Így készül a spanyolok sűrű és krémes forró csokija
2023. február 06. 08:15
Vágólapra másolva!
Kakaó? Forró csoki? Két ital, amit a legtöbben rajongásig szeretünk. Bár mindkettő kakaóbabból készül, merőben más iskolát képviselnek, a Mindmegette ezúttal azt mutatja be, hogyan készül az igazi spanyol forró csokoládé.
Kakaót leginkább hétköznap iszunk, akik inkább az intenzív ízeket szeretik, azok holland kakaóporból készítik, ám a gyerekek a pikk-pakk elkészülő instant változatra esküsznek.
Ha azonban kicsit több időnk van, vagy szeretnénk magunkat kényeztetni, bizony érdemes rááldoznunk az időt, hogy valódi forró csokoládét készítsünk!
A gazdagon krémes, komplex ízű forró csokoládénál ugyanis kevés finomabb dolog van a világon! Ha az élvezetet még tovább akarjuk fokozni, érdemes a kifejezetten sűrű, spanyol változattal próbálkozni.
A helyiek ezt legszívesebben nem is isszák „csak úgy", hanem churros-t, azaz olajban sült, pillekönnyű, ropogós, fahéjas cukorba forgatott fánkrudacskákat mártogatnak bele. A forró csoki így a bűnbeesés maga, de néha egy kis élvezet mindenkinek jár!
Spanyol forró csokoládé
Hozzávalók 4 főre churros mellé, vagy 2 főnek italként:
1/2 l teljes tej
15 dkg 70%-os, jó minőségű étcsokoládé
1 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy akár kevesebb is!)
2 g étkezési keményítő
1 rudacska fahéj (elhagyható)
1 csipet cayenne bors (elhagyható)
Elkészítése:
Keverjük el a keményítőt 1 dl tejjel. Tegyük félre.
Melegítsük a maradék tejet forráspontig. Ha teszünk bele fűszereket, azt az elején tegyük bele.
Adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott csokoládét, majd keverjük addig, míg minden fel nem olvad.
Keverjük újra át a keményítős tejet, és folyamatos kevergetés mellett adjuk a csokoládéhoz.
Lassan gyöngyöztessük az italt további 1-2 percig, míg be nem sűrűsödik kissé. Kínáljuk azonnal.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!