Felturbózná étrendjével az immunrendszerét? Mutatjuk a legjobb módszereket

nő konyha zöldség gyümölcs étkezés diéta főzés
Hands of girl cooking vegetables in the kitchen.
Vágólapra másolva!
Valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy pusztán az étkezésünkkel nem tudjuk 100%-ban megvédeni szervezetünket a vírusokkal szemben, azonban figyelemreméltó eredményekkel jár, ha fogyasztunk kifejezetten olyan ételeket és italokat, amelyek hatékonyan készítik fel immunrendszerünket, betegségeket megelőzendő. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb tippeket, amelyek közül érdemes minél többet akár naponta fogyasztanunk.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban itt és itt is írtunk, az immunrendszerünk erősítése - kiváltképp télen - nagyon fontos.

Ezzel a 8 étellel, vagy itallal készíthetjük fel leghatékonyabban a szervezetünket a hideg időszakra:

  1. Gyömbértea
    A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb "fegyver" a megfázás vagy influenza elleni küzdelemben. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, köhögéscsillapító hatásokkal is bír. A gyömbér tele van olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, és vasat is.
  2. Narancs
    A citrusok tele vannak C-vitaminnal. Ha naponta két darab narancsot megeszel, azzal fedezed a napi C-vitamin szükségletedet. A déli gyümölcsben kálium és kálcium is található, ami szintén erősíti az immunrendszert.
    A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb "fegyver" a megfázás vagy influenza elleni küzdelemben. Forrás: Shutterstock/Simona Pilolla 2
  3. Víz
    A hidratáció mindig nagyon fontos, akkor is, ha az ember nem érzi magát betegnek. Ha beteg, akkor pedig pláne a víz a leghasznosabb folyadék, amit kortyolgathat az ember. Naponta legalább 8 pohár vizet kellene meginnunk, hogy megfelelően hidratáljunk.
  4. Áfonya
    Az áfonya tele van antioxidánsokkal, így rengeteg betegség ellen, például a megfázás ellen is véd, ha rendszeresen eszel belőle. Egyetemi kutatások szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen eszik ezt a tápanyagokban gazdag bogyós gyümölcsöt, kisebb eséllyel kapják el a náthát. Áfonyából készíthetünk smoothie-t, felturbózhatjuk vele a zabkását, de süteményekbe is felhasználhatjuk.
  5. Paradicsom
    A paradicsom szintén egy olyan élelmiszer, ami rengeteg C-vitamint tartalmaz. 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17%-át fedezi. A paradicsom kitűnő vértisztító hatással is bír és a benne lévő krómnak köszönhetően csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A paradicsomot fogyaszthatjuk nyersen, de nagyon sok étel alapja is. Egy pohár paradicsomlé pedig felér egy multivitaminos bombával.
    A paradicsomnak magas a rosttartalma, hozzájárul az egészséges emésztéshez és kiváló immunerősítő. Forrás: Shutterstock
  6. Étcsokoládé
    Hidd el, az étcsokoládé igenis hatékony "gyógyszer" a megfázás elleni küzdelemben. Az étcsokoládéban található teobromin csillapítja a köhögést. Az étcsoki antioxidánsokban, például flavanolokban, a polifenolokban, a katechinekben gazdag finomság.
  7. Spenót
    A spenót is egy olyan szuperzöldség, amely nagyszerű hatással van az általános egészségére, közérzetre. Nemcsak emésztést segítő rostokat tartalmaz, hanem a C-vitamint is. A C-vitamin hozzájárulhat a megfázás megelőzéséhez és csökkentheti a betegség tüneteit.
  8. Tojás
    Nagyon fontos, hogy C-vitamin mellett a szervezetünket D-vitaminnal is feltöltsük. A D-vitamin ugyanis hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A tojás nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint és igen sokoldalú ételt, főleg reggelit készíthetünk belőle.

Az immunrendszerünk támogatása egy kis étrendváltoztatással tehát lehetséges - volt olvasható a Mindmegette cikkében. Számtalan további recept és praktika is várja az oldalon,