg, ha már elkészült.

Hogy megkönnyítsék a sütést, egyre több gyártó kínál nyers tésztákat: linzert, bejglit, rétest stb. Ha olyan feliratot találunk a csomagoláson, hogy a tészta nyersen is fogyasztható, nyugodtan kóstoljunk bele sütés előtt. Ebben az esetben ugyanis a gyártók hőkezelt lisztet és pasztörizált tojást használtak, eltávolítva a baktériumokat.

Az említett betegségektől könnyen megvédhetjük magunkat, ha mindig kezet mosunk sütés, főzés előtt, tiszta konyhai eszközökkel dolgozunk és minden sütit csak akkor kóstolunk meg, ha már elkészült. Forrás: Shutterstock