Megölheti a medvehagymázás, ha most nem figyel!

medvehagyma és gyöngyvirág
Vágólapra másolva!
A tavasz igazi jele, hogy megjelenik a medvehagyma. Sokan ezt csak az óbégató utcai árusok felbukkanásából veszik észre, de a keményvonalas gyűjtögetők már hetekkel ezelőtt kikészítették a tavaly óta porosodó kiskosarat. 
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy igazi gasztrodivattá csak az utóbbi években vált, egyáltalán nem újdonság. Hogyan is lehetne, hiszen Európában őshonos – a Kárpát-medencében szinte mindenhol megtalálható, jól tűri a hideget is. Bizonyos régiókban nemcsak fűszernövénynek javasolták, hanem állatok számára is: a svájciak szerint még a tehenek teje is ízesebbé válik tőle.

A medvehagyma lent, a mérgező gyöngyvirág fenn Forrás: Origo

Brumm, brumm, Brúnó, hagymás medve

A medvehagymának (Allium ursinum) számos nyelvben köze van a medvéhez (angol: bear's garlic, német: der Bärlauch, spanyol: el ajo de oso, olasz: l'aglio orsino) – vajon miért? Általánosan elfogadott vélekedés szerint

a medvék a téli álmuk után lelkesen csemegéznek belőle, hogy helyreállítsák vitamin- és ásványianyag-egyensúlyukat.

Aki ezzel nem ért egyet, abban hisz, hogy pozitív hatásai okán a medve vitalitását adja nekünk. Talán nem is számít, melyik az igaz, hiszen a lényeg az íz és a számos jótékony hatás.

Medvehagymaleves, a tavasz slágere Forrás: Táfelspicc

A testnek is doktora

Annak ellenére, hogy a féltenyérnyi, hosszúkás, haragoszöld növénynek markáns fokhagymaíze van, a hagymához nincs semmi köze. Az erényei viszont hasonlóak, nem véletlen, hogy a hagyományos népi orvoslásban is helyet kapott. Erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért, regenerálja az érfalat és az emésztőrendszert.

A vesének is jót tesz,

sőt, akinek magas a vérnyomása, az is bátran fogyassza.

Sajnos, aki részesülni akar pozitív tulajdonságaiból, most lépjen, csak frissen érdemes fogyasztani – a medvehagyma jóformán tartósíthatatlan, mindent elveszt, amit nagyra tartunk benne. Szedés után mintegy három hétig dolgozhatunk a fokhagymaízű levelekkel. Szárukat vízbe téve is kibírják addig, de hűtőben, zacskózva is átvészelnek pár hetet.

A medvehagyma tartósítása problémás Forrás: Táfelspicc

Tartósítani bajos lesz

Aki ezen túl is bűvészkedne, annak nincs jó hírünk: a fagyasztás során elveszik a lelke, az olívaolajban eltett levelek sem igaziak.

A hőkezelés végképp zsákutca, de a sózás sem vezet célra,

igaz, ott legalább az aromából marad egy kevés.

Tavaszi gyógyszer Forrás: Thinkstock

Halálos fogások

Sokan a mérgezésveszély miatt félnek a medvehagymától, ami ugyan nem veszélyes, de vannak olyan, hozzá hasonlító növények, amelyek viszont igen.

Zöld levelei összetéveszthetők a májusi gyöngyvirággal és a kikericcsel, amelyek fogyasztása már kis mennyiségben is halálos lehet

2013-ban sajnos erre volt is példa.

Segítséget adhat az, hogy a medvehagyma virága a szár végén nyílik, kicsi, fehér, alakja csillagra emlékeztet – a gyöngyvirágéi pedig harang alakúak, a száron nőnek sorban. A kikerics tavasszal nem virágzik, erdő helyett a napos réteken található meg. Aki még ezek után is bizonytalan, bízza az orrára: ha szétdörzsöljük a levelet az ujjaink között, és érezzük a fokhagymaillatot, leszedhetjük.

Peter Knobloch német séf medvehagymát gyűjtöget Forrás: AFP/Stefan Sauer

Mohó gyűjtögetők

Az utcai árusokat gyakran éri a vád, hogy lerabolják az erdőt, így nem csoda, hogy egyre több helyen ellenőrzik ilyentájt az erdőket a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy figyeljünk a környezetünkre:

csak egy-két levelet tépjünk le, a gyökeret ne bántsuk

– adjuk meg esélyt a medvehagymának, hogy szaporodjon. Gyakori, hogy több védett növény él egymás mellett, ne tapossuk le azokat sem, sőt ne is szemeteljünk az erdőben!

Medvehagymás finomság, amit imádni fogsz! Forrás: Thinkstock

Ha magánterületre tévednénk, tartsuk tiszteletben, de állami erdőkben nem kell külön engedély, hisz a medvehagyma nem védett, igaz a természetvédelmi terüleken azonban ennél szigorúbb szabályozással is találkozhatunk. A saját szükségletünknél többet azonban se ebből, se gombából és gyógynövényből nem gyűjthetünk –

aki mégis fejenként két kiló fölött szedne, forduljon az illetékes erdőgazdálkodóhoz.

Irány a konyha!

Akit csak a szele érintett meg a divatnak, ne aggodalmaskodjon, használata egyszerű, pont olyan, mint a nyers fokhagymáé, előnye, hogy nem hagy maga után szájszagot.

Első próbálkozásnak vajas pirítósra szórva ajánljuk,

de tejfölben kikeverve is remek, bármilyen szaftos ételt feldob. Rántottához, tükörtojáshoz isteni, de krumplipüréhez vagy főzelékek díszeként is segít feldobni a napot.

Medvehagyma – frissen jó Forrás: Táfelspicc

Mivel divatélelmiszerré vált, egyre több helyen kapható feldolgozott formában, sajtokban vagy pogácsákban. Ennek ellenére még mindig érdemes házilag elszórakozni vele: joghurtsajtba vagy a tejszínes krémsajtba is nyugodtan belekeverhető.

Currys répalevesbe egyszerűen kihagyhatatlan, de ne gondolkodjanak fix megoldásokban, a lényeg a fantázia, bár fokozottan érvényes rá az idényzöldségek nagy harmóniaszabálya: amivel együtt érik, azzal összeillik.

További receptjeink

Pestók: